10 wellnesstrend, amit izgatottan várunk 2023-ban

Az új év új kezdetet is jelent, egy újabb lehetőséget, hogy önmagunk jobb verziójává válhassunk. A 2023-as wellness trendek ebben lesznek a segítségünkre.

Minden évben izgatottan várjuk, hogy mit tartogat az új év számunkra. Egy biztos, 2023 megreformálja a jóllétről és egészségről alkotott képünket. A szakértők minden évben előrukkolnak újabb és újabb wellnesstrendekkel, amik mind azt szolgálják, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben. A szépségápolástól az étkezésig minden területen találhatunk egy két újdonságot, ami kellő löketet adhat az új évben, hogy most tényleg kihozhassuk magunkból a maximumot. Íme 2023 ígéretes újdonságai: 10 szuper wellnesstrend, amelyek közül már most kiválaszthatod a kedvenceidet!

1. A kávébabnak leáldozott, itt a magyal

Egy ideje már felütötte a fejét a kávé helyetti teafogyasztás, a zöld és fekete teák térhódításával. Ezt követően a kombucha került a figyelem középpontjába, most azonban a magyalon a sor. A yaupon néven is ismert növény tökéletes alternatívát jelent a kávéra. Már az őslakos indiánok is előszeretettel használták koffeintartalma és gyógyhatásai miatt. Egy másik jó hír, hogy a fitnesz céljaink megvalósításában is segítségünkre lehet, hiszen 20 féle aminosavat tartalmaz, melyek elengedhetetlenek a megfelelő izomépítéshez.

2. 2023-ban továbbra is az alvásé a főszerep

Már 2020-tól állandó helyet foglal el a wellnesstrendek között az alvás. Idén azonban még mélyebbre ásunk az álmok birodalmában, ugyanis míg az előző években az alvás mennyiségén volt a hangsúly, most a minőségre terelődik a figyelem. A gyártók egyre több olyan terméket és kiegészítőt dobnak piacra, amik a pihentető alvás szolgálatában állnak. De nemcsak egyéni szinten, hanem globálisan is nő a minőségi alvásra való igény, ennek mentén pedig teret hódít az alvásturizmus is. Alvásra szakosodott lakosztályok és alvásjavító eszközök korát hozza 2023, amik mind felejthetetlen pihenésre invitálnak.

3. A sport mellett a regeneráció is hangsúlyt kap

A sportban évekig a teljesítmény szemüvegén keresztül szemléltük az edzést, azonban ez idén megváltozik. A kemény munka mellett felismertük ugyanis a pihenés fontosságát is és ezzel egyidőben nőtt a kereslet a holisztikusabb szemléletekre. Szaunák és masszázsok teszik még komplexebbé és hatékonyabbá a sportolás élményét.

4. Szuper új wellnesstrend: búcsút inthetünk a kimerítő edzéseknek

Egy másik újdonság is az edzéshez kapcsolódik, ami ugyancsak a teljesítményközpontú szemlélet legyűrését veszi célba. Hosszú éveken keresztül tartotta magát a hit, hogy az edzés csak akkor eredményes, ha legalább egy órán keresztül erőnkön felül teljesítve izzadunk. 2023-ban azonban hódító útjára indult a movement snacks nevezetű új mozgásforma, ami annyit jelent, hogy az edzést szétosztjuk rövidebb intervallumokra a nap folyamán. Innen ered a snack, vagy nassolás kifejezés is, hiszen egy-egy falat kielégíti a testünk igényeit. Egy 10 perces edzés a nap elején, egy kis séta ebéd után, és néhány jumping jack az esti filmnézés mellé láthatatlan módon emeli az energiaszintünket. Nemcsak hatékonyságban előzik meg a hosszú edzéseket ezek a snackek, hanem segítenek új hozzáállást kialakítani a mozgáshoz, ezáltal pedig hosszútávon fenntartják az akaraterőt, anélkül, hogy kényszeríteni kellene magunkat a hosszú és kimerítő edzésekre.

5. Smink helyett bőrápolás

2023 a minimalizmus éve nemcsak a sportban, hanem a szépségápolás terén is. Egy idei kutatás szerint az USA-ban a 2019-es mennyiséghez képest 19 százalékkal csökkent az eladott sminkek mennyisége. Ezzel egyidőben pedig előtérbe került a bőrápolás világszerte. Azonban itt sem a 20 lépcsős arcápolási rutin a mérvadó, hanem a bőrtípusunknak és korunknak megfelelő, minőségi, de minimális bőrtápláló összetevők megléte a rutinban. A rendben tartjuk az arcunkat, a szép, egységes bőrkép már nem igényel annyi elfedést és sminket sem.

6. Viszlát BMI, hello új anyagcsere markerek

Az idei év nagy előrelépést mutat az anyagcsere folyamatainak megértésében is. Habár régóta tudjuk, hogy a BMI nem a legmegfelelőbb testösszetétel index bárki számára, mégis töretlenül ehhez igazítjuk a testünket. 2023-ban viszont teret hódít egy olyan wellnesstrend is, melynek köszönhetően nagyobb hangsúly kerül az optimális anyagcsere-folyamatokra és azokra a markerekre, amik alkalmasak ennek mérésére és javítására. Hallani fogunk még a hormonok fontosságáról, a metabolikus sebességről és kardiometabolikus egészség markereiről is.

7. A gyomor egészsége és az immunrendszer karbantartása

A mikrobiomok varázslatos világáról már 2022-ben is sokat hallottunk, de az új évben is észben tartjuk, hogy az egészség a belekben kezdődik. A gyomor és az immunrendszer szoros kapcsolatát kezdjük felismerni, így új utak nyílnak a betegségek leküzdésében és a saját védekezőképességünk fokozásában.

8. Női termékenység és egészség új szintjei

Egyre több és fiatalabb nő küzd terméketlenséggel és különböző nőgyógyászati problémákkal. A PCOS, endometriózis és egyéb hormonális gondok már sokaknak ismerősen csengenek. 2023-ban a női egészség kulcskérdéssé válik. Nemcsak a termékenységgel kapcsolatos erőfeszítések gyarapodnak, hanem a nők és lányok egyre koraibb diagnosztizálása is, olyan betegségekben, mint az ADHD és autizmus.

9. A mentális egészség, mint wellnesstrend

Ehhez kapcsolódóan továbbra is számottevően foglalkozunk a mentális egészséggel. Az online terápiák mellett a személyesek is visszatértek és segítenek lavírozni az élet akadályai között. Egyre több személyre szabott applikáció is igyekszik támogatást nyújtani az otthonunk kényelméből, amivel jelentős lépéseket tehetünk a mentális egészségünkért.

10. Vége a helikopter szülőségnek

Ahogyan látjuk, a pihenés kulcsfogalom a 2023-as évben, és nincs ez másképp a szülők esetén sem. Minél több gyereke van valakinek, annál nehezebb fenntartani az aktív figyelmet. Ennek megoldására Susie Allison háromgyerekes anyuka megalkotta a „sittervising” kifejezést, ami a távolról felügyelést szorgalmazza a szülők körében. Ez annyit tesz, hogy nem kell minden játékba bevonódni, és a gyerekek sarkában lihegni minden percben, néha elég, ha csak távolról figyeljük őket, ezzel magunknak pihenést, nekik pedig a szabad, kreatív játék lehetőségét ajándékozva.

Nyitókép: Maria Korneeva/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: