Koccints a rokonokkal és a barátokkal egy pohár ízletes mocktaillal a karácsonyfa mellett: próbáld ki a házi alkoholmentes pezsgőt és forralt bort, vagy egy isteni fűszeres koktélt, amelyben a körtéé a főszerep.
Országszerte megnyitották kapuikat az adventi vásárok, ahol a kürtős kalács és a forralt bor összetéveszthetetlen illata csalogatja a járókelőket. De nem a forralt bor az egyetlen, amely az adventi időszakban és az ünnepek alatt nagyon népszerű: a puncs, a különböző fűszeres koktélok, a krémlikőrök és a pezsgős üveg is elő-előkerül a családi és baráti látogatások során. Habár az ízletes alkoholos italok sokak számára a karácsonyi készülődés és ünneplés elmaradhatatlan tartozékai, nem árt a sofőrökre, a kiskorúakra vagy egyszerűen azokra gondolni, akik nem isznak alkoholt. Ezért a forró tea és az alkoholmentes pezsgő mellett érdemes néhány különleges mocktaillal is megvendégelni őket. Vagy magunkat meglepni egy fárasztó nap végén.
Házi alkoholmentes „pezsgő”
Hozzávalók (kb. 10 adaghoz):
- 1 l ginger ale (gyömbérsör)
- 350 ml ananászlé
- 475 ml szőlőlé (fehér szőlőből)
Elkészítés:
- A gyömbérsör felét öntsd egy nagyobb kancsóba vagy tálba, dobj bele néhány szem bogyós gyümölcsöt vagy ehető virágot. Tedd be a fagyasztóba – a megfagyott rész a tálalás után is hidegen tartja az italt. Ez a lépés kihagyható.
- A többi hozzávalót keverd össze, és öntsd a megfagyott gyömbérsörre.
Fűszeres körte mocktail
Hozzávalók (2 adaghoz):
- 600 ml szódavíz (vagy tonik)
- 1 körte, vékony szeletekre vágva
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 30 ml citromlé
- 2 rúd fahéj
- 2 szál friss rozmaring
- 1 teáskanál nádcukor
Elkészítés:
- A körtét mosd meg és vágd vékony szeletekre.
- Egy kisebb tálban 4-6 szeletet keverj össze a citromlével, az őrölt fahéjjal és a cukorral.
- Oszd el őket a két pohárba, önts fel a szódavízzel, tálald fahéjrúddal, rozmaringgal és a maradék körtével.
Alkoholmentes forralt bor
Hozzávalók (kb. 6 adaghoz):
- 500 ml gránátalmalé
- 25 g apró szemű barnacukor
- 1 marék fagyasztott bogyósgyümölcs
- 250 ml almalé
- 1 rúd fahéj
- 1 csillagánizs
- 4 szem szegfűszeg
- 1 narancs, szeletekre vagy gerezdekre vágva
Elkészítés:
- Öntsd egy lábasba a gránátalmalevet, a cukrot, a gyümölcsöt és az almalevet. Add hozzá a fahéjat, a csillagánizst, a szegfűszeget és a narancsot. Óvatosan forrald fel. Kóstold meg, hogy elég édes-e, majd szűrd hőálló poharakba.
- Ha a „forralt bor” nem fogyott el, hagyd kihűlni és tárold hűtőszekrényben. Kb. 3 napig áll el.
Nyitókép: George Dolgikh @ Giftpundits.com/Pexels