16 izgalmas tény a Joker című filmről, amitől még érdekesebb lesz a mozi

Az elmúlt hetekben mindenki a Joker filmről beszélt. Van, akit inkább elriaszt a pszichológiai drámában megjelenő káosz és őrület, de van, aki azonnal popcorn után nyúl, hogy ő is kapjon egy kicsit minden idők legszürreálisabb karakteréből, Jokerből.

Mindegy, hogy mi a véleményed, egy dolog biztos, mindenki figyelmét felkeltette a minden idők egyik legérdekesebb filmes karakteréről szóló dráma, akinek hatására többé nem tabutéma a társadalom gazembereiről és a szólásszabadságról véleményt formálni a mozivásznon. Összegyűjtöttük a legérdekesebb tényeket a hazánkban nemrég bemutatott Joker című filmről:

1. A Joker karakterét megformáló színész, Joaquin Phoenix beteges nevetéstől szenvedő emberek videóiból sajátította el filmes kacaját.

Joker

2. A forgatások előtt a film rendezője, Phillips Told arra kérte a színészt, úgy vizionálja Joker nevetését, mint valami nagyon nagy fájdalmat. Joaquin nagyon sokféle stílusban próbálkozott, amelyből a rendező választotta ki a tökéletes hangzást.

3. A színész a szerep kedvéért több mint 23 kilótól szabadult meg, ugyanazzal az orvossal dolgozott együtt, akivel korábban a The Master című filmnél.

4. Joaquin és a korábban Joker megformálásáért Oscar díjjal jutalmazott Heath Ledger nagyon jó barátok voltak.

Heath Ledger és Joaquin Phoenix
Fotó: Ron Wolfson/Getty Images

5. A fürdőszobai táncot teljes egészében improvizálta a színész.

joker

6. A mozi 1981-ben játszódik. A rendező azért ment vissza az időben, hogy tökéletesen elválassza a sztorit a DC-filmektől.

7. Phoenix a szerepre készülve olyan némafilmes filmcsillagok alakításából inspirálódott, mint Buster Keaton vagy Ray Bolger.

8. A mozinak olyannyira nagy sikere lett, hogy 8 perces állótapsot kapott a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon.

9. Megvan az a jelenet, amikor Joaquin Phoenix letáncol egy lépcsőn Gotham Cityben? A fanok szemében ez a hely azóta már zarándokhellyé vált.

Joker

10. A karakter felépítésének egyik nagyon fontos részét képezi az, ahogyan a filmben Joker fut. Ezt úgy hívták a film készítői, „Arthur futása”.

11. A mozi inspirációjaként szolgált az 1988-ban megjelent Gyilkos tréfa című képregény, amely egészen más megközelítésbe helyezte a denevérköpenyes hős ellenpólusát, Jokert.

12. Arthur bohóc sminkje szándékosan kelt régies hatást. Az ajkán használt vöröses-barnás rúzs például a vér látványát akarta visszaadni.

13. A vezető sminkmester, Nicki Ledermann azt is elmondta, hogy Joker pontatlan és direkt elrontott mosolya” egyfajta metaforaként szolgál, mely azt üzeni, nem lehet minden tökéletes.

Joker

14. Állítólag Arthur Fleck, azaz Joker figurájának kitalálása a színésszel közösen történt. Joaquin 2017-ben kapta meg a film forgatókönyvét, és még mielőtt igent mondott volna a szerepre az édesanyja véleményét is kikérte.

15. Joaquin Phoenix legnagyobb példaképe Robert de Niro, akivel egyébként a forgatás során nem sokat beszéltek. Sőt, egy kisebb feszültség alakult ki köztük, de szerencsére ezt a nézeteltérést sikerült rendezniük.

joker

16. Néhány jelenetet töröltek a filmből. A Behind the Scenes” filmet itt tudod megnézni.

Képek: IMDb

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: