2023 dalokban: ezek voltak az idei év kedvencei

Nagy visszatérők, új arcok és régi ismerősök is bőven szolgáltattak anyagot 2023-ban ahhoz, hogy ez a cikk megszülethessen. Hiszen ennyi nagyszerű zenei újdonság ritkán kerül a palettára.

Tehát nézzük is meg az idei év legjobb albumjait, hiszen volt bőven nagy durranás, amire mindannyian felkaptuk a fejünket. Egy biztos, annyira jól sikerültek, hogy az alábbi lemezekről egy dalt legalább mindenki ismer.

blink-182 – One more time

Kezdjük is az elején azzal, ami listánkból biztos, hogy nem maradhat ki, a blink-182-val. A One More Time előtti utolsó albumot 2019-ra datálhatjuk tőlük, ekkor jelent meg a Nine címet viselő nagylemezük és én nagyon vártam már az újat. Annyira vártam, hogy a blink One more time-ját, nem túlzok, megjelenése óta mindennap végighallgatom. A több mint harmincéves zenekartól ugyanis azt kapom, amit a csodálatos kilencvenes években született gyerekként várok. Nem szégyen ezt bevallani, de nekem a poppunk a kedvenc műfajom és ez az album poppunk a javából. A kezdés már egy nosztalgikus felütés, hiszen a nyitódal az Anthem part 3, aminek előzményei a 1999-es Enema Of State záróakkordja, az Anthem, illetve a 2001-es Take Off Your Pants And Jacket első száma, a tényleg legtöbbek által ismert, Anthem Part Two. Nos ezután jön az én két kedvencem, a Dance With Me és a Fell in Love, majd lassan elérkezünk a címadó dalhoz is. Nem fogok most minden egyes számon végigmenni és szuperlatívuszokban ecsetelni, hogy mennyire odavagyok az egészért. Teljesen felesleges volna, mert ez egy tény, így engedtessék meg nekem, hogy csak mosolyogva meghallgassuk a ONE MORE TIME-ot.

Olivia Rodrigo – Guts

A 2021-ben tizenhét évesen Grammy-t kapó Olivia Rodrigo már második stúdióalbumát adta ki szeptemberben. A Disney által felfuttatott, remek előadó pedig azt hozta, amit rajongói vártak: egy tökéletes albumot. Bár ha valaki eddig nem volt a rajongója, nem merném megkockáztatni, hogy a Guts lesz, ami erre az útra tereli. Mind zeneileg, mind tartalmailag nagyszerű és úgy akar sokat, hogy azt meg is adja. Érezzük Rodrigo és generációjának minden dühét, drámáját, ellentmondását, sőt még a társadalom nőkre gyakorolt nyomását is. Az album tehát popzenei viszonylatban is nagyon mély és fontos üzeneteket közvetít, de egyelőre mégsem látjuk magunk előtt, hogyan tud az énekesnő kitörni a nem szokványos tinisztár skatulyából. Viszont azt tényleg meg kell hagynunk, hogy a lemezen található dalok mindegyike mestermű és nem véletlenül lett pár hét alatt a Vampire az év egyik legnagyobb slágere.

Miley Cyrus – Endless Summer Vacation

Az egykori Hannah Montana 2020-as Plastic Hearts albuma után márciusban jelentkezett új lemezzel. A legnagyobb sikert mindenképp az annak előfutáraként megjelent Flowers című dal aratta, melyben az énekesnő exével, Liam Hemsworth-tel közös viszonyára utalgat vissza, és maradjunk annyiban, hogy nem kíméli a színészt. Idén szó szerint a csapból is ez a szám folyt, a slágerlistákat és a közösségi médiát egyaránt meghódította. Így nagyon vártuk, hogy végre a teljes albumot hallhassuk. Csalódnunk most sem kellett, egy remek koncepciójú, jól hallgatható lemez, amiben az énekesnő egy-egy korszakához rövid gondolatokig visszanyúlva tudott újat hozni.

Rolling Stones – Hackney Diamonds

A több mint hat évtizeddel ezelőtt alakult legendás Rolling Stones tizennyolc év után 2023-ban új dalokat tartalmazó albummal jelentkezett. Létezésük a zenetörténelemből ugyan már kitörölhetetlen, és a régi klasszikusokat soha senki nem fogja megunni, ettől függetlenül azért nagyon vártuk ezt a korongot. A Hackney Diamonds-tól viszont egyikünk sem azt várta, hogy megújul a Rolling Stones és valami újat kapunk, egyébként is miért tettek volna ilyet, ha a korong úgy tökéletes, ahogy van?! Egy egész életművön keresztül vezető albumot kaptunk, amin a dalok hangzása mégis mai és friss. Az pedig, hogy egy ilyen diszkográfiával a hátuk mögött az élő legendák még mindig képesek minden korosztályt megcélozni, mi sem bizonyítja jobban, minthogy nyitódalának klipjéhez nem kisebb nevet hívtak, mint 2023 egyik legnépszerűbb színésznőjét. Az Angry-hez készült videóban ugyanis az Eufóriából megismert Sydney Sweenley mutatja meg, hogy kell Los Angeles utcáin egy kabrió hátsóülésén utazni és élvezni az életet. Az pedig tényleg csak csepp a tengerben, hogy a Sweet Sounds Of Heaven című nótában a csodálatos Lady Gaga is közreműködhetett.

Måneskin – Rush! (Are U Coming?)

A Måneskin sem tétlenkedett idén és meg is jelent harmadik nagylemezük, amivel pedig az olasz rock együttes ismét bizonyította, hogy nem véletlenül váltak szinte szempillantás alatt megkerülhetetlenné a zenei szcénában. Az album egyébként tizennyolc dallal érkezett és a novemberi deluxe változat még ezeken kívül is tartogatott újdonságot, szám szerint öt újabb remek nótát. Nem tudok olyan alkotást kiemelni, amibe nem lenne meg a slágeresség és a műfaji klisék. Utóbbit viszont a lehető legjobb értelemben mondom. Damiano David hangját pedig a végtelenségig tudnám hallgatni (ha nem létezne Machine Gun Kelly, Yungblud és Avril Lavigne, ezt is tenném). Az együttes egy jelenség, és be kell látni, két év alatt igazi ikonokká váltak a srácok, amire ezzel az albummal még rá is erősítettek. A Honey (Are U Coming?) dalt bármikor teli torokból tudjuk énekelni, de az Off My Face is pillanatok alatt kedvenc lett, a Supermodel és Tom Morello-val közös Gossip című nóták pedig nem véletlen lettek slágerek. Az olasz nyelvű dalokból, bevallom, öt szónál többet nem értek, de azok hangulata még így is magával ragad.

Barbie – The Album

A Barbie-láz a zeneipart sem kerülte ki, de hogy is kerülhette volna, hiszen olyan előadók működtek közre benne mint például Billie Eilish, Dua Lipa vagy éppen The Kid LAROI. Az év sikermozijában nem fukarkodtak a nagy nevekkel és ezt nem feltétlen csak annak szereplőgárdájára értjük, hiszen a lemezen is szinte csak a legjobb és legfelkapottabb zenészeket hallhatjuk. Na de persze arról se feledkezzünk, hogy a Kent alakító Ryan Gosling I’m Just Ken balladája is bevéste magát az emlékezetünkbe. Ebben az extra pedig még az, hogy a nagy siker apropóján a színész Mark Ronsonnal karöltve elkészítette annak karácsonyi verzióját is. De ugyanígy imádtuk Billie Eilish igazán mély, What Was I Made For? című dalát is. Azok pedig, akik a kicsit bulisabb slágereket kedvelik, biztosan odavoltak Dua Lipa Dance The Night-jáért és Charlie XCX Speed Drive-jáért. Nálam pedig a The Kid LAROI által előadott Forever & Again került a legtöbbet játszott listára.

Dzsudló – KINCUGI

Az év egyik legjobb hazai albumát minden kétséget kizáróan Dzsudló szolgáltatta a nagyközönségnek. A KINCUGI szeptember 12-én került fel a zenei platformokra, de már az arról előzetesen megjelent Keringő című dal is sejtette, hogy bizony össze van ez rakva rendesen. A szám szerint harmadik nagylemez pedig hozta, amit vártunk tőle. Nem véletlenül fogalmaztam úgy, hogy össze van rakva, hiszen az előadó, mint az album címe is sejteti, arra a japán technikára utal, amikor a törött tárgyaknak arannyal való összeillesztéssel adnak új életet és az így hibáival együtt válik igazán értékessé. A KINCUGI üzenete tehát nem más, minthogy hibáinkkal és gyengeségeinkkel együtt vagyunk igazán azok, akik. A tizenöt dalt tartalmazó lemez zeneileg és szövegileg egyaránt hozott újat, úgy, hogy egy percig sem érződik rajta a kísérletezés. Néhol kissé borús, olykor kiderül, de leginkább a fontos gondolatok hajtják. Dzsudló KINCUGI-ja maga az élet.

Thirty Seconds To Mars – Life is Beautiful

Jared Leto bevallása szerint nem kevesebb mint 200 dalt írva született meg az It’s the End of the World but It’s a Beautiful Day végleges verziója. Ebből a 200 szerzeményből tizenegy került a szeptemberben megjelent korongra. Az album kapott hideget-meleget, de az vitathatatlan, hogy a Seasons és a Stuck viszik a hátán a mindössze harminchárom perces hatodik nagylemezt, aminek apropóján jövőre világkörüli turnéra is indul a Leto testvérek duóvá fogyatkozott egykori zenekara. Állomásai között pedig Budapest is helyet kapott.

Tovább is van

Nehezen értünk ennek a cikknek a végére, hiszen még így is van bőven hiányérzetünk. A magyar előadók közül Dzsudló mellett említhettem volna még Azahriah országos sikerű Memento albumát, a Mehringer nemrégiben megjelent 111 című nagylemezét, Krubi III. Krubi elnevezésű korongját vagy éppen Co Lee Cirque de L’Homme-ját. A nemzetközi palettáról pedig Nicki Minaj-tól a Pink Friday 2-t, a Metallica 72 Seasons-jét és a Fall Out Boy egyik legjobb lemezét a So Much (For) Stardust sem tudtuk belesűríteni ennyi karakterbe. Nem is szaporítanánk hát tovább a szavakat, az értekezés végéhez érve jöjjön, aminek jönnie kell. Elkészült a woohoo 2023-as zenei összefoglalója.

Nyitókép: Matt Winkelmeyer/Getty Images for Coachella

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Tedd meg a befizetéseidet, mi pedig megnöveljük a nyerési esélyeidet maximum 275 000 forintig. (x)