Abszurd randitippek a 18. századból, amelyek „megkönnyítették” az egyedülálló nők életét

Néha téged is teljesen összezavarnak a különböző, gyakran egymásnak ellentmondó párkapcsolati tanácsok? Akkor ámulni fogsz azon, hogy a 18. században milyen döbbenetes tippek szerepeltek az illemkódexekben.

A közösségi média és a randiappok térhódítása óta számos tanács látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy a kiszemeltünk üzenetére mikor, pontosan mit és milyen stílusban „kell” válaszolnunk. Sokak szerint annak is megvan az íratlan szabálya, hogy hány találkozó után „illik” lájkolni a másik képeit, milyen emojikat használhatunk csevegés közben, és olyan tippeket is kapunk, hogyan jelezhetjük az Instagram és Facebook történetek segítségével, hogy vonzódunk valaki iránt. Nem csoda, hogy egyre többször gondolkodunk el azon, egy másik korban mennyivel könnyebb lett volna megtalálunk a nagy őt. Ráadásul a régmúltba vágyódást A Bridgerton család és a kosztümös filmek felvirágzása csak tovább tetézte. De miközben az elérhetetlen lovagokról álmodozunk, bele sem gondolunk abba, hogy a 18. században élő egyedülálló hölgyeket hasonlóan abszurd társkeresési tanácsokkal látták el, mint minket.

Pedig már jóval azelőtt léteztek egyedülálló nőknek szóló könyvek, hogy Helen Gurley Brown vagy Marie Forleo megosztotta volna velünk a boldog párkapcsolat titkait. Hester Chapone 1773-ban kijelentette, hogy „minden boldogságunk ezen a világon(…) valószínűleg attól a társunktól függ, akihez életünk végéig ragaszkodunk”. Chapone és kortársai számos illemkódexben összegyűjtötték, hogyan viselkedjen egy nő, ha szeretne magának mihamarabb kérőt találni. Nézzünk néhány érdekes társkeresési tanácsot az elmúlt korszakokból.

1. Öltözz minél nőiesebben

 „A nőknek többé nem kellene átvenniük a férfiak szokásait(…) Ha egy nő férfi kabátot és tollas kalapot visel, az ugyanolyan nevetséges, mintha egy férfi petticoat-ot (abroncsos szoknyát) öltene” olvasható az 1785-ben kiadott The Polite Lady, azaz Az illedelmes nő című könyvben. Jól érzékelhető, hogy az alkotás az emancipációs mozgalmak felemelkedése előtt íródott. A szerző például arra is kitér, hogy a kor modern női egyre gyakrabban viselnek maszkulin ruhadarabokat, hogy ezzel vívják ki a másik nem tiszteletét. A könyv arra figyelmezteti az olvasót, hogy ezzel épp az ellenkezőjét érik el. Ezért amennyiben valaki párt szeretne találni, ragaszkodjon a feminin viselethez.

2. Találd meg azt a személyt, aki hasonlít rád…

Ez a tanács a 18. században valahogy így hangzott: „A házastársi viszony kényelmének valószínűségét befolyásoló feltételek között a két fél méltányosan hasonló jelleme egy meghatározó szempont.” Úgy tűnik a kor szerelmi tanácsadói nem hittek abban, hogy az ellentétek vonzzák egymást.

3. … de tekints rá barátként

Mary Wollstonecraft, az újkori nőjogi mozgalmak egyik elindítója szerint a plátói szerelemnél jobban semmi sem teheti tönkre a lelki békét. „Ha egy nő szívét elengedik, akkor nem szabad helyt adnia annak a kellemes téveszmének, hogy azt képzeli, elégedett lehet egy olyan férfi barátságával, akit csodál.”

4. Ne randizz filozófussal…

„Ne szeress bele egy emberbe, aki magába szippantja a tudományt; a filozófus nem e világ embere”tanácsolja William Kenrick. „Méltóbbnak tartja majd mély bölcsességét, mint téged. Tartani fogja magát ahhoz az eszméhez, hogy a nők gyengék.”

5. … vagy költővel

„Amikor egy férfi a megtisztelő szeretetről beszél, őszinte örömmel meghallgathatod a történetét; de ha elragadtatásokba repül; Angyalnak vagy Istennőnek nevez téged; megfogadja, hogy leszúrja magát, mint egy hős; vagy meghal a lábaid előtt, mint egy rabszolga; akkor nem más, mint egy képmutató alak” figyelmeztette a fiatal lányokat Wetenhall Wilkes.

6. Inkább ne is ess szerelembe

Marquise de Lambert szerint nem is érdemes mélyebb érzelmeket viszonozni egy férfi iránt, mert a szerelem élvezetei nem megingathatatlanok, nem tartanak örökké. Abban a pillanatban, ahogy megérzed, azonnal szállj tovább és ne hallgasd meg a szíved panaszait.” 

7. Ha mégis szerelemes leszel, ne titkold

Amennyiben egy hölgynek nem sikerül De Lambert tanácsához tartania magát és bekövetkezik a katasztrófa azaz szerelembe esik – akkor csak tovább rontja a helyzetet, ha ezt nem ismeri be. Ezt már John Bennett állítja a Letters to a Young Lady, azaz Levelek egy fiatal lányhoz című művében. Ne légy prűd, meglátja a kebled, a szíved heves verését a vékony fátyolanyagon keresztül, és az álszentséged undorral tölti el.” 

8. De ne áruld el teljesen, mennyire szereted a „vonzalmad tárgyát” 

A korszakban egy olyan tippet is papírra vetettek, amely arról szól, hogy jobb, ha a nők őszintén sosem vallják be a szerelmüknek, mit éreznek iránta. Hadd tanácsoljam, hogy soha ne fedje fel előtte szerelmének teljes mértékét,  még akkor sem, ha feleségül vesz írta John Gregory. A szerző szerint ugyanis ez az egyetlen kérdés, ami a férfit a párja mellett tartja. Ha erre fény derül és megkapja rá a választ, akkor elveszik az a kapcsolat varázsa. 

9. Kedvesednek minden apró hibájáért bocsáss meg…

Az 1794-ben megjelent Angelica’s Ladies Library című etikai kézikönyv is beismeri, hogy még „a legnemesebb lélek is bűnös lehet a türelmetlenség, vagy a sértő humor vádjában.” A szerző szerint, ha egy férfi olyat tesz vagy mond, amivel megbánt, akkor el kell neki nézni. Mert ennek „az árnyékát felvenni visszafordíthatatlan hiba, amelynek következményei a gonosztól terhesek”.

10. … de ne felejtsd el, a férfiak sosem változnak

Thomas Gisbourne könyvében azt olvashatjuk, hogy nők feleslegesen hitegetik magukat azzal, hogy udvarlójuk egyszer felhagy a rossz szokásaival és a jó útra tér. Szerinte ezek a drámai személyiségfejlődésen áteső férfiak csak a mesékben léteznek, és károsak, mert így a fiatal lányok a való életben is róluk álmodoznak. „A különböző abszurd és kártékony tanulságok között az egyik legabszurdabb és legkártékonyabb ez volt: egy gonosz jellemű férfi hajlamos a változásra, hogy jó és példamutató férj váljék belőle”.

11. Valójában semmi gond azzal, ha egyedülálló vagy

Talán ez az egyetlen olyan tanács, amivel őszintén egyet tudunk érteni. Habár Hester Chapone sokat foglakozott a párkapcsolatokkal, arról sem feledkezett meg, hogy emlékeztesse a szingli nőket, hogy egy partner nélkül is teljes, boldog életet élhetnek. „Ne félj az egyedülálló élettől sem. Egy méltó nő sosem szűkölködik olyan értékes barátokban, akik kárpótolják a közelebbi viszony hiányát”.

Forrás: Mental Floss
Nyitókép: whitemay/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: