2020 utazási trendjei a környezetet is kímélik

Élményeket gyűjts, ne tárgyakat – mondják, és milyen igazuk van!

Körbeutazni a világot az egyik legcsodásabb dolog, amit valaha átélhetsz. Nemcsak azért, mert a világunk tele van varázslatos látnivalókkal, amelyet megörökíthetsz, és nem is a menő insta fotók miatt, hanem mert lelkileg is sokat adhat egy út.

Az utazás biztosan sohasem megy ki a divatból, így az évek alatt egyre több trend alakult ki körülötte – például biztosan hallottál már a hátizsákos utazásról, vagy a ’single travel’ fogalomról, ami igazából csak annyit jelent, hogy egyedül vágsz neki a nagyvilágnak. Most hoztunk neked pár olyan utazási trendet, amelyet 2020-ban akár ki is próbálhatsz!

Plan B célállomás

Ha a kezedbe nyomnának 1 millió forintot, hogy a világon bárhová utazz, akkor melyik lenne az az egyetlen város? A legtöbbünknek azonnal valamelyik népszerű helyszín jut eszébe, például Párizs, Róma vagy akár Los Angeles, de hogyha belegondolsz, akkor pont a közkedveltségük miatt váltak kissé ellenszenvessé sok-sok turista szemében. Ezekben a városokban folyton tömeg van, szezon idején már-már elviselhetetlenül. És bár valóban gyönyörű desztinációkról van szó, ne feledd azt a tényezőt sem, hogy nem úszod meg az utazást túlköltekezés nélkül. Ezért lesz trendi 2020-ban olyan városokat meglátogatni, amelyek kevésbé felkapottak, viszont sokszor ugyanolyan szépek, vagy még szebbek híresebb társaiknál. A trend egyik oka a megkérdezett turisták 54 %-a szerint az, hogy szeretnék csökkenteni a turista áradatot egy-egy városban, míg 51 % a környezeti hatást is figyelembe veszi, és szívesen vált úti célt, ha azzal kevésbé terheli a Földet.

Kapcsolj lassú-módba!

A Booking.com által megkérdezett utazók nagy része, azaz 61 %-a nem bánja, ha időben hosszabb utat kell megtennie ahhoz, hogy elérje úti célját, hiszen eközben többet tapasztal meg a körülötte lévő világból. 48 %-uk pedig azt tervezi, hogy inkább a lassúbb lehetőséget választja az utazáshoz, hogy ezzel is kímélje a környezetét. Mivel a repülőgépek környezet-szennyező hatása óriási, így reméljük 2020-ban mindenki visszavesz a vasmadarak használatából.

A Booking.com 2020-ra jósolt TOP 10 utazási célpontja pedig ezek lesznek:

  • Málta, Gzira
  • Vietnám, Ninh Binh
  • Argentína, Salta
  • Dél-Korea, Seogwipo
  • India, Jodhpur
  • Lengyelország, Swinoujscie
  • Japán, Takamatsu
  • Puerto Rico, San Juan
  • Montenegró, Zabljak
  • Örményország, Yerevan

Nem szokványos úti célok, igaz? A Booking.com több, mint 22 000 utazót kérdezett meg arról, hogy az elmúlt 12 hónapban mely országokat látogatták meg, vagy milyen bakancslistás terveik vannak a következő 1 évre. A kutatás globális volt, és bár a városok közül valószínűleg keveset ismersz, mégis a top 10-es listában landoltak. Lehet, hogy érdemes lenne közelebbről is megvizsgálnod őket?

Nyitókép: martin-dm/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: