2020 a női egészség éve: ezt a 10 dolgot tedd meg magadért

Összegyűjtöttünk 10 olyan tippet (a diétán és mozgáson túl), amivel sokat tehetsz azért, hogy jobban érezd magad a bőrödben.

Nőként testileg és lelkileg is különbözünk a férfiaktól. Így természetes, hogy nem ugyanarra kell hangsúlyt fektetnünk az egészségünk tekintetében sem. Ugyanakkor, a női egészség kapcsán nagyon sok ellentmondással találjuk szembe magunkat. Sokszor olyan dolgokat teszünk meg az egészségünk védelmében, amik többet ártanak, mint használnak. Gondoljunk itt mondjuk a fogamzásgátlókra. Máskor pedig a szépség és divat oltárán áldozunk, egy-egy csipkecsoda fehérneművel, ami fényévekre áll a kényelemtől. Emellett, ha az egészség kerül szóba, nem tudunk a diéta és az edzés duóján túlra tekinteni, pedig a jó közérzet (habár nagyban múlik ezeken), az apró dolgok összességéből tevődik össze.

1. Fehérnemű és betét

A női nemi szervek védelme még mindig tabutéma. Holott az egyik legérzékenyebb testrészünkről van szó, mégsem fordítunk kellő figyelmet rá. Sőt, a mindenféle társadalmi nyomás hatására szoros, kényelmetlen fehérneműket hordunk, szenvedünk a szőrtelenítéssel, illatosítással, tisztítással és persze mindezt olyan vegyi anyagokkal tesszük, amiknek nem nagyon szabadna a bőrünkhöz érni. A természetes anyagból készült (mosható) betéteket, nemcsak környezetvédelmi okokból érdemes választani, hanem mert átlagos társaik akár 16-féle ftalátot, 4-féle parabént és triklozánt tartalmaznak, amik közvetlenül a nyálkahártyán keresztül a szervezetbe juthatnak. Ezek az anyagok többek között a hormonális egyensúlyt és a szaporodási képességeket veszélyeztetik. A hüvelyi fertőzések elkerülése érdekében pedig az organikus és megfelelő méretű alsónemű a legjobb megoldás. A férfiak nagy örömére, az éjszakai meztelenül alvás pedig orvosilag ajánlott.

2. Mellben erősít

A mellrák Magyarországon az egyik vezető halálok a nők körében. Azonban rögtön három apró szokással felvehetjük a harcot ellene: ha megfelelő melltartót viselünk, rendszeresen ellenőrizzük, masszírozzuk a melleket, és olyan ételeket fogyasztunk, amik a mell sejtjeit táplálják. A rossz méret, a túl szoros szabás, ami nem enged mozogni, kárt tehet a szövetekben. Ezért felejtsük el a mindenhol bevágó, merevítős fazonokat és váltsunk olyanra, amik nem gátolják a természetes mozgást. Étkezés szempontjából pedig a flavonoidok és karotionidok nevét érdemes megjegyezni. Néhány élelmiszer, ami gazdag ezekben: répa, spenót, papaya, kelkáposzta, édesburgonya, paradicsom, hagyma, brokkoli, fekete és zöld tea, gyümölcsök, étcsokoládé, bogyós gyümölcsök, zeller és kamillatea.

3. Etessük a jó bacikat

Az egészség az egészséges bélflóránál kezdődik. Nem csoda, hogy a bélrendszert a második agynak nevezik, hisz a baktériumoknak és ideghálózatnak köszönhetően az érzelmektől, az immunrendszerig mindenre hatást gyakorol. Jótékony baktériumok sokasága található a hüvelyben és az emésztőszervekben, amik azon szorgoskodnak, hogy mi minél jobban érezzük magunkat. Sokat tehetsz értük, ha probiotikumban és prebiotikumban gazdag ételeket fogyasztasz. Probiotikumok főként a fermentált ételekben találhatók (savanyú káposzta, kefir, miso, kimchi, tempeh, kombucha), azonban mit sem érnek a megfelelő környezet nélkül, amit a prebiotikumok biztosítanak (banán, zabpehely, articsóka, csicsóka, cikória, endívia, póréhagyma, fokhagyma, vöröshagyma, bab, borsó, spárga).

4. Takaríts környezetbarát termékekkel

A házimunka java gyakran a nőkre hárul. Ez nemcsak a kiegyenlítetlen munkamegosztás miatt probléma mondjuk egy kapcsolatban, hanem azért is, mert hosszútávon káros egészségügyi hatásokkal jár. A norvégiai Bergeni Egyetem kutatása kimutatta, hogy a női légzőrendszer egészsége összefüggésben áll a takarítással. Azok, akik gyakran használtak tisztító- és illatosítószereket, aeroszolokat, néha rosszabb, sokszor pedig hasonlóan rossz tüdővel rendelkeztek, mint azok, akik dohányoznak. Ez persze nem azt jelenti, hogy mostantól hagynunk kell eluralkodni a káoszt az otthonunkban, és a rossz tüdőre hivatkozva szabadságra küldjük a porszívót. Sokkal inkább az a lényeges, hogy a bolti, kémiai tisztítószereket leváltsuk természetes, házi készítményekre.

5. 10 perc nyújtás minden nap

Azt már jól tudjuk, hogy az edzés utáni nyújtás elengedhetetlen az izmok számára. Azonban nemcsak levezetőként, hanem önálló mozgásformaként is beépítheted a napodba. A rendszeres nyújtás gondoskodik arról, hogy könnyedebb legyen a mozgás és ne váljanak túl merevvé az izmok. Csökkenti a stresszt, de még a vércukorszintet is. Áldásos hatásait idős korban is élvezhetjük. Ráadásul egyszerű, gyors megoldást nyújt akkor is, ha egy kis plusz energiára lenne szükséged. Jobb, mint a kávé.

6. Száraz dörzsölésre fel!

A száraz dörzsölés (dry brushing) egy kiváló módszer, ami egyszerre tünteti el a narancsbőrt, vitalizál, tisztítja a pórusokat, gyengéden hámlaszt és serkenti a nyirokrendszer működését. Kell ennél több? És a legjobb benne, hogy semmi másra nincs hozzá szükség, mint egy nem túl erős sörtéjű kefére, amivel zuhanyzás előtt végigdörzsölöd a tested. Se drága krémek, se hosszas procedúra, mégis látványos eredményekre számíthatsz.

7. Igazodj a ciklusodhoz

Nőként nagy energiákat mozgatunk meg annak érdekében, hogy a ciklusunk minden napján ugyanazt a teljesítményt nyújtsuk. Legyen itt szó edzésről, munkáról vagy a hétköznapi tevékenységeinkről. Ez korántsem egyezik természetes működésünkkel. El kell engednünk a folyton maximumra törekvést, hogy meghallhassuk testünk jelzéseit. A női ciklus 4 szakaszon megy keresztül: menstruáció, peteérés, ovuláció és luteális fázis. A menstruáció idején befelé fordulásra és ölelésekre van szükségünk, mérsékelt mozgással, mivel az energiaszintünk ilyenkor a legalacsonyabb. A peteérés időszakában magabiztosnak, csinosnak érezzük magunkat a megnövekedett hormonszinteknek köszönhetően, ilyenkor van ideje a nyüzsgésnek, célok megvalósításának és a kemény edzésnek. Az ovuláció során termékenységünk a csúcson van, ilyenkor vagyunk képesek a legintenzívebb orgazmusra és a komolyabb fizikai aktivitásokra. Az utolsó, következő menstruációra készülő szakaszban a progeszteron veszi át az irányítást, amitől fáradékonyabbnak, álmosabbnak érezzük magunkat, ez a relaxáció időszaka.

8. Tornáztassuk azokat a PC izmokat…

A felegyenesedett járásnak köszönhetően a szerveink ki vannak téve a gravitáció hatásának, ami azt jelenti, hogy az évek múlásával egyre nagyobb teher nehezedik a medencetájéki szerveinkre, amik később jelentős problémákat okozhatnak. Az intim torna gyakorlása segít karban tartani ezeket a pici, ám annál jelentősebb izmokat, amik a hólyagot, a gátat és a méhet is óvják. A PC izmok tornáztatása hozzájárul az inkontinencia megelőzéséhez, csökkenti a menstruációs görcsök erősségét, a szülés előtt felkészíti az izmokat, szülés után pedig segíti a gyorsabb regenerációt. Nem mellesleg a gyakorlatok végzése növeli a nők hüvelyi orgazmusra való képességét, illetve a medencei szervek működésének javulása a könnyebb teherbeesést is.

9. Gyógynövényekkel a bajok ellen

A természet megoldást nyújt minden problémánkra. A leggyakoribb női bajok közé tartozik a felfázás és a PMS. A cickafarkot például belsőleg és külsőleg (ülőfürdő) is alkalmazhatjuk: oldja a menstruációs görcsöket, a hüvelyi fertőzések orvoslásában is hasznunkra válik, emellett a rendszertelen ciklust is képes helyreállítani. A másik gyógynövény, amit az anyatermészet a nők számára teremtett, az a fénygyökér, amit a meddő nők csodaszereként tartanak számon.

10. Ép testhez kell az ép lélek

Minden belülről kezdődik. Tehetünk mi bármit külsőleg azért, hogy jobban érezzük magunkat, ha odabent értéktelennek tartjuk magunkat. A reális énkép, a saját erősségeinknek és gyengeségeinknek a felismerése és elfogadása vezet el minket ahhoz, hogy jobbá és egészségesebbé akarjunk válni. Lásd magad olyan személynek, aki megérdemli a legtöbbet az élettől és önmagától, olyannak, akinek alanyi jogon jár a jó közérzet, az egészséges test és kiegyensúlyozott lélek.

Nyitókép: Drew Graham/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: