Olvadó sajt, ropogós tészta, mennyei paradicsomszósz. Ilyen egy igazi olasz pizza, ami a világ legkedveltebb ételei közé tartozik. Most mutatunk 3 olyan receptet, amelyekkel diéta során sem kell lemondanod a pizzáról.
Tudtad, hogy az első pizzéria a 18. században nyílt Nápolyban? Nem sokkal később, a 19. században az olasz bevándorlók magukkal vitték a receptet az USA-ba, így indult térhódítására a tengerentúlon is. Egy cseppet sem csodálkozunk azon, hogy mára sokak legnagyobb kedvencévé vált ez az egyszerű finomság. A klasszikus pizza nem flancol, és bár az olaszok valószínűleg foggal-körömmel ragaszkodnak az eredeti 00-ás liszttel készült eredeti recepthez, mi most mégis megbolondítanánk kicsit ezt a fogást.
Íme 3 recept, amivel a gluténérzékenyeknek sem kell lemondniuk a pizzázás élményéről, és akkor is kiváló alternatívák, ha szeretnél odafigyelni az egészséges táplálkozásra.
Karfiol pizza
Hozzávalók:
- 500 gramm karfiol
- 1 db tojás
- 250 gramm trappista sajt
- 1 teáskanál só és bors
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1 teáskanál szárított bazsalikom
Elkészítés:
- A karfiolt szedd rózsáira, majd párold puhára. Ezután egy késes aprítógépben daráld apróra.
- A ledarált karfiolt tedd egy tálba, és reszeld hozzá a sajtot. Üss hozzá egy tojást, fűszerezd, keverd össze, majd formálj gombócot a masszából.
- Egy zsírpapíron nyújtsd vékonyra a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben süsd aranybarnára.
- Ha a pizzaalap szépen megpirult vedd ki a sütőből, és kend meg paradicsomszósszal, pakold rá a kedvenc feltétedet, és szórd meg sajttal.
- Tedd vissza a pizzát a sütőbe addig, amíg megolvad rajta a sajt. Ha elkészült pihentesd 10 percig.
Tipp: Ha kissé nedvesnek érzed a tésztát, tegyél hozzá 1-2 evőkanál rizslisztet.
Vegán édesburgonya pizza:
Hozzávalók:
- 150 gramm édesburgonya
- ¾ bögre rizsliszt/ 95 gramm rizsliszt
- 2 evőkanál tápiókaliszt
- 1 evőkanál lenmagőrlemény + 2 és fél evőkanál víz
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál só
Elkészítés:
- Hámozd meg az édesburgonyát, majd párold vagy főzd puhára.
- Amíg az édesburgonya fő, készítsd el a vegán tojást, vagyis keverd össze a lenmagőrleményt – ezt házilag is elkészítheted, mindössze egy késes aprítóra, és lenmagra van szükséged – és a vizet egy kis tálban. A lenmag magába szívja a vizet, amitől kissé zselés állaga lesz, ez fogja helyettesíteni a tojást a tésztában.
- Egy tálban keverd össze a rizslisztet, a tápiókalisztet és a sót.
- Ha az édesburgonya megfőtt, egy villa vagy krumplinyomó segítségével törd össze.
- Öntsd a lisztes keverékhez a lenmagtojást, majd kanalazd hozzá a tört burgonyát. Gyúrj a masszából egy gombócot, majd két zsírpapír között nyújtsd vékonyra a tésztát, és tedd 190 fokra előmelegített sütőbe nagyjából 10 percre.
- Vedd ki a pizzát a sütőből, és kend meg paradicsomszósszal, majd halmozd rá a kedvenc zöldségeidet.
- Tedd vissza a sütőbe további 10-12 perce, végül szórd meg a tetejét friss rukkolával.
Tipp: A lenmagot, helyettesítheted tojással is.
Zablisztes pizza
Hozzávalók:
- 170 gramm gluténmentes zabliszt – ezt akár házilag is elkészítheted, mindössze annyit kell tenned, hogy egy aprítógépben ledarálod a zabpelyhet
- 3 tojás
- 60 gramm sajt
- 1 teáskanál só
- csipet bors
Elkészítés:
- Mérd ki a zablisztet, és tedd egy tálba, majd add hozzá a tojásokat. Reszeld le a sajtot – használj trappista vagy cheddar sajtot – és ezt is keverd hozzá a lisztes keverékhez a fűszerekkel együtt.
- Gyúrd át a masszát és formálj belőle egy gombócot. A tésztát tedd zsírpapírra, és a kezeddel formázd olyan alakúra, és vastagságúra, amilyennek szeretnéd.
- Ha kinyújtottad, süsd a pizzaalapot 190 fokra előmelegített sütőben nagyjából 15 percig.
- Ha szép színt kapott, vedd ki, kend meg paradicsomszósszal, és pakold rá a kedvenc feltéteidet.
- A pizzát tedd vissza a sütőbe további 10-15 perce, és süsd addig, míg a sajt megolvad a tetején.
Szerző: Simon Eszter
Nyitókép: d3sign/GettyImages