3 balatoni borászat, ahol édes a létezés

„Balatont álmodom s melléje magamat."

A bor összehozza a családot, ihletet ad és finom is. Most kalandozzunk el három balatoni pincészetbe, amelyek a te szívedet is egészen biztosan elrabolják majd!

Három dolog miatt szeretem a Balatont: a víz, a hegyek és a bor. Kiskoromban nem lehetett kiimádkozni a hullámok közül, kamaszként elszántan caplattam fel a Badacsony lankáin, de felnőttként egyszerűen hátradőlök kezemben egy jó borral, és csak létezem. Az utóbbi szépségét az elmúlt években értettem meg igazán, amikor felfedeztem néhány csodás pincészetet:

Csopak – Jásdi borterasz

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kitti Katona (@_kittikatona_) által megosztott bejegyzés,


A Jásdi borterasz Csopak egyik gyöngyszeme. Kedves emléket őrzök egy idős borászról, aki olyan szeretettel mesélt a borról, hogy szerinte még a kollégái, a muslincák is megkönnyezték. A szófordulaton jót mosolyogtam, de kétségkívül igaza volt. A csopaki Chardonnay kifacsarta a szívemet, és a mellé rendelt olívás sajttálet sem feledem egykönnyen. A Jásdi borválogatások ma is hagyományos, kézműves módon készülnek. A birtok összesen 17 hektár nagyságú, de minden szeglete a szőlő szeretetéről árulkodik. Ha tökéletes balatoni programra vágysz, akkor látogass el ide, ülj ki a teraszra, és válassz egyet a finom borok közül. Szürcsölgetés közben pedig merülj el a táj szépségében!

Badacsonytomaj – Fata pincészet

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Fata Pince (@fata_pince) által megosztott bejegyzés,


Tavaly októberben Badacsonyban jártam. A kilátó felé vezető úton sorra bukkannak fel a borászatok, amelyek akadályozzák a célirányos haladást, de tilos csak úgy elsétálni mellettük. A badacsonyi boroknak karakteres az ízük, mivel a talaj vulkanikus eredetű, ami sajátos ízvilágot ad az itt termő szőlőnek. A Fata Pincészet is ezzel a karakteres ízvilággal büszkélkedhet. Három tételes borkóstolón vettem részt náluk, ahol a fahordók illata és a mécsesekkel megvilágított pincehelyiség kellemes hangulatot teremtett. Megtudtam, hogy a pincészet ültetvénye a festői borvidék vulkanikus tanúhegyein, és Badacsony lejtőin terül el. Jelentős részén fehér szőlő található. Kézműves borászat révén a metszéstől egészen a címke felragasztásáig minden kézzel történik. Ha erre jársz, és borozgatás után még fér beléd, ülj be a pincészet szomszédságában található Borbarátok Vendéglőbe egy finom nagymama rántott csirkéjére. Nem fogod megbánni.

Balatonlelle – Konyári pincészet

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Edina ? (@baboskunedina) által megosztott bejegyzés,


A Konyári pincészet kőteraszán úgy érezhetjük, mintha egészen Toszkánáig repültünk volna. A képzeletünknek csak a szemközti Badacsony lapos teteje szab határt. A pincészet a Balaton déli partjának talán leglekedveltebb borászata. Jelenleg 38 hektáros területen nyúlnak el az ültetvények. Ezek a területek mind magas mésztartalmú, napsütötte domboldalak. Az én laikus szemem is megállapította, hogy itt valami különleges dolog történik. A borok a gyönyörű téglaboltozatú pince mélyén, hordókban érnek, arra várva, hogy megkóstolják őket. Ha létezik tökéletes hely a kikapcsolódásra, akkor a Konyári pincészet az. Ráadásul a borászat mellett található vendégház meghitt hangulatával, finom eleganciájával elfeledteti veled a hétköznapok gondjait. Indulhatunk?

Nyitókép: View Apart/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: