Magyar fotográfust is díjaztak a 2022 BigPicture Natural World Photography Contesten

Lenyűgöző természetfotókat láthatunk a 2022 BigPicture Natural World Photography Contest döntős pályamunkái között. Külön öröm számunkra, hogy két kategória első helyére is egy magyar fényképész, Máté Bence futott be.

Kaliforniai Tudományos Akadémia 2014-ben hirdette meg először a nemzetközi természetfotó versenyét, a BigPicture: Natural World Photography Competitiont. A fotópályázatot ma már a világ legrangosabb versenyei között tartják számon, amelyen a szakma kiemelkedő alakjai is képviseltetik magukat. A szervezők célja idén is az volt, hogy a beküldött pályaművek az élővilág diverzitását ünnepeljék és illusztrálják, emellett mindegyik fotó a maga módján arra ösztönzi a nagyközönséget, hogy védjék meg a Föld ökoszisztémájának sokszínűségét. Természetesen a legjobb pályamunkák készítőit idén is pénzdíjjal jutalmazták, valamint lehetőséget kaptak, hogy a BigPicture Natural World Photography kiállításán is bemutathassák munkájukat. A döntős fényképeket látva elmondhatjuk, hogy a szakmai zsűrinek idén sem volt könnyű dolga.

Labdázó méhek, Karine Aigner (A pályázat nagydíjának nyertese)

Fotó: The Big Picture 2022

A 2022-es BigPicture verseny fődíját Karine Aigner vihette haza Labdázó méhek című képével, amely a sivatagi gömbmályva méhek bizarr párzási rituáléjának ritka pillanatát örökíti meg. „Egy meleg tavaszi reggelen Dél-Texasban egy nőstény sivatagi gömbmályva méh (Diadasia rinconis) bújt elő kis, hengeres fészkéből. Úgy emelkedett ki a földből, mint a füst a kéményből. Szinte azonnal több tucat hím özönlött rá. Sárgásbarna testük zümmögő, hömpölygő »párzólabdát« alkotott, miközben versengtek a párosodás lehetőségéért. Körülbelül 20 másodperc után a méhek golyója szertefoszlott, és a nőstény elrepült. Egyetlen hím került ki győztesen” – olvasható Aigner beszámolója a BigPicture Natural World Photography Competition hivatalos oldalán. A sivatagi gömbmályva méhek párzási időszaka mindössze alig egy hétig tart, így a fotográfus igazán szerencsés volt, hogy sikerült megörökítenie a ritka, és igen rövid ideig tartó jelenséget. Habár kevesen ismerik őket, ezek az őshonos méhek fontos  szerepet játszanak az ökoszisztémában. Különösen a fügekaktusz beporzása miatt, amely több faj számára az elsődleges táplálékot jelenti Amerika délnyugati részén.

A hermelin játéka, Jose Grandío (A szárazföldi élet kategória döntőse)

Fotó: The Big Picture 2022

A francia Alpokban, egy hideg téli hajnalon Jose Grandío fotós mozdulatlanul feküdt a hóban, és arra várt, hogy egy hermelin előbújjon az üregéből. Az elmúlt napokat ugyanígy, hosszas várakozással töltötte, de a türelem meghozta a gyümölcsét. Az egyik napon a hermelin kimászott az odújából, és látványos műsort rendezett. „Úgy tűnt, mintha játszana a friss hóban, ami éppen leesett. Hirtelen mozdulatokat tett, ugrált és kúszott a hóban” – emlékezett vissza Grandío. A tudósok számos alkalommal lehettek szemtanúi ezeknek az akrobatikus mutatványoknak, amelyeket a ragadozó állatok néha egy nyúl vagy nagy madár előtt adnak elő, hogy megzavarják vagy elvonják a potenciális zsákmány figyelmét. Ez a stratégia számos dokumentált interakcióban hatékonynak bizonyult. Olyan feltételezések is napvilágot láttak, hogy a hermelinek „tánca” valójában csak a felesleges energia levezetésére szolgál. A harmadik hipotézis pedig egy fertőzésre adott akaratlan válaszként azonosítja a féktelen ugrálást. Habár az energikus megnyilvánulás indítéka nem tisztázott, Grandío szívesen gondolja, hogy ez egy játék az állat számára. Egy örömteli válasz, amit az érintetlen hó váltott ki belőle.

A bukás után, David Slater (A vízi élet kategória nyertese)

Fotó: The Big Picture 2022

A kaliforniai oroszlánfókák a Monterey-öböl ökoszisztémájának ikonikus lakói. David Slater természetfotós előszeretettel búvárkodik ezen a környéken, így jól ismeri az állatokat, szeret velük búvárkodni. Olyan gyönyörűséggel és kecsességgel suhannak el melletted, hogy döbbenetes” – mondta Slater. Egy szeptemberi merülés során a fotográfus egy szívfacsaró jelenetnek lehetett a szemtanúja: a tengerfenéken egy oroszlánfóka tetemére bukkant, amelyet a tengericsillagok úgy leptek be, mint egy sírt a rajta elhelyezett virágok.

Pókháló, Máté Bence (A szárazföldi élet kategória nyertese)

Fotó: The Big Picture 2022

Máté Bence díjnyertes fényképe a Kiskunsági Nemzeti Parkban készült. A képen látható hód egy fa rágcsálásával volt elfoglalva, miközben testét a felkelő nap első sugarai hátulról megvilágították. A megcsillanó pókháló, valamint a különleges fény-árnyék viszonyok éteri hangulatot teremtenek, de nem ez az egyetlen dolog, ami különlegessé teszi a fotót. Bence tökéletesen megragadta azt az elképzelést, hogy a hódok a gátak építésével átalakítják környezetüket, és olyan élőhelyeket hoznak létre, amelyek sok más faj hasznára lehetnek.

Hullócsillag, Tony Wu (A vízi élet kategória döntőse)

Fotó: The Big Picture 2022

Tony Wu fényképe nem egy intergalaktikus jelenetet örökít meg, hanem egy tengericsillag szaporodását. Wu eredetileg azért merült víz alá, hogy halakat fotózzon és csak a véletlennek köszönheti, hogy sikerült lencsevégre kapnia a látványos pillanatot. A tengericsillag éppen akkor emelkedett a karjai hegyére, majd hímivarsejteket bocsátott ki a vízbe. 

A fénybe, Pål Hermansen (A természet művészete kategória nyertese)

Fotó: The Big Picture 2022

Pål Hermansen fotós egy márciusi reggelen kilépett a szabad levegőre, visszanézett a házára és megdöbbenve tapasztalta, hogy a kültéri lámpát egész éjjel égve hagyta. A lámpabúra belsejében több tucat rovar sötét sziluettjét látta, akiket az éjszaka a világító fény vonzott a halálba. A lámpa takarítása közben elhatározta, hogy lefényképezi a rovargyűjteményt. Így szeretett volna fényt deríthet arra, „melyek azok a titokzatos lények, amelyek életünk szerves részét képezik. Azon élőlények, amelyeket könnyen figyelmen kívül hagyunk”.

Beteges finomság, Máté Bence (Az Ember/Természet kategória nyertese)

Fotó: The Big Picture 2022

Amikor Máté Bence fotós Romániába utazott, borzalmas látványra lett figyelmes. Több száz béka teteme hevert a vízben, és a legtöbbnek hiányoztak a hátsó lábai. Az orvvadászok szaporodás közben ragadták ki a kétéltűeket a vízből, és levágták a hátsó lábukat, hogy a békacomb kereskedelemi igényeit kielégítsék. Majd visszadobták őket a vízbe, hogy hosszú és fájdalmas halált haljanak az ikráik között. „A kegyetlenség sokkolt a legjobban” – mondta a magyar fotográfus. Nem is volt számára kérdés, hogy nevezze ezt a sokkoló üzentet hordozó képet a BigPicture versenyére, hogy minél többen lássák.

Forrás: My Modern Met
Nyitókép: The Big Picture 2022

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: