2022 legnagyobb őszi-téli divattrendjei valóságos időutazásra csábítanak minket

Februárban és márciusban New York, London, Milánó és Párizs legnívósabb bemutatóit nézhettük végig, amik alapján bátran kijelenthetjük, idén ősszel/télen sem lesz hiány a drámai részletekből és a különleges szabásokból.

A New York-i, londoni, milánói és párizsi kreatív kollektívák mindannyian a „régi szép idők” után vágyakoztak, így a 2022-es őszi-téli divattrendek átfogó hangulata könnyen összefoglalható egyetlen szóban: nosztalgikus. A minimalista stílus rajongói az elmúlt években azt érezhették, hogy igényeik egy kicsit a háttérbe szorultak és a legnagyobb divatházak tervezői a maximalista stílus kedvelőit favorizálják.

Idén azonban ők is megtalálhatják kedvenc darabjaikat, hiszen a ’90-es évek minimalista irányvonala számos designert inspirált: a Prada, a Helmut Lang és a Bottega Veneta kifutóját is elözönlötték a kifinomult, egyszerű ruhák. Vagyis ez a trend a mainstream divatban is nagyot szól majd. Természetesen a tervezők azokról sem feledkeztek meg, akik szeretik a nem mindennapi, egyedi megoldásokat. A Y2K, azaz a 2000-es évek divatját felidéző stílus továbbra is biztosítja, hogy a móka, a játékosság és az extravagancia ne hiányozzon a gardróbunkból. De természetesen ennél jóval több stílust kínálnak az őszi-téli szezon legnagyobb trendjei. Ha kíváncsi vagy, miért rajong majd a divatvilág az elkövetkező hónapokban, akkor görgess tovább!

Minimalizmus à la ’90-es évek

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

A post shared by Kaia (@kaiagerber)


A 2022-es őszit-téli kollekciókat felvonultató bemutatókon számos klassz trendet megfigyelhettünk, de ezek közül a ’90-es évek visszafogott minimalizmusa kétségtelenül az egyik legüdítőbb. Számos tervező az egyszerűségre törekedett, így a kifutókon most jóval kevesebb feltűnést keltő fülbevalót, élénk színű vagy figyelemfelkeltő részletet láthattunk. Helyettük a letisztult vonalak és sziluettek, valamint a semleges színpaletta került a reflektorfénybe. A legjobb ebben a trendellenes trendben, hogy ezek a letisztult, minőségi darabok túlmutatnak a szezonalitáson: a minimalista ruhákra és kiegészítőkre okos befektetésként tekinthetünk, amelyek éveken keresztül a gardróbunk alapdarabjai lehetnek. Ezért arra buzdítunk, meríts inspirációt a Prada, a Fendi és a Jil Sander  őszi-téli kollekciójából, és – ha még nincs a szekrényedben – szerezz be néhány hasonló darabot.

Futurisztikus punk

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

A post shared by GIVENCHY (@givenchy)


Habár azt állítottuk, hogy az idei trendek hangulata remekül fémjelezhető a „nosztalgikus” jelzővel, akad egy kivétel, amelyben egyszerre van jelen a múlt és a jövő esztétikája. Ugyanis a kifutókon megelevenedett a ’80-as évekre jellemző punk életérzés, de a klasszikus stílusjegyekhez futurisztikus hangulat, modern szabások és alapanyagok is társultak. Többek között a Louis Vuitton, a Dior és a Givenchy kollekciója is lázadó, merész és fémesen csillogó darabok jellemezték, de a kockás mintával, a bőrrel, láncokkal és szegecsekkel sem fukarkodtak a designerek. 

Flapper fantázia, avagy Gatsby után szabadon


A pandémia kitörése után sokakban felmerült az a gondolat, hogy a történelem ismétli önmagát és a világjárvány lecsengése után beköszönt az új roaring twenties, azaz „harsogó húszas évek”. Vagyis arra számítottak, hogy – akárcsak 100 évvel korábban, az első világháború gyászidőszakát követően – a szabadság és a szórakozás került a középpontba, így megújult erővel vetjük bele magunkat a kulturális életbe. Ez az elképzelés természetesen a divattervezők fantáziáját is megmozgatta, így nem meglepő, hogy sokan a ’20-as évek öltözetéből merítettek inspirációt.

A dzsesszkorszak elegáns öltönyeire hajazó darabokkal biztosan találkozhatsz az üzletek kínálatában. Valamint a flapper viselet stílusjegyei – a „fiús” sziluettet, a mély hátkivágás, valamint a rojtokkal, strasszkövekkel, flitterekkel és gyöngyökkel gazdagon díszített felületek – is tagadhatatlanul nyomot hagytak az aktuális trendekben. Csak annyit mondanánk: mi már tudjuk, honnan merítünk inspirációt, ha az ünnepi időszakra különleges ruhát keresünk. Vess egy pillantást a Philosophy di Lorenzo Serafini, a Sacai, a Miu Miu bemutatóján készült képekre, és te is követed majd a példánkat.

Öltözd magad boldogra

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

A post shared by Stella McCartney (@stellamccartney)


A ’90-es évek minimalista hangulata monokróm színvilágot hozott néhány kifutóra, míg máshol a szivárvány minden színe megjelent. Vagyis a designerek arra ösztönöznek minket, hogy a szürke hétköznapok alatt vessük be a „dopamine dressing” trükköt (amelyről itt bővebben is olvashatsz) – azaz színes ruhákkal javítsunk a közérzetünket. Az év egyik legtrendibb színe, a Barbie-pink a Valentino és a Versace kollekciójának meghatározó eleme volt. Stella McCartney-nál az élénk lila és a kék vitte a prímet, Nina Ricci egy feltűnő akvamarinkékre szavazott, az Alexander McQueen kifutóján pedig a narancssárga volt a befutó. Mit üzennek ezzel a designerek? Azt, hogy ha bal lábbal keltünk, felejtsük el a szürke és fekete ruháinkat. Inkább vegyük fel kedvenc színes pulcsinkat és legyünk mi azok, akik fényt visznek a borongós őszi napokba.

Villants egy kis bőrt

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@khaite_ny által megosztott bejegyzés


A szezon legnépszerűbb alapanyaga kétségtelenül a bőr volt, amely elképesztően sokszínűen épült be a különböző márkák kollekcióiba. Az S&M túlfűtöttsége, valamint a biker stílus vagánysága elképesztően látványos, merész és provokatív darabokat hozott, amelyekkel a Khaite, a Versace és Roberto Cavalli bemutatóján is találkozhattunk. Ezzel hatalmas kontrasztban a Tod’s, Maryam Nassir Zadeh és Sergio Hudson kifutóján az alapanyagot elegáns szabásokkal és ruhadarabokkal ötvözték, így bézs színű, bőrből készült öltönyszetteket, elegáns ceruzaszoknyákat és midi ruhákat is megcsodálhattunk. Természetesen a klasszikus bőrkabát is remek választás, de ha egy kis extrára vágysz, akkor válassz maxi változatot – ugyanis idén ez is szupermenő lesz.

Nyitókép: Jeremy Moeller/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: