5+1 szupermenő gasztrotrend, amelyeket érdemes kipróbálnod 2023-ban

Az új év a gasztronómia világában is új fejezetet nyit: légy kreatív, és építs be az étkezési szokásaidba pár újdonságot.

Az új év mindig számtalan változást hoz magával, nincs ez másként a gasztronómia területén sem. Szakmai berkekben ezek a gasztrotrendek számítanak most a legmenőbbnek, ezeket ajánlják az ételek és italok kapcsán az idei évre.

1. Bab

Előrejelzések alapján idén a bab újra fénykorát fogja élni. Ahogy Molly Yeh, amerikai szakácskönyvszerző és blogger fogalmaz: „a bab az étel kis fekte ruhája”. Vagyis kihagyhatatlan. A bab a sokoldalúsága mellett kiváló fehérjeforrás, és ideális a vegán főzéshez, ráadásul még pénztárcabarát is. De az sem elhanyagolható tény, hogy egy tudományos vizsgálat szerint a babban gazdag étrend akár egy évtizeddel is meghosszabbíthatja a várható élettartamot.

2. Tengerparti koktélok

Vendéglátós szakértői körök véleménye szerint az idei évben nagyobb hangsúlyt kapnak a tengerparti ihletésű italok. Ma már egyre több helyen elérhetők az olyan különlegességek, mint az osztriga és a kagylólé, de a tengeri moszat is egyre gyakrabban előfordul a koktélkészítés során. A moszat felhasználható a lepárlási folyamat során, vagy házi készítésű likőr infúziókban, hogy finomabb sós ízt kölcsönözzön az italnak” – mondja egy szakember.

 3. Sütés vadvirágokkal

A virágokat sokáig csak dekorációs elemként alkalmazták a konyhában, de idén eggyel előbbre lépnek: nemcsak a tálalást, hanem az étkezést is feldobják. Világhírű séfek véleménye szerint az ehető virágokkal magasabb szintre lehet emelni az ételeket, hiszen nemcsak a szemnek, az ízlelőbimbóknak is határozottan jót tesznek. Ráadásul változatosan és kreatívan használhatók: a tojásos ételek vagy a saláták mellett desszertek és koktélok ízélményeinek fokozására is kiválóan alkalmasak. Az már tényleg csak hab a tortán, vagy bármelyik ételen, hogy a virággal felturbózott fogások látványnak sem utolsók. A titka „csupán” annyi, hogy kizárólag ehető virágokat használjunk!

4. Környezetkímélő étkezés

Bizony, a tudatosság és a környezetvédelem nem kerülheti el a gasztronómiát sem. Kutatások igazolták, hogy ezen a téren nem áll olyan rosszul a világ: egy felmérés során a válaszadók túlnyomó többsége jelezte, hogy a fenntarthatósági szempontok sokkal fontosabbak számukra, mint a korábbi években. Sokan több növényi alapú ételt fogyasztanak, mások regeneratív úton előállított élelmiszereket keresnek. És vannak, akik odafigyelnek arra, hogy honnan származnak, és milyen feldolgozással készülnek a főzéshez vásárolt alapanyagok. A szakemberek abban a tekintetben is bizakodóak, hogy minél több élelmiszeripari cég mutasson jó példát, és jelezze a fogyasztók számára, mivel járul hozzá a gyártás során a környezetvédelemhez.

5. Halkonzerv

Elsőre ellentmondásosnak tűnhet, hogy a hal konzerv formájában került fel a listára, de szoktassuk magunkat nyugodtan ehhez a gondolathoz. A babhoz hasonlóan a halkonzerv is nagyon sokoldalúan elkészíthető, ezért is érdemes beraktározni belőle. Ezek a konzervek már nem azok, mint amikhez évtizedeken át hozzászoktunk, manapság óriási változás ment végbe ezen a téren is. A fiatal halászok saját fogásaikat konzerválják, és új ízek és lehetőségek hozzáadásával gondolják újra a folyamatot.

+1. Otthoni étkezés

Idén az otthoni étkezések még hangsúlyosabb szerepet kapnak az életünkben, mint az elmúlt években. Ez egyrészt a COVID utóhatása, amikor nem is volt lehetőség étteremben étkezni, de az inflációs helyzet csak erősíteni fogja, hogy otthon étkezzünk. De ne lemondásként tekintsünk erre a helyzetre, hiszen jó oldala is van a dolognak: így többnyire biztosak lehetünk abban, hogy mit eszünk, és a kapcsolatainknak is jót tesz, ha otthon látjuk vendégül a családtagjainkat, barátainkat.

Forrás: marthastewart.com
Nyitókép: AnnaPustynnikova/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: