2024 legígéretesebb utazási trendjei

Az egyedül utazástól a vadonban történő wellnessig: íme az utazási trendek, amelyekre érdemes figyelni az előttünk álló évben.

Minden évben izgatottan várjuk a jövőre vonatkozó trendeket. Ezek egyrészt megmutatják, merre tart a világ, másrészt inspirációt is nyújtanak. Nincs ez másként az utazás terén sem, aminél jól látszik, hogy egyre központibb helyet foglal el az életünkben. A világjárvány szélsőséges korlátozásaira válaszolva az utóbbi években megjelent az úgynevezett bosszúutazás. De ezen túl is úgy tűnik, hogy az utazási láz továbbra is ég bennünk és egyre több szakértő véli úgy, hogy az utazás lett az új norma egy boldogabb és kiteljesedettebb élethez. A 2024-es trendek pedig épp ezt szolgálják: magasabb szintre emelni az utazás élményét.

1. Solo utazás

Egy utazás, ahol nem kell senki más után igazodni, ahol minden az igényeink szerint alakul – ez sokak számára egy igazán vonzó lehetőség, ami felér egy álomutazással. A solo travel, vagyis az egyedül utazás egyre népszerűbb a fiatalok körében. A Z generációban születettek közül minden negyedik fiatal számára az utazás célja, hogy minél mélyebb önismeretre tegyen szert és új tapasztalatokat éljen át, amelyek elmélyítik a kapcsolatot önmagukkal. A Booking felmérése szerint pedig az emberek kétharmada érzi úgy, hogy az utazás során önmaga legjobb verzióját ismerheti meg.

2. Nem csak parfümben imádjuk a dupe-okat

A TikTok imádja a jó dupe-okat − valamit, ami hasonlít valami másra, de nem egészen az igazi. Ez 2024-ben az utazásra is átragad, mivel a turisták megfizethetőbb és kevésbé zsúfolt alternatívákat keresnek a világ legkeresettebb úticéljaira. Gondoljunk csak Pároszra Szantorini helyett, Perthre Sydney helyett, és Tajpejre Szöul helyett.

3. Alkalmat találunk az utazásra

Nemcsak a létszám vagy az úti cél változik 2024-ben, hanem az alkalmak is, vagyis az, hogy milyen okból kerítünk sort egy-egy utazásra. Az elkövetkezendő években szinte bármilyen ürüggyel foglalhatunk repjegyet. Az évfordulók, a mérföldkőnek számító születésnapok és a munkával kapcsolatos alkalmak (pl. előléptetés, nyugdíjba vonulás vagy akár a munkahely elhagyása) a legnépszerűbb utazási katalizátorok közé tartoznak. Ám ezeken kívül egy különleges randevú is lehet az ok, amiért a világ másik felére utazunk.

4. Kulináris élvezetek

Ha bármelyik utazót megkérdezzük, hogy nevezze meg az egyik kedvenc emlékét egy korábbi utazásról, gyakran valamilyen ételre vagy italra való utalás az első helyen szerepel. Nem véletlen tehát, hogy a gasztronómia kerül a fókuszba az utazási trendeket illetően is 2024-ben. Azonban a kulináris fókuszú utazás egyre kevésbé a fehér abroszról és az éttermek falán lévő díjakról szól majd, és egyre inkább az emberekkel való kapcsolatról, valamint az úti cél kultúrájáról és hagyományairól. Így idén akár egy komplett utazást is szervezhetünk a sörkóstolás köré vagy éppen ínyencségek felfedezésére, a világ minden tájáról.

5. Wellness hullámok a gyógyfürdőn túl

Ahogyan a kulináris utazások is túllépnek az éttermek falain, úgy a wellness-utak is elhagyják a gyógyfürdőt, és a vadonba költöznek. A vadvízi úszás mellett a meditatív túrák, az erdő fürdőzések, illetve a többnapos csoportos kirándulásoké lesz a főszerep, a természet lágy ölén. Ezek a kirándulások tökéletesen rímelnek a csend utáni vágyunkkal, a mentális egészség fontosságával és a természettel való újraegyesülés utáni igényünkkel.

6. Tudományos körutak

A tudományos expedíciós utak ismét előkerültek és népszerűbbek lesznek, mint valaha. Egyediséget és magával ragadó élményeket keresünk, olyat, amit nem mindennap lát az ember. Távoli és kevésbé felfedezett helyekre vágyunk majd, amelyeket szakértők oldalán fedezhetünk fel. De a kihalófélben lévő állatok felkutatása is feledhetetlen utazást ígér.

Forrás: Veranda
Nyitókép:

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Tedd meg a befizetéseidet, mi pedig megnöveljük a nyerési esélyeidet maximum 275 000 forintig. (x)