21 régi fotó a Balatonról: így nyaraltak nagyszüleink az 1900-as években

Békésen ringatózó vitorlások, elképesztő sebességgel száguldó jetskik és tömött strandok amíg a szem ellát – ma így néz ki egy átlagos Balaton-parti életkép. De milyen miliő fogadott volna bennünket, ha az előző évszázadban látogatunk el ide?

„Sok jó barát, sok szép asszony, sok ifjúkori ismerős, sok országos férfi ott mulat egy csoportban. Hamvadó szív újra lángra lobban, száradt kedélyt vidámság harmatja felüdíti; múltnak emlékei, hazafi remények ott röpködnek a lelkek előtt, mint lepkék a virágos kertben. Húzza a cigány minden este, minden délben, minden hajnalon” – Eötvös Károly Utazás a Balaton körül című könyvében remekül megfogalmazta, régen miről is szólt a Balaton-feeling. Hiszen napjaink egyik legkedveltebb nyaralóhelyéért nemcsak mi, őseink is rajongtak. A magyar tenger már a 20. században is a szórakozás, a kikapcsolódás központja volt. Habár sokan nem hallhattuk személyesen a nagyszüleinktől, ők jártak-e valamelyik üdülővárosban, és milyen emlékeket őriznek róla, az archív képeken keresztül megismerhetjük a Balaton régi arcát

Balatonalmádi, 1912.

Kép forrása: Fortepan / Karabélyos Péter

Egy kis emlékeztető, hogy a fürdőruha mennyit változott az elmúlt 100 évben. Az 1910-es években eszébe sem jutott az embereknek, hogy falatnyi bikiniben mártózzanak meg. Persze, hiszen ekkor még nem is létezett – csak 1946-ban találták fel.

Balatonföldvár, 1913.

Kép forrása: Fortepan / Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum / BAHART Archívum

A tehetősebb társadalmi osztály képviselői (is) szívesen töltötték az idejüket a Balaton-parton. Számukra azonban nem a szabadstrandok jelentették a kikapcsolódást, hanem a vitorlázás csábította őket a mólóra. A képen egy vitorlásversenyt közönségét láthatjuk.

Balatonlellei strand, 1914.

Kép forrása: Fortepan / Schmal Alexandra

Balatonaliga, 1917.

Kép forrása: Fortepan / Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum / Történeti Fényképek Gyűjteménye

A balatonaligai Rákóczi Szálloda kedvelt szálláshelynek számított. Ikonikus épületét mindenki ismerte, ezért rengeteg képeslapon is feltüntették.

Siófoki strand, 1917.

Kép forrása: Fortepan / Schoch Frigyes

Balatonföldvár, 1922.

Kép forrása: Fortepan / Korbuly család

Balatonalmádi, 1928.

Kép forrása: Fortepan / Weygand Tibor

Balatongyörök, 1931.

Kép forrása: Fortepan / Kőszegi Anna

Balatonalmádi, 1932.

Kép forrása: Fortepan / Karabélyos Péter

A Balaton harmadik legöregebb gőzhajója, a Jókai csavargőzös 1913 óta szállít utasokat. Azóta két világháborút és egy elsüllyesztést is túlélt, majd a gazdasági válság alatt úgy volt, hogy leselejtezik. Erre végül nem került sor – a gőzös ma sétahajóként üzemel Balatonfüreden.

Siófok, 1933.

Kép forrása: Fortepan / Csontos Péter

Balatonföldvári strand, 1934.

Kép forrása: Fortepan / Preisich család

Siófoki strand, 1942.

Kép forrása: Fortepan / Ráday Mihály

A képen Gobbi Hilda Kossuth-díjas színművésznő (balra), és Ferda Erzsébet Magdolna, azaz Ferda Manyi, Ráday Imre színművész felesége látható.

Hajókázás a Balatonon, 1942.

Kép forrása: Fortepan / Ember Károly dr.

Balatonon egy 50-es cirkálóval, 1952.

Kép forrása: Fortepan / Ember Károly dr.

Balatonföldvári strand a Kvassay-sétánynál, 1955.

Kép forrása: Fortepan / Tóth Tibor

Szerelmespár a siófoki mólónál, 1955.

Kép forrása: Fortepan / Chuckyeager tumblr

Egy kép többet mond minden szónál, avagy a Balaton már az ötvenes években is népszerű volt a romantikázni vágyó párok szemében.

Wesselényi strand, 1957.

Kép forrása: Fortepan / Fortepan/Album027

Balatonföldvár nyugati szabadstrand, 1964.

Kép forrása: Fortepan / Fortepan/Album027

A hippi mozgalom hatása Magyarországot is elérte – a hatvanas években szinte lehetetlen volt olyan strandot találni, ahol valaki ne szórakoztatta – vagy zavarta – volna gitározással a nyaralókat.

Szüreti játékok, 1965.

Kép forrása: Fortepan / Bauer Sándor

Természetesen nemcsak nyáron, hanem később is sokan meglátogatták a Balaton-parti városokat. A szüreti játékok például mindig hatalmas tömegeket mozgattak meg. A képen az Ecsédi lakodalmas című táncjátékhoz kapcsolódó lakodalmi ebéd és táncbemutató látható.

Balatonszemes, 1965.

Kép forrása: Fortepan / MHSZ

A Balaton környéke gyakran az úttörő táborok és versenyek helyszíneként szolgált. A kép az 1965-os Hajómodellező Országos Úttörő Bajnokság két versenyzőjét ábrázolja.

Balaton-part, az Omega – LGT – Beatrice közös koncertjére várakozók, 1980.

Kép forrása: Fortepan / Urbán Tamás

Nyitókép: Fortepan/Weygand Tibor

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: