„2019-ben velem trollkodtak világszerte a legtöbbet” – Meghan Markle a saját példáján keresztül beszélt a lelki egészség fontosságáról

Harry herceg felesége tudja, milyen, ha az ember támadások áldozatává válik és ezért elszigetelődik a külvilágtól. Így küldetésének tartja, hogy nyíltan beszéljen a mentális betegségek elleni küzdelemről és az ezzel kapcsolatos stigmák eltörléséről.

Bár Meghan Markle és Harry 2020 januárjában lemondtak a királyi családban betöltött hivatalos szerepükről, a szívükhöz közel álló ügyek mellett továbbra is kiállnak – sőt, talán még lelkesebb aktivisták, mint korábban. Gyakran bejelentkeznek egy-egy beszélgetésre amerikai otthonukból: legutóbb például az október 10-ei Lelki Egészség Világnapja alkalmából vendégeskedtek a Teenager Therapy podcastjében. A házaspár köztudottan szeret felszólalni a mentális egészségünk fontossága kapcsán – a pandémia miatt pedig ez a kérdés különösen előtérbe került.

Meghan úgy látja, ezekben a hónapokban sokan fordultak az internet (és főként a közösségi média) felé, ami sebezhetővé teszi az embereket – ráadásul képes arra is, hogy teljesen elválasszon minket a külvilágtól. „Személyesen is érintett vagyok ebben” – nyílt meg Sussex egykori hercegnéje. „Azt mondják, 2019-ben velem trollkodtak világszerte a legtöbbet – a férfiakat és a nőket egyaránt tekintve.” Harry felesége szerint ez már csak azért is különös, mert ő épp ebben az évben közel 8 hónapig gyakorlatilag láthatatlan volt, hiszen szülési szabadságra ment, majd a babával töltötte az idejét. „Szinte kibírhatatlan volt. Elképzelhetetlenül hatalmas méretet öltött. Mindegy, hogy az ember 15 vagy 25 éves, ha olyan dolgokat állítanak róla, ami nem igaz az hatalmas károkat okozhat a mentális és az érzelmi egészségében.” Meghan azt is hozzátette, hogy ő és Harry a saját életük eseményeiből táplálkozva beszélgettek másokkal a kérdésről: „Pontosan tudjuk, hogy milyen az, ha megbántják az érzéseinket. Tudjuk, milyen elszigetelten élni.” Ennek ellenére azt is észben tartják, hogy mindenki más és más tapasztalatokkal küzd meg – mindössze a fájdalom maga az, ami univerzális.

Az exszínésznő azt is elárulta, mi az, ami segít neki abban, hogy megőrizze a mentális egészségét. Meg a naplóírásra esküszik, mert ezáltal reflektálhat arra, hogy honnan indult és így számos új perspektíva tárul fel előtte. „Azt hiszem, mindannyian egyetértünk abban, hogy amikor éppen keresztülmegyünk valamin, akkor az a világ leghatalmasabb dolgának tűnik. De egy év távlatából talán már nem is tartjuk olyan óriásinak.” Meghan ezzel a kijelentésével azt szerette volna üzenni, hogy más nézőpontokból szemlélve nem mindig tűnik leküzdhetetlennek az, amit átélünk. „Mindig van mód arra, hogy legyőzzünk valamit.” Harry pedig azt is hozzátette, hogy előtérbe helyezni magunkat, a lelki egészségünket nagyon fontos, mert a sebezhetőség a mai világban nem a gyengeség, hanem sokkal inkább az erő jele.

Forrás: Elle/Daily Mail
Nyitókép: WPA Pool/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: