2022 legszebb épületeitől még a lélegzetünk is eláll

A World Architecture Festival Awards döntős pályaművei között nemcsak látványos épületeket találhatunk, hiszen sok projekt valamilyen fontos ügyet támogat és/vagy ökológiailag érzékeny tervezésről tanúskodik.

Idén 15. alkalommal rendezik meg a World Architecture Festivalt (WAF), ahol a világ legszebb új épületeit is díjazzák. A szakmai zsűri már ki is hirdette a három kategória – befejezett épületek, jövőbeli projektek és tájépítészet – döntőseit. Nekik a fesztiválon 10 perces prezentációt kell tartaniuk, mielőtt a zsűri meghozza a végső döntést és kihirdeti, 2022-ben mely pályaművek kapják meg az „Év épülete/projektje” címet, illetve az ezzel járó impozáns pénzösszeget. A legnépszerűbb kategóriában, azaz a „Befejezett épületek” pályázaton 253 építmény került a szűkített listára, többek között egy kínai szülészeti klinika, egy thaiföldi buddhista meditációs központ és egy wimbledoni lakóépület.

A korábbi évekhez hasonlóan a legtöbb döntős helyet Kína zsebelte be, de a szervezők megjegyezték, hogy idén Törökországból, valamint Indiából is jelentősen több pályaművel jelentkeztek a versenyre. Természetesen az USA és Nagy-Britannia sem hiányozhat: az idei listán a kiemelt építmények közé tartozik Los Angeles új SoFi Stadionja és a híres londoni koncerthelyszín, a Koko, amely egy tűzesetet követően 100 millió dolláros felújításon esett át. 

2021-ben az Év épülete díjat a koppenhágai Amager Bakke kapta, amely egy nem mindennapi hulladékégető üzem: különlegessége, hogy sportkomplexumként is funkcionál, ahol falmászásra és síelésre is lehetőség nyílik. A korábbi nyertesek között pedig ott van a Zaha Hadid által tervezett római MAXXI Múzeum és a szingapúri Gardens by the Bay. Vagyis az idei győztesek rangos társasághoz csatlakozhatnak. De kik lesznek ezek? Decemberben kiderül, ugyanis a World Architecture Festivalt november 30. és december 2. között rendezik meg Lisszabonban. Addig nézzünk néhány lenyűgöző épületet a shortlistes pályaművek közül. 

Victorian Pride Centre, Ausztrália

WAF
Fotó: WAF

2017-ben az ausztrál parlament elfogadta az azonos neműek házasságának legalizálásáról szóló törvényjavaslatot, ami mérföldkőnek számított az LMBTQ+ közösség életében. Ugyanebben az évben egy non-profit szervezet, a Victorian Pride Centre támogatást kapott, hogy létrehozza Ausztrália első LGBTQ+ központját. A BAU és a GAA építészeti iroda által tervezett épület belső tereiben a betonból készült, látható szerkezeti elemek a leglátványosabbak. Ezeket kombinálták fával és kerámiával, hogy elősegítsék azt, amit az építészek az „elfogadás esztétikájának” neveztek.

Sasipawan Wisdom Center, Thaiföld

WAF
Fotó: WAF

bangkoki székhelyű Architects 49 Limited tervei alapján készült a Sasipawan Wisdom Center, amely egy meditációs központ a thaiföldi Khao Yaiban. Az épületegyüttest úgy tervezték, hogy egyedi és elegáns legyen, illetve természetes formája egyesítse a művészetet és az építészetet a buddhista szellemiséggel.

A BEEAH Group székháza, Egyesült Arab Emírségek

A Zaha Hadid Architects a hullámzó sivatagi dűnékből merített inspirációt akkor, amikor létrehozta a BEEAH Group központját Sharjah-ban, az Egyesült Arab Emirátusokban. A cég többek között újrahasznosítással, megújuló energiával és zöld mobilitással foglalkozik. A fenntarthatósági törekvések megnyilvánulnak az épület műszaki kialakításában is, hiszen a 9000 négyzetméter alapterületű székház a Zaha Hadid Architects első zéró emissziós épülete.

EDGE Suedkreuz Berlin, Németország

Legnépszerűbb cikkek: