Összhangban önmagaddal – 3 ájurvédikus rituálé 3 különböző napszakra

Gyakorlatok, amelyek segítenek fenntartani a hormonális egyensúlyt

A stressz és a női ciklus változásai mindannyiunknál kiválthatnak bizonyos érzelmi kilengéseket. Szeretnél úrrá lenni a hangulatingadozásaidon? Olyan ájurvédikus módszereket mutatunk be, melyekkel a tested és a lelked egyaránt egyensúlyba hozhatod!

A hormonháztartásunk működése kihatással van az egészségünkre, emellett a kedélyállapotunkat is jelentősen befolyásolja. A gyakori stressz megzavarhatja az élettani funkciókat, a nők esetében ez gyakran az ösztrogén, a progeszteron és a tesztoszteron hormon egyensúlyának felborulását eredményezi. A hormonzavar tünetei közé tartozik például a premenstruációs szindróma (PMS), a mióma és a petefészek-ciszták kialakulása vagy a szabálytalan menstruációs ciklusok, súlyosabb esetben a meddőség. Továbbá a menopauza idején sokan küzdenek például hangulatváltozásokkal, hajhullással és hőhullámokkal.

A probléma kezelésének legeredményesebb módja természetesen egyénfüggő. Az öngyógyítás bonyolult, ezért fontos, hogy amennyiben te a holisztikus szemléletet részesíted előnyben, mindig képzett ájurvédikus gyógyítóhoz fordulj! A legfontosabb, hogy felismerd a tüneteket és egy szakember segítségével egyenlítsd ki a dósákat!

Mik azok a dósák?
Az ájurvédikus gyógyítás három testtípust, azaz dósát különböztet meg: a vátát, a pittát és a kaphát. Mindegyik az egyes ősi elemekhez (levegő, tűz, víz, föld) kapcsolódik, és bizonyos minőségeket, testi, szellemi funkciókat és testtájakat is kapcsolnak hozzájuk.

A menstruáció gyakran a váta, az ovuláció a kapha, míg az ovuláció és a menstruáció közötti szakasz a pitta dósa megerősödésével jár együtt. A hormonműködés a pitta dósa alá tartozik, ahogyan a nők pubertás és menopauza közti életszakasza is. Ezen időszakok alatt történik a legtöbb hormonális ingadozás, amit rendszerint a váta szakasz követ. A menopauza tünetei például jelentősen csökkenthetők a pitta és a vata dósa együttes lenyugtatásával. Sokat segíthet, ha rendszerességet viszel az életedbe, válassz olyan nem megerőltető mozgásformákat, mint a séta és a jóga, a bőrödet pedig ápold különféle növényi olajokkal.

A kiegyensúlyozott és nyugodt élet megteremtéséhez néhány egyszerű rituálét is alkalmazhatsz a mindennapokban. Ha van szabad tíz perced az állandó rohanás közben, próbáld ki a holisztikus gyógyító, Sarah Kucera Az ájurvédikus öngondoskodás kézikönyve: Holisztikus gyógyító rituálék minden napra c. könyvéből származó gyakorlatokat!

Reggeli rituálé

Jin-Jang meditáció (5 perc)

A jin és a jang ellentétes energiák, egyik a másik nélkül nem létezik. Jin a nőies, hold- vagy „hűtő” minőséget jeleníti meg, míg a yang a férfias, a nap- avagy „fűtő” jellegzetességekkel bír. A jin energiát idézzük fel, amikor az együttérzést gyakoroljuk vagy, amikor lassan és szabadon mozgunk, amikor szívből beszélünk, és intuíción alapuló döntéseket hozunk. A jang energiát akkor juttatjuk kifejezésre, amikor az akaraterő használatát gyakoroljuk, keményen dolgozunk a céljaink elérése érdekében, versengünk másokkal, vagy logikai úton oldunk meg problémákat. A testben a bal oldal jinhez, a jobb pedig a janghoz tartozik. Ez a meditáció arról szól, hogy ezeket az energiákat kordában tartsuk, és hogy felismerjük, amikor túlságosan próbálunk megfelelni.

A gyakorlat menete:

A gyakorlatot ülő pozícióban kezdd, a hátad legyen egyenes. Hajlítsd be a könyököd és emeld meg a karod a mellkasod magasságáig úgy, hogy a tenyereidet fordítsd felfelé. Szívd be a levegőt, érezd, ahogy az izmaid tartják a hátad és az alhasadat is. Ilyenkor mozgósítod a jang energiát. Ezután fújd ki a levegőt és érezd a jin puhaságát a nyakadnál, a vállaknál és a csípő tájékon. A gyakorlat közben gondolj azokra a tevékenységekre az életedben, amelyek a jin energiához köthetők és képzeld el, hogy a bal kezedben tartod őket. Milyen érzés? Mennyire érzed könnyűnek vagy nehéznek? Majd koncentrálj azokra a tevékenységekre, amelyek a janghoz kapcsolódnak és képzeld el, hogy a jobb kezedben tartod őket! És ez milyen érzés? Hasonlítsd össze a két érzetet! Ha valamelyik irányba billen a mérleg, akkor próbáld meg gondolatban kiegyensúlyozni. Vizualizáld, hogyan tudnád ezeket az energiákat úgy mozgósítani, hogy mindkettő azonos mértékben legyen jelen az életedben. Ezután engedd vissza a karodat, tedd a lefelé fordított tenyeredet a combodra, majd végy három mély levegőt.

Napközbeni rituálé

Kiegyensúlyozott légzés – Sama Vritti – (3 perc)

A kiegyensúlyozott légzés lehet a kulcsa a test-lélek-elme egyensúlyi állapotának elérésében.

A gyakorlat menete:

Kezdd a gyakorlatot azzal, hogy kényelmesen leülsz, a hátad legyen függőlegesen és tartsd egyenesen. Egy  tisztító légzéssel kezdd: vegyél levegőt az orrodon majd fújd ki a szádon! Ezt követően négy számolás ideje alatt lélegezz be az orrodon keresztül, majd tartsd bent négy számolásig! Majd folyamatosan engedd ki a levegőt, szintén az orrodon keresztül, azonos tempóban, mint eddig, számolj négyig, majd teljesen engedd ki a maradék levegőt további négy számolás alatt. Ez számít egy teljes körnek.

A légzőgyakorlat segít „újraindítani” a napod. Az ideális az lenne, ha egy erre kijelölt helyen a földön, meditációs párnán vagy szőnyegen tudnád elvégezni. Akár az irodában is sort keríthetsz rá, ha kicsit hátrébb tolod a széked, vagy az autóban is gyakorolhatod, ha lekapcsolod a rádiót és természetesen nem vezetsz közben. Nem a környezet a lényeg, hanem hogy légy jelen a gyakorlatban és ne hagyd, hogy a figyelmed elkalandozzon például a napi teendőidre. A gyakorlat lényege a rendszeresség.

A levegő visszatartása és a kilégzés megállítása már haladóbb gyakorlatnak minősül. Előfordulhat, hogy valakiből feszültséget, vagy szorongást vált ki. Ha még sosem végeztél légzőgyakorlatokat, akkor ne ez legyen az első, amivel megpróbálkozol!

Esti rituálé

Ajna marma érintés (5 perc)

Léteznek úgynevezett marma pontok a testeden, ezek olyan csomópontok, amelyek bizonyos szervekhez vagy állapotokhoz kapcsolódnak, éppen ezért ezek a pontok gyógyításra is használhatóak. Ebben a gyakorlatban az ún. ajna marma pontra fogunk fókuszálni, amely a homlokod középvonalában található, kicsivel a szemöldököd felett, ott ahová a „harmadik szemet” szokás képzelni. Az ajna marma másik neve: sthapani. Míg az ajna „rendet”, a sthapani „szilárd elmét” jelent. A pont segítségével szabályozhatjuk az érzékeket és stimulálhatjuk az agyalapi mirigyet. Jelen gyakorlatban a női hormonegyensúly helyreállítására használjuk. Az agyalapi mirigy bocsátja ki a hormonokat, amelyek az összes többi mirigyet szabályozzák. Ezt a marma pontot egyébként gyakran használják stressz enyhítésére is.

A gyakorlat menete:

Válassz meditációs ülőpozitúrát, vagy dőlj kényelmesen hátra. A bal hüvelykujjaddal finoman nyomd meg a már említett pontot! Folytasd ezt a mozdulatot 5-7 légzésen keresztül! Ezután lassan, az óramutató járásával megegyező irányban csinálj egy kis kört öt érintéssel a pont körül, majd szintén öt érintéssel az ellenkező irányba. Amint elengedted a kezedet a pontról, tedd le a karodat és még további 3 percig koncentrálj magadban a marma pontra.

Nyitókép: Chris Jarvis/Unsplash.com
(mindbodygreen.com)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: