20 egyszerű tipp, ami segít abban, hogy megtaláld a belső békéd

Bizonytalannak, elveszettnek vagy boldogtalannak érzed magad? Akkor jó, ha megfogadod a következő pofonegyszerű tanácsokat, amiket könnyedén a hétköznapjaidba illeszthetsz és követhetsz. Megéri kipróbálni őket!

1. Iktass be a reggeledbe egy mindfulness gyakorlatot

A legtöbben úgy kezdjük a napot, hogy kinyomjuk a telefonon az ébresztőt, és ha már úgyis a kezünkben van a készülék, gyorsan megnézzük a bejövő e-maileket, az éjszaka folyamán érkezett üzeneteket és értesítéseket. Ez azért rossz rutin, mert sokan már közvetlenül azután, hogy kinyitják a szemüket, szorongani kezdenek az előttük álló feladatok miatt. Mi lenne, ha mostantól kicsit változtatnál a sorrenden? Indíts egy finom reggelivel, meditációval, de már az is szuper dolog, ha egy forró teával a kezedben, lassan ébredezel.

2. Aludj jól!

Bármilyen mentális probléma esetén az egyik leggyakrabban jelentkező tünet az álmatlanság. Ha ez tartós ideig fennáll, az könnyen vezethet krónikus fáradtsághoz, a koncentráció hiányához és más egyéb mentális bajokhoz. Ahhoz, hogy ezt orvosold, próbálj meg minden reggel ugyanabban az időpontban kikászálódni az ágyból, és esténként ugyanabban az időpontban álomra hajtani a fejed. A jó alvási rutin önmagában véve nagyszerű antidepresszáns is!

3. Légy te a középpontban a korai órákban

Helyezd saját magad a középpontba a korai órákban és csinálj valami olyan dolgot, amitől kiegyensúlyozottabbnak és boldogabbnak érzed magad: ez lehet meditáció, futás, jóga, légzésgyakorlat vagy egy finom bögre kávé. Keress valami olyan reggeli programot, ami feltölt energiával és segít kitartani a nap hátralévő részében.

4. Jelölj ki kis célokat

Egy kicsi és elérhető napi cél kitűzésével a saját határaidat is feszegetheted, de jó értelemben. Biztosan te is észrevetted, hogy legtöbbször mindig olyan dolgokat tűzünk ki magunk elé, amik sok-sok munka és hosszú kitartás eredményei, tehát nem vihetők végbe egy nap alatt. Mi lenne, ha mostantól olyanokat is megneveznél, amik bár apróságok, de pozitív megerősítést adnak és általuk sokkal összeszedettebb, kiegyensúlyozottabb lehetsz? Ilyen például, hogy elhatározod, minden nap elolvasol egy új fejezetet az aktuális könyvedből, vagy reggelente beveted magad után az ágyat.

5. Gyakorold a mindfulness-t a nap folyamán is!

A nap bármelyik pillanatában érdemes mindfulness gyakorlatokat végezned, amik egyébként nagyon egyszerűek, ráadásul csodákat tesznek a mentális egészségeddel. Ha nagyon elmerültél a gondolataidban, ezek a tippek segítenek visszatérni a valóságba:

 • Valami, amit láthatsz: ablakból nézni egy szárnyaló madarat, vagy kiválasztani egy színárnyalatot és a lakásban keresni ilyen színű bútorokat, kiegészítőket
 • Valami, amit megérinthetsz: ahogyan a vízsugár átfolyik az ujjaid között
 • Valami, amit megillatozhatsz: tea, illóolaj
 • Valami, amit hallasz: az utcán közlekedő autók hangja, a kintről beszűrődő madárcsicsergés
 • Valami, amit megízlelhetsz: reggel a fogkrém, vagy az étel, amit elfogyasztasz

6. Feszült helyzetben jöhet a négyütemű légzés!

A különböző légzőgyakorlatok előnyösen hatnak a mentális egészségre, ilyen a négyütemű gyakorlat is, amit főként pánikrohamok jelentkezése során szoktak alkalmazni. Ez a technika segít a stresszt lecsökkenteni, növeli a koncentrációképességet, oldja a szorongást és mérsékeli a pulzust. Így működik:

 1. Helyezkedj el kényelmesen a székben és érje mindkét lábad a padlót
 2. Miközben négyig számolsz, lassan fújd ki a tüdődben lévő összes levegőt
 3. Ezután lassan szívd be az orrodon a levegőt, úgy, hogy közben négyig elszámolsz
 4. Ismételd ezt addig, amíg úgy érzed, hogy szükséged van rá.

  7. Csatlakozz le a világról 5-10 percre, és figyelj kizárólag magadra

  A közösségi oldalaknak és a médiának köszönhetően folyamatosan ingerek érnek minket, ezért nem árt néha lekapcsolódnod a külvilágról. Érdemes például a munkaórák végéhez érve 5-10 perc teljes szünetet tartani, amikor távol az elektronikus kütyüktől (és mindentől) van lehetőséged befelé figyelni egy kicsit, kilélegezni, hogy aztán sokkal jobb formában, minőségi időt tölthess a családoddal.

  8. Készíts listát, amelynek segítségével jobban beoszthatod az időd

  Tervezd meg a napod egy lista segítségével, amelynek köszönhetően az időddel is jól gazdálkodhatsz! Ha pedig az a típus vagy, aki szereti elodázni, halogatni a feladatait, akkor megnyugodhatsz, mert ez a lista emlékeztetni fog arra, hogy el kell végezned azokat.

  9. Mozogj 30 percet!

  Napi 30 perc testmozgással (mivel emeled a pulzusszámot) felszabadíthatod a szervezetedben lévő endorfinokat, azaz boldogsághormonokat, sőt a depresszió és a szorongás ellen is tehetsz. Gyakorlatilag bármilyen mozgásformát választhatsz, mivel mindegyik jó hatással van a mentális egészségre.

  10. Vezess hálanaplót

  Esténként, lefekvés előtt nyisd ki a füzetet és írd fel azokat a dolgokat, amik aznap örömet szereztek. Gondolj az apróságokra is! Arra, amikor a kedvenc zenédet játszották a rádióban vagy a pillanatra, amikor abban gyönyörködtél, ahogy békésen alszanak a gyerekek az ágyukban. Ha lefekvés előtt egy szép momentumot idézel fel a napból, akkor egészen biztosan jobban fogsz aludni, és sokkal pihentetőbb lesz az éjszakád. Egyébként később is érdemes visszalapozni ebben a vezetett hálanaplóban, hiszen a kemény időkben jól jön néhány boldog és örömteli pillanat felidézése.

  11. Időzíts aggódós-perceket!”

  Kicsit irreálisnak hangzik az, hogy nagy erőt véve magadon, zárj ki minden negatív vagy olyan dolgot az életedből, ami fejtörést okoz. Ez teljességgel lehetetlen. De mi lenne, ha kiválasztanál minden nap egy egyórás időintervallumot (lehetőleg ne este), amikor lehetőséget adsz magadnak átgondolni a dolgaidat, nyugtázhatsz mindent, ami aggaszt vagy megoldásokat találhatsz ki a problémákra. Miután lejárt az idő, tedd félre a stresszt és légy jelen. Az új rutint hamar megszokja az agyad is, így sokkal egyszerűbb lesz túllendülni a gondokon és kikapcsolni.

  12. Ne félj nemet mondani

  Fontos, hogy nemet mondj azokra a feladatokra és elvárásokra, amik nem összeegyeztethetők azzal, amit te képviselsz. Ezzel teret hagysz magadnak arra, hogy igent mondj azokra a dolgokra, amik valóban érdekelnek.

  13. Csinálj minden nap minimum egy olyan dolgot, ami mosolyt csal az arcodra

  Ez lehet egy ínycsiklandó fogás, vagy az, hogy meggyújtasz egy illatos szójagyertyát, vagy meghallgatod a kedvenc zenédet. Minden egyes nap csinálj legalább egy olyan dolgot, ami örömet szerez, ez abban az esetben még inkább fontos, ha totálisan kimerült és gyűrött vagy! Ne késlekedj!

  14. Egy ház körüli séta sosem árt!

  Persze, bárhol tehetsz egy sétát, a lényeg, hogy indulj el! Hogy miért? Mert ez a kimerültség, a reményvesztettség, és a frusztráció legjobb ellenszere.

  15. Ismerd fel és fogadd el az érzéseidet

  Mert ha az ellenkezője történik, és folyton félreteszed, elnyomod azokat, akkor felhalmozódnak és akár lelki problémák kialakulásához is vezethetnek.

  16. Nevess! Szívből! Könnyezve!

  Nálad is megvan az, amikor a barátnőddel vagy az egyik családtagoddal annyira nevettek valami vicces dolgon vagy sztorin, hogy könny szökik a szemetekbe? Legyen a jövőben még több ilyen, ugyanis egy nagyon stresszes időszakban igazi mentsvárat jelentenek ezek a pillanatok! A nevetés segíthet abban, hogy más perspektívából közelítsd meg a dolgokat, sőt a szervezetben ilyenkor boldogsághormon szabadul fel. Ha egyedül vagy, keress olyan mémeket, videókat, amiken őszintén tudsz nevetni.

  17. Meditálj napi 5-10 percet

  Lehet ez mindfulness meditáció, légzésgyakorlat, vagy egy applikáción követett meditáció is. Azokat az időket éljük, amikor mindenki multitaskingol, azaz egyszerre több dolgot csinál. Viszont ez elképesztően káros az idegrendszerre nézve. Szóval végezz el egyszerre csak egy feladatot, és legyen ez a meditáció!

  18. Beszélgess a családtagjaiddal, társalogj a barátokkal

  A járvány ideje alatt sokan ráébredtünk a család és a barátok fontosságára. Ha úgy érzed, egyedül vagy, hívj fel telefonon egy hozzád közel álló személyt vagy beszélgessetek online. Sokkal jobban fogod érezni magad a bőrödben, ha tudod, hogy a másik jól van, még boldogabb leszel attól, hogy a másikat is érdekli, hogy érzed magad.

  19. Irány a természet!

  A szabadban töltött idő nagy mértékben javíthatja a hangulatodat. Segít abban, hogy megéld az adott pillanatot és kiszakadj a sietős hétköznapokból.

  20. Gyakorold az önreflexiót

  Az önreflexió, azaz a múltunkról, gondolatainkról, ötleteinkről való gondolkodást a legtöbben hajlamosak vagyunk elkerülni. Mégpedig azért, mert ezek kihívást jelentenek és van, hogy fájdalmat hoznak, régi sebeket törnek fel. Pedig ez a fajta munka segít abban, hogy jobban megértsük saját magunkat, a félelmeinket, az erősségeinket és segít tisztán látni. Érdemes néha elgondolkodni azon, hogy egy bizonyos dolog, esemény, szituáció mit akart megtanítani veled és hogyan tudsz ebből tovább növekedni. Ehhez akár érdemes szakember segítségét kérni!

  Forrás: popsugar.co.uk
  Nyitókép: Chev Wilkinson/GettyImages

  Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

  Legnépszerűbb cikkek: