2022 legújabb utazási trendje: egyre népszerűbb a vegán vakáció

Évről-évre egyre többen kezdenek életmódváltásba; etika, környezetvédelmi vagy egészségügyi okokból vegán diétát folytatnak. Ehhez pedig úgy tűnik, hogy a turizmusnak is alkalmazkodnia kell.

Világszerte erősebben érzékelhető a környezeti problémák eszkalációja, nem véletlen, hogy egyre többen igyekeznek változtatni mindennapos szokásaikon, tudatos döntéseket hozni vagy életmódváltásba kezdeni. Ezt jól tükrözi a következő adat: 2021 januárjában 79 millióra becsülték a vegánok számát, ami körülbelül a teljes népesség 1 százalékát teszi ki. Az előrejelzések szerint – ha továbbra is ilyen ütemben növekszik az életmódváltók száma –, 10 éven belül akár tízszeresére is nőhet a vegánok száma. Azzal, hogy a növényi alapú ételek iránti kereslet folyamatosan nő, az éttermek is arra kényszerülnek, hogy állati eredetű termékektől mentes ételekkel bővítsék ki az étlapot. Esetleg teljesen átálljanak a vegán étkeztetésre. Mitöbb, úgy tűnik, hogy a veganizmus a turisztikai szektorban is befolyásoló tényező lett.

A magyarázat igen egyszerű: természetesen a vegánok a nyaralás alatt sem szeretnének felhagyni elveikkel. A helyszín ismertének hiánya pedig megnehezíti a helyzetüket. Hosszasan kutatást igényel, előre meg kell tervezniük, hol tudnak étkezni. De ez sem garantálja, hogy az étteremben kellemes gasztronómiai élményben lesz részük. Hiszen a vegán opciók száma vagy minősége sokszor csalódást keltő, de úgy tűnik, a jövőben már nem kell emiatt aggódniuk. A vegán vakációkat már idén a legnagyobb utazási trendek között tartják számon, így a kifejezetten vegán utazók igényeit kielégítő szállodák és üdülőhelyek száma szépen megugrott. A túlnyomó többségük a fenntarthatóságot helyezi előtérbe, viszont az árkategóriát illetően igen eltérőek a lehetőségek. Gazdaságos kiruccanást vagy egy luxust sem mellőző álomnyaralást is választhatnak. 

Vegánbarát szálláshelyek nem csak vegánoknak

La Vegan Dolce Vita

A vegetáriánus- és vegánbarát szálláshelyek adatbázisa, a Vegan Welcome jelenleg 22 országban 135 szállodát listáz, amelyből 18 teljesen vegán kikapcsolódást kínál. Ebbe a kategóriába tartozik az észak-olaszországi régióban található La Vimea is. Ez a csak felnőtteket fogadó, környezetbarát üdülőhely Olaszország első vegán szállodája. A 40 szobás ingatlan helyi termelőktől és biogazdaságokból szerzi be a legtöbb alapanyagot, amiből teljesen vegán reggeli, ebéd és vacsora menüt készít. A kínálat természetesen rengeteg olasz tésztaételt is tartalmaz. 

Gasztroélmény kimaxolva

Az Amerikai Egyesült Államok legismertebb vegán szállodája, a New York államban található YO1 Health Resort. Nemcsak fantasztikus kulináris élményt kínálnak, hanem bemutatókat és workshopokat is szerveznek, ahol a látogatók személyesen a séfektől tanulhatják meg a legkülönbözőbb vegán ételek elkészítését. Sőt, akár az étteremben is megleshetik, hogyan zajlik a munka, hiszen mindössze egy üvegfal választja el a konyhát az asztaloktól. A szálloda vezetősége hisz abban, hogy „ép testben ép lélek” – így nemcsak az étkezés terén kínálnak egészséges opciókat, hanem spa részleggel, jógaórákkal, tematikus meditációkkal és wellnessrituálék széles skálájával is várják a vendégeket.

Vegán weisswurst és frittatensuppe? Igen!

Ha a német gasztronómiára gondolunk, elsőre a kolbászok és a húsban gazdag ételek jutnak az eszünkbe. A Lindenberg szállodalánc viszont szembemegy a hagyományokkal, és semmilyen állati eredetű ételt nem kínál frankfurti helyszínein, valamint a kozmetikai termékeket és a tisztítószereket illetően is vegán, környezetbarát megoldásokat választottak. Emellett a szálloda saját permakultúrás kertjéből szerzi be a gyümölcsöket, fűszernövényeket és zöldségeket.

A teljesen vegán butikhotelek mellett a turisztikai ágazat ismertebb, nagy múlttal rendelkező szereplői is egyre több olyan lépést tesznek, amelyekkel a vegán utazók igényeit próbálják kielégíteni. De ezek az újítások nemcsak az ő érdeklődésüket keltik fel, hanem azokét is, akik nem követnek semmilyen diétát. A vegán szálláshelyek és éttermek kipróbálása remek alkalom arra, hogy azok is tegyenek egy próbát a vegán ételekkel, akik egyébként fogyasztanak állati eredetű termékeket. Így úgy térhetnek haza a nyaralásból, hogy jobban megértik, milyen sokszínű és ízletes fogásokat lehet készíteni mindössze növényi eredetű alapanyagok felhasználásával. 

Forrás: Shondaland
Nyitókép: Patrick Robert Doyle/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: