Gondoltad volna? 2040-re ez az ország lesz a leglátogatottabb úti cél

2025-ben még a franciák örülhetnek, hiszen nem lesz az országuknál népszerűbb úti cél széles e világon, viszont 2040-re megváltozik a helyzet, és ezt az országot keresik majd fel a legtöbben.

A legtöbben szerintem úgy vagyunk vele, hogy mi magunk szeretjük eldönteni, hova utaznánk szívesen legközelebb. Az én listámon például évek óta fent van Dubaj, az Egyesült Államok, jó pár dél-amerikai ország, de nagyon szívesen szétnéznék akár Erdélyben is. Természetesen az anyagiak is elég fontos szerepet kapnak egy-egy utazás tervezésekor, illetve én szeretem azt is átfutni, mit írnak a neten, mi a leglátogatottabb úti cél a világon, illetve mi lesz az pár éven belül. Egyszerűen csak szeretem látni a trendeket, és próbálom megérteni, mit keresnek az emberek és miért. Éppen ebben a témában nézelődtem, amikor szembe jött velem a neten a Conde Nast Traveler cikke, amely 2025-re és 2040-re is tartogatott előrejelzéseket.

Mi lesz a leglátogatottabb úti cél a világon jövőre, illetve 2040-ben?

Meglepő, vagy annyira mégsem, de 2025-re Franciaország foglalja majd el az első helyet a világ legnépszerűbb úti céljai közt. A Global Data felmérése szerint jövőre 93.7 millió külföldi utazó keresi majd fel az országot, ami egészen elképesztő szám. És nem, elsősorban nem Párizst emelik ki a hozzáértők Franciaország fő vonzerői közt, hanem a festői vidéki falvakat, elbűvölő tengerparti városokat és a franciák történelmi örökségét. Valamint azt, hogy az ország egész évben vonzó úti cél, és könnyen megközelíthető a turisták számára.

Azonban a gallok diadala nem tart sokáig: a Google és a Deloitte által közösen készített NextGen Travelers and Destinations című jelentés szerint egy másik európai ország 2040-re még több látogatót fog vonzani. Ez pedig nem más, mint Spanyolország.

A jelenleg második helyen álló európai úti célt – amely már jól ismert családbarát szállodáiról, mézszínű homokos strandjairól és finom ételeiről – az előrejelzések szerint évente 110 millió turista keresi majd fel. Franciaország a második helyre szorul (105 millió látogatóval) és az Egyesült Államok lesz a harmadik (100 millió turistával).

Miért pont a spanyolok?

Hát, ezt szerintem ne is magyarázzuk túl. Gyönyörű, sokoldalú ország, fantasztikus városokkal, hangulatos kis falvakkal, csodás tengerpartokkal, és évente átlagosan 300 napsütéses nappal. Nyáron is mindent megtalálsz itt, ami a tökéletes pihenéshez kell, legyen szó családi vakációról, barátokkal való utazgatásról, romantikus kiruccanásról vagy pár napról egyedül. Télen pedig olykor tényleg nevetséges áron tudsz repülőjegyeket vásárolni, ha elszöknél egy kis D-vitamin-, mosoly-, paella- és vörösbor-töltetért.

Anno Malagába ketten repültünk 20 ezer forint körüli összegért úgy, hogy ebben két oda-vissza jegy volt benne. Hihetetlenül jó volt kiszakadni a januári szürkeségből, Dél-Spanyolországban ugyanis télen is viszonylag szép az idő, és sokat süt a nap. Barcelona picit drágábban jött ki, de mivel azt egy nap alatt jártuk meg (ha oda-vissza alszol a repülőn, abszolút nem fárasztó), szállásköltségünk nem volt, így összességében kettőnknek az a kis romantikus kiruccanás is kijött pár tízezer forintból. Érdemes mindig körülnézni, számolgatni és úgy tervezni, mert a végén sokkal olcsóbban juthattok el igazán szuper helyekre.

A nyári utazást tervezed? 4 olcsó és kihagyhatatlan úti cél

És a végére még némi érdekesség: idén csak márciusban 6.3 millió turista kereste fel Spanyolországot. Ez 21 százalékkal több, mint 2023 azonos időszakában, derül ki a statisztikákból. Az ország ugyanebben a hónapban a turisztikai költések rekordját is ismét megdöntötte: a külföldi látogatók csaknem 8.65 milliárd eurót hoztak be, ami közel 30 százalékos növekedést jelent a tavaly márciushoz képest. És bár egyetlen hónap alapján tényleg nem akarunk messzemenő következtetéseket levonni, de mintha már most látszana az a növekedés, ami 2040-re a világ legnépszerűbb úti céljává emeli majd Spanyolországot.

Forrás: cntraveler.com
Nyitókép: nd3000 / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Tedd meg a befizetéseidet, mi pedig megnöveljük a nyerési esélyeidet maximum 275 000 forintig. (x)