3 áligazság, amivel jobb, ha nem hitegetjük tovább a gyerekeket

Néha a legnagyobb jószándékkal vezetjük félre magunkat és a gyermekeinket. Íme, 3 áligazság, melyek ismételgetése valójában többet árthat, mint használ.

Jonathan Haidt, híres amerikai szociálpszichológus, „Az amerikai értelem szeszélyei” című könyvében meggyőzően érvel amellett, hogy a szülők és pedagógusok sokszor a tudtuk nélkül, de félrevezetik a gyerekeket. És ezzel akár egy egész generációt készíthetnek fel a kudarcra. Haidt szerint három nagy áligazság van, amit elhitetünk nemcsak magunkkal, hanem a gyerekeinkkel is. A jövőben ennek számos káros hatását tapasztalhatjuk majd meg.

1. Áligazság: Az a boldog élet, amiben nincs fájdalom

A szülők és a pedagógusok manapság egyre inkább aggódnak amiatt, hogy esetlegesen traumát okoznak a gyerekeknek és attól tartanak, hogy akár egy rossz szó is maradandó lelki sebeket hagyhat maga után. A helikopterszülőség is éppen ennek a félelemnek a mellékterméke, hiszen úgy gondoljuk a mi felelősségünk megóvni őket minden lehetséges fizikai vagy érzelmi károsodástól. Ez a tendencia azonban szembemegy a több évtizedes kutatásokkal, amelyek azt mutatják, hogy a fiatalok általában rendkívül ellenállóak a kedvezőtlen tapasztalatokkal szemben.

Ahelyett, hogy törékenyek lennének, valójában kiválóan alkalmazkodnak” – mondja Haidt. A csontokat és az izmokat használni és feszíteni kell ahhoz, hogy erősek maradjanak. Ahogyan az immunrendszert is ki kell tenni a kórokozóknak ahhoz, hogy csúcsformában maradhasson. A gyerekek lelkivilága is pont így működik: kihívások elé kell őket állítani, hogy fejlődni tudjanak. „Ha túlzottan védjük gyermekeinket, azzal csak azt érjük el, hogy gyengének és sérülékenynek állítjuk be őket. Amikor megvédjük a gyerekeket a kellemetlenségektől, a konfliktusoktól, a sértésektől, a kötekedéstől vagy épp a kirekesztéstől, megakadályozzuk a szociális készségeik kibontakozását.”

2. Áligazság: Mindig hallgass az érzéseidre!

A második hazugság, amelyet Haidt kifejtett nem más, mint hogy „mindig bízz az érzéseidben”. Az olyan divatos kifejezéseket, mint a „személyes igazság” és a „megélt tapasztalat” ma már túlságosan gyakran használják arra, hogy az érzéseket a tényekkel egy szintre helyezzék. Pedig távolról sincsenek egy szinten. Az érzelmek több száz kognitív torzításnak vannak kitéve, amelyek sújtják az emberi gondolkodást. A tények viszont tények. „Minden életkorban arra kellene megtanítanunk a fiatalokat, hogy kérdőjelezzék meg első értelmezéseiket, keressenek bizonyítékokat, és javítsák a világ értelmezésének módját” – mondta Haidt, aki szerint a pusztán érzelemvezérelt gondolkodás és cselekvés nem visz előre.

3. Áligazság: A világ fekete-fehér

Haidt szerint az utolsó nagy hazugság „a legrosszabb, legveszélyesebb és legsötétebb az összes közül”, hogy az élet jó és gonosz emberek harca. Ez a valótlanság az emberiség törzsi múltjából táplálkozik. „Kis társadalmakban fejlődtünk ki, amelyek harcba szálltak más kisméretű társadalmakkal” – magyarázta Haidt. „Az emberi természet valóban nagyon finoman a csoportok közötti konfliktusokra, a törzsi hadviselésre van szabva.” Amikor azon igyekszünk, hogy minél inkább kategóriákba osszuk az embereket és egyre több különbséget tegyünk közöttük, azzal azt a téves elképzelést gazdagítjuk, hogy az emberek feketék vagy fehérek, nem pedig színes egyéniségek. Szeretjük binárisan látni a világot: vannak jók és rosszak. Azonban minél inkább így tekintünk egymásra, annál nehezebb lesz egy befogadó, sokszínű környezetet teremteni.

Jonathan Haidt szerint tehát a gyerekek korántsem annyira törékenyek, mint azt gondolnánk. Mindannyian hajlamosak vagyunk az érzelemvezérelt érvelésre és a fekete-fehér gondolkodásra. „Ha pedig olyan gyerekek nemzedékét akarjuk felnevelni, akik képesek megbirkózni a sokféleséggel, akik ki tudnak lépni egy olyan világba, amely fizikailag valójában meglehetősen biztonságos, és mégis tele van sértő tartalommal, akkor nevelési gyakorlatunkat összhangba kell hoznunk ezzel a három pszichológiai módszerrel.”

Nyitókép: Westend61/Getty Images

Forrás: BIG THINK

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: