25 éves lett gyerekkorunk virtuális házi kedvence, a Tamagocsi

A Tamagocsi apró volt, de a hatása óriási. Több, mint 20 év telt el azóta, hogy a kis eszköz először került a boltok polcaira, de egyszerű zsenialitása a mai legnépszerűbb játékokban is tovább él.

Ha a ’90-es években voltál gyerek, akkor talán neked is volt egy ilyen játékod, vagy valaki olyan társaságát kerested, aki a japán kütyü büszke tulajdonosa volt. Ez a játék azonban mára teljesen eltűnt az iskolapadokból, helyét átvették az okostelefonok. Mégis vitathatatlan, hogy különböző funkciói azóta is hatással vannak például a videójátékiparra és a modern játékok fejlesztésére.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tamagotchi_US (@tamagotchi_us) által megosztott bejegyzés

A Tamagocsi 1996. november 23-án látta meg a napvilágot, és viharos sebességgel hódította meg az összes kontinenst. Lényegében egy 32×16 pixeles képernyő és három gomb jelentette a szórakozást, amivel egy mesterséges kis lényt tarthattunk életben. Az elhanyagolt Tamagocsikra azonban a kibertér örökkévalósága várt, tizenéves gazdáik pedig hiába könyörögtek a szülőknek egy újabb játékért. Az Egyesült Királyságban voltak olyan kisállattemetők, ahol a parcellák egy részét kifejezetten a digitális háziállatoknak szentelték.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tamagotchi_US (@tamagotchi_us) által megosztott bejegyzés

Miután az első Tamagocsi megjelent, nem csak egy új játékhóbortnak lehettünk tanúi. A digitális házi kedvenc társadalmi jelenséggé vált. Talán a történelem során először lehettünk tanúi annak, hogy gyerekek és felnőttek milyen érzelmi kapcsolatot képesek kialakítani egy virtuális karakterrel. A ’96-os megjelenése óta több mint 82 millió darabot adtak el belőle. Habár a Tamagocsi valamelyest veszített népszerűségéből az elmúlt két évtizedben, a vállalat néhány évente új változatokat dob a piacra. A virtuális háziállat legújabb generációja, a 2021-es változat már kamerával és érintőgombbal rendelkezik. A kivitelezése szebb a grafikája pedig színes. Ráadásul egy új funkció segítségével a többi virtuális házi kedvenccel is összekapcsolódhatunk.

A Bandai vállalat évfordulós nagydobása pedig nem más, mint egy Tamagocsi okosóra, ami lehet, hogy nosztalgikus érzéseket ébreszt majd bennünk, de a technika sebes fejlődésében mégis kicsit visszamaradottnak tűnhet.

Forrás: WIRED
Nyitókép: ajr_images/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: