2024-ben már nem ciki, hanem inkább cuki a köldökpiercing

Mind tudjuk, hogy a divat körforgása állandó és azzal a bizonyos "húsz éves szabállyal" is tisztában vagyunk, aminek köszönhetően most éppen egy rég elfelejtett "kiegészítő" is visszatérhetett.

Cikkünkben ezúttal nem másról lesz szó, mint a ’90-es évek IT girljeinek egyik legfontosabb ékszeréről, a köldökpiercingről. Akkoriban ugyanis a magazinok címlapjairól Britney Spears, Lindsay Lohan, Beyoncé, Jessica Alba, Christina Aguilera is mind ezzel igyekeztek méginkább felhívni a figyelmet sokunk által irigyelt tökéletes alakjukra. Az ikonikus évtized „bad bitch” esztétikájához ez éppen annyira hozzátartozott, mint a melírozott haj, a csípőnadrág és a crop top. Igazából utóbbi kettővel kiegészítve érvényesült csak igazán. Aztán, ahogy az lenni szokott, a köldökpiercing a pillangó topokkal együtt szépen lassan kikopott a köztudatból és az idő előrehaladtával inkább lett ciki, mintsem cuki. Mindeddig! A trend ugyanis 2024-ben visszatért és jobban ragyog, mint valaha.

Köszönjük a Z generációnak?

A divat húsz éves szabálya értelmében két évtized elteltével szinte minden létező trend visszatér a köztudatba. Így nem kell, hogy meglepődjünk a híren, hogy a köldök piercing 2024-ben újra menőnek számít. A Z generáció a Y2K után ugyanis elkezdett nyitni a csodás ’90-es évek olykor botrányos trendjei felé is. A melírozott haj, a klasszikus adidas melegítők, a csipőnadrágok és a feliratos pólók után pedig régi ismerősként köszönthetjük ezt a sokáig a múlt jótékony homályába veszett kiegészítőt is. Így a millenial és a Z generáció egy kultikus trend égisze alatt érvényesülhet. Míg a utóbbiak először próbálják ki az irányzatot, addig előbbiek régi sebeket tépnek fel ezzel. Britney, Lindsay és Beyoncé után olyan újgenerációs ikonok fedezték fel újra a köldökpiercinget, mint Ice Spice, Billie Eilish, Doja Cat és Cardi B.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Jayne (@jaynel631) által megosztott bejegyzés

De persze nemcsak a zenei élet állócsillagai, hanem a legmenőbb trendszetterek is nosztalgiázni kezdtek egy kicsit. A 2023-as divathetek street style fotóin ugyanis rendre köszöntek vissza a hasat – és ezzel egyidejűleg köldökpiercinget – villantó szettekben parádézó divatdiktátorok is. Tehát bizton állíthatjuk, hogy a sokáig mindent uraló clean girl aesthetic-től könnyes búcsút kell vennünk, hogy helyette inkább elkenődött hatású sminkben és kócos hajjal éltessük a „messy girl” esztétikát. Így tették ezt New York-i kifutóikon a legnagyobb divatházak is. A nadrágok 2024-ben tehát újra alacsony derekúak, a felsők aprók, a több újra több és az alternatív határozza meg a közízlést.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

☆ eilish’s (@e1lishs) által megosztott bejegyzés

Lázadás vagy nosztalgia?

Én a ’90-es években még igencsak kislányka voltam ahhoz, hogy egyáltalán eszembe jusson, hogy valaha is köldökpiercingem legyen. Volt fülbevalóm, szép kis charmokkal és masnis hajcsatjaim, amik csillogtak, ez pedig teljesen kielégítette minden giccses kiegészítő iránti vágyam. Ugyanitt valószínűsítem, hogy ha akkoriban az S Club 7 inspirált volna, akkor sem csináltattam volna meg felnőve a köldökpiercinget. Az utolsó ikonikus köldökpiercinges pillanat ugyanis szerintem Britney 2001-es VMA fellépésén volt. Azonban teljesen meg tudom érteni, akik ezzel a sokáig elfeledett ékszerrel reflektálnak a ’90-es és korai 2000-es évekre. És most nyugodtan meg is tehetik ezt. Ha tiniként strasszos pillangóra, rózsaszín szívecskére vagy cuki virágra vágytál, de a szüleid nem éppen lelkesedtek az ötletért, hát itt az ideje, hogy megcsináltasd! Ami akkor lázadásnak tűnt volna, most ugyanis jóleső nosztalgia. Azonban miután megszületik a döntés, azzal mindenkinek tisztában kell lenni, hogy a szúrást követő gyógyulási idő elég hosszadalmas folyamat, akár hat hónapig is eltarthat és rengeteg dologra kell ahhoz odafigyelni, hogy ne legyen belőle probléma. Csak megbízható helyen és tapasztalt piercingessel szúrasd és maradéktalanul tartsd be az általa előírt kezelést. Ahhoz pedig, hogy teljes legyen a nosztalgia, hallgassuk meg az S Club 7 legnagyobb klasszikusát!

Nyitókép: Kevin Mazur/WireImage

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Tedd meg a befizetéseidet, mi pedig megnöveljük a nyerési esélyeidet maximum 275 000 forintig. (x)