16 éves magyar fiú lett a világ legjobb fiatal makrofotósa

Az ifjú fotós titán Kis gömböc című képével zsebelte be az elismerést.

Néhány nappal ezelőtt hirdették ki a Close-up Photographer of the Year makrofotós pályázat nyerteseit, ahol összesen száz dobogóst jelöltek meg hét főkategóriában és még legalább kétszer ennyi alkategóriában. Nevezések a világ minden tájáról érkeztek: Európából, Amerikából és Ázsiából is küldtek be fotókat a természetkedvelő fotográfusok. Nagy büszkeség, hogy a listán több magyar név is feltűnik: a többszörösen díjazott természetfotós Máté Bence az Állatok kategóriában lett finalista Csőrök című, pelikánokat ábrázoló fotójával, ugyanitt pedig a több felvétellel is pályázó Daróczi Csaba nyerte el a dobogó második helyét egy pókról készített képével.

Máté Bence Close Up Photography of the Year
Fotó: Máté Bence / Close Up Photography of the Year
Fotó: Daróczi Csaba / Close Up Photography of the Year
Fotó: Daróczi Csaba / Close Up Photography of the Year

A fiatal indulók között a 16 éves Koncz-Bisztricz Tamás aratott mindent elsöprő győzelmet egy gömbugróka nevű kis ízeltlábúról készített közelijével, ami stílusosan a Kis gömböc címet kapta. Tamás, aki tavaly egyébként már bezsebelte a világ legjobb ifjú madárfotósának járó díjat a következő leírással adta közre a nyertes képet:

„Rendszeresen ellátogatok a szülővárosomba, a magyarországi Csongrád-Bokrosba és az ott található, nagy rétre, hogy minden évszakban megfigyelhessem a változásait. A réten általában magyar szürkemarhák legelnek, ezek viszonylag jó állapotban tudják tartani a területet. Egy fagyos, téli reggelen elindultam, hogy extrém makro felvételeket készítsek a megfagyott víz felszínéről, ami a traktorok által hagyott vájatokban gyűltek össze. Amikor leguggoltam, észrevettem néhány gömbugrókát, amelyek a jég által visszavert napsugarak fényében táplálkoztak. LED-es fáklyákkal megvilágítottam az egyiket és megszületett a kép, ami ezt az apró kis lényt ünnepli.”

konczbisztricztamas - close-up photographer of the year
Fotó: Koncz-Bisztricz Tamas / Close-Up Photographer of The Year

A lenyűgöző fotókhoz és az eredményekhez csak gratulálni tudunk a résztvevőknek és már nem is győzzük kivárni, hogy vajon a jövő évben mivel kápráztatnak el minket!

Nyitókép és fotók: cupoty.com

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: