5 bájos nyári ruha magyar tervezőktől, amelyek hosszú évekig a gardróbod alapdarabjai lehetnek

A következő hazai márkák mindegyikére igaz, hogy kiemelt figyelmet szentel annak, hogy termékeiket az egyediség, időtálló design és prémium minőség jellemezze. Emellett a fenntartható és etikus tervezés elkötelezett támogatói.

Nehéz – vagyis inkább lehetetlen – pontosan megfogalmazni, a divatiparon belül mit takar a „fenntartható” kifejezés, hiszen ennek komplex gazdasági, környezeti és társadalmi dimenziója is van. Így számos nézőpontból meg kell vizsgálnunk egy márkát, hogy ezt a jelzőt megkaphassa. Valójában nem is létezik olyan brand, amely 100 százalékban „zöld” lenne, de jelentős különbségek vannak a cégek között. Ezért nem mindegy, honnan szerzed be az új ruhadarabokat és kiegészítőket. De egyszerűsítsük le a dolgot! „Buy less. Choose well. Make it last” – mondta Vivienne Westwood, divattervező és környezetvédelmi aktivista. Ennél jobb alapelvet nem is kereshetnénk: vásárolj kevesebbet, válassz jól, és viseld sokáig. Ehhez pedig tökéletes egy hazai tervező által megálmodott, szakértő kezek által, lokálisan gyártott darab. Hiszen a magyar márkák legtöbbjéről elmondható, hogy termékeik nem tömeggyártásban készülnek, illetve a szabónőket is korrektül megfizetik – és még sorolhatnánk, miért szimpatikusabbak, mint a fast fashion vállalatok vagy némely luxus divatház.

Ezért arra biztatunk, ha a nyár – illetve az egész év – statement ruhadarabját keresed, akkor egy hazai tervező munkája mellett tedd le a voksod. Fontos kihangsúlyozni, hogy akkor sem kell bűntudatot érezned, ha nem engedheted meg magadnak, hogy (csak) slow fashion és magyar márkák kínálatából vásárolj. Ebben az esetben támogasd a magyar alkotókat néhány kedves szóval vagy egy megosztással – hidd el, ezekért is hálásak lesznek.

ZIA Budapest – Weekend Slim Maxi Dress, 29 900 Ft

zia budapest ruha
Fotó: ZIA Budapest

Csizmazia Anett márkája már a kezdetektől, azaz 2017-es alapítása óta a slow fashion szellemében működik. Ezért a ZIA Budapest kínálatában kizárólag olyan időtálló alapdarabokat találhatunk, amelyeket hosszú évekig viselhetünk. Hiszen a ZIA nem követi fejvesztve a rohamosan változó, és gyakran tiszavirág életű trendeket, mindössze praktikusan reagál az aktuális divatra. Ezt a hitvallást remekül tükrözi a Weekend Slim Maxi Dress is: az egyszerű szabású, kellemes nyári viseletnek számító alapdarabot könnyen beillesztheted a gardróbodba; míg az aszimmetrikus váll, illetve a csavart pánt különlegessé, egyedivé teszi a megjelenésed. A legjobb, hogy egy könnyű papuccsal vagy szandállal, magassarkúval és akár sportcipővel is viselheted.

Daige – ETERNITY ruha, 135 euró

daige
Fotó: Daige

A Daige kreatív igazgatója, Tóth Melinda a márka legújabb kollekciójának tervezésekor Kit Williams Masquerade című képeskönyvéből merített inspirációt. A könyvben megelevenedő fantáziavilág esztétikája gyönyörű pasztellszínekben köszön vissza, valamint olyan ruhákban, amelyek egyszerre bájosak, játékosak és titokzatosak, miközben női erő sugárzik belőlük. Az ETERNITY ruha például remekül megtestesíti ezt: a rózsaszín-fehér gingham mintának, a szögletes nyakkivágásnak és gallérnak, valamint a bohém fodroknak egyszerűen lehetetlen ellenállni.

NUBU – CHO mini, 67 500 Ft

Fotó: NUBU

A lassú tervezés híveiként a NUBU tervezői arra törekszenek, hogy a helyi szakemberek és a helyi munkaerő támogatásával lokális és regionális anyagokból készült tervezői darabokat készítsenek. A fenntarthatóság és a tartósság kulcsfontosságú minden darabnál, miközben az  kortárs művészetek hatása is érzékelhető a NUBU kollekcióiban: ez teszi annyira modernné, mégis időtállóvá a márka termékeit. A brand legújabb limitált darabszámban elérhető kollekcióját az elegancia, a kényelem és a harmónia jellemzi. Számos olyan darabot találhatunk, amely a nyári gardróbunk legújabb kedvence lehet. Mi a CHO névre keresztelt ruhába szerettünk bele első látásra, amely elsőre egy „egyszerű” selyemruhának tűnik, de ha még egy pillantást vetünk rá, észrevehetjük a vállpántok játékát. Az egyik oldalon kettő, a másikon egy pánt tartja a ruhát – a hátrészen pedig izgalmasan keresztezik egymást.

TOMCSANYI – KATICA nyitott hátú midi ruha, 60 501 Ft

tomcsanyi
Fotó: TOMCSANYI

Tomcsányi Dóri 2022-es nyári kollekciójában olyan, mindannyiunk által jól ismert lényeket helyez a reflektorfénybe, mint a moly, a szúnyog, a hangya és a bodobács. Viszont ezek a sokak által utált, irritáló rovarok az élénk színű, kontrasztos nyomatokon kifejezetten szerethetővé válnak. Ezek a vidám printek fürdőruhákon, kalapokon, szoknyákon, ingeken, rövidnadrágokon és kimonókon is visszaköszönnek. Azonban a mi kedvencünk egyértelműen az absztrakt mintás KATICA ruha, amelyet a modern szabászati megoldások, a finom alapanyag és a különleges hátkivágás tesz tökéletessé.  

Secondland – Mara midi ruha, 159 990 Ft

Fotó: Secondland

Vecsei Kinga Réta – a Secondland alapítója és társtervezője – azzal a céllal hozta létre a márkát, hogy felhívja a figyelmet a globalizálódott divatipar által okozott környezeti és etikai problémákra, és egy alternatív utat mutasson a divat fogyasztására. Ezért a Secondland csak upcycled darabokat kínál. Legújabb kapszulakollekciójuk idén nyáron debütált, amelyben a brand egyik közkedvelt alapdarabja, a Mara ing ruha formájában is megjelenik. A Mara midi ruha upcycling technikával, vagyis az értéknövelő újrahasznosítás eljárásával, vintage férfi ingek, vintage terítők és lepedők felhasználásával, etikus körülmények között készült Budapesten. Lapolt, hajtogatott eleje és grandiózus, puffos ujjai miatt igazi statement darabja lehet a gardróbodnak.

Nyitókép: ZIA Budapest

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Tedd meg a befizetéseidet, mi pedig megnöveljük a nyerési esélyeidet maximum 275 000 forintig. (x)