3 dolog, ami elengedhetetlen az egészséges önbizalomhoz

Jól jönne egy kis önbizalomtuning? Ehhez előszöris kell egy alap, ami később segít, hogy minden szituációban kellő magabiztossággal tudj cselekedni.

Sokak szerint a magabiztosság a siker és a boldogság kulcsa – mégis hajlamosak vagyunk arra, hogy egy-egy szituációban alulértékeljük magunkat. Biztosan veled is előfordult már, hogy a hétköznapokon vagy a munkahelyeden kétségbe vontad saját teljesítményed vagy képességeid. Sajnos nem te vagy az egyetlen, hiszen rengetegen küzdenek az önbizalom-önérvényesítés problémájával.

A számok nem hazudnak

A Columbia University felméréséből kiderült, hogy még a sikeres vezetőknek is meggyűlik a bajuk az önbizalomhiánnyal. Az eredményekből kiderült, hogy a magas pozíciót betöltő nők gyakrabban érzik magukat bizonytalannak, mint férfi munkatársaik. A hölgyek fele, a férfiak kevesebb mint harmada állította azt, hogy a munkavégzés során érezte már magát befolyásolhatónak. Felettébb érdekes, hogy a nők sok esetben az őket érő előítéletek miatt állították azt, hogy nem volt elég határozott a fellépésük. A kutatásból az is kiderült, hogy az önbizalomhiány miatt jóval kevesebb lehetőség nyílik meg az emberek előtt, ráadásul az önértékelési problémák miatt gyakran bele sem mernek vágni ezekbe a kínálkozó alkalmakba.

Mi is az az önbizalom?

Az önbizalomhiányos emberek hajlamosak beleesni abba a hibába, hogy feladják álmaikat és céljaikat csupán azért, mert alul értékelik magukat. Ha veled is előfordult már, hogy elszalasztottál egy remek lehetőséget, mert azt gondoltad, mások jobbak nálad és ők érdemlik meg, akkor ideje egy kicsit helyretenni a önbizalmad. Ehhez először meg kell értened a fogalmát, amihez elengedhetetlen, hogy az önbizalomról, az önbecsülésről és az önértékelésről is beszéljünk.

A három kifejezés nagyon hasonló, de mind az életed más-más szakaszára jellemző. Az önértékelés a múltadra vonatkozik – mennyire értékeled azt, amit eddig elértél és milyen ember voltál ezalatt. Az önbecsülésed azt mutatja meg, mennyire vagy büszke a jelenlegi eredményeidre és arra a személyre, aki most vagy. Az önbizalom a leginkább jövő-orientált – hiszel-e saját magadban és abban, hogy milyen dolgokra leszel még képes. A három fogalom nagyon szoros kapcsolatban áll egymással és elengedhetetlenek ahhoz, hogy kontrollálni tudd saját életed és a karriered.

Több önbizalomnövelő technika létezik, amelyek között mindenki megtalálhatja a sajátját. De ha úgy érzed, az alapok sem állnak biztos lábon, akkor érdemes három konkrét területre koncentrálnod: a felhatalmazás magabiztosságot ad, a közösség táplálja, és a kíváncsiság megerősíti azt. 

Felhatalmazás

Már említettük, milyen sok alkalmat halaszthatsz el azért, mert önbizalomhiánnyal küzdesz. Az első és legfontosabb lépés, hogy megengedd magadnak, hogy magabiztos légy. Inspirálódj mások határozottságából, motiváló történetéből vagy akár a saját múltadból. Emlékezz vissza egy olyan időszakra vagy pillanatra, amikor büszkén, határozottan kiálltál valamiért – hogyan érezted magad előtte és utána. Ha újra magával ragad ez az érzés, sokkal könnyebben előcsalogatod a magabiztos éned. 

Ne feledd, az önbizalom nem egy veleszületett tulajdonság – egész életedben tanulod és mint minden másban, úgy ebben is folyamatosan lehet fejlődni. Tehát, ha az elején nehéz bátorságot merítened, ne ijedj meg! Akármilyen elcsépelten hangzik, ebben az esetben tényleg igaz a mondás, ‚‚gyakorlás teszi a mestert’’.

Közösség

Az önbecsülésednek nagyon jót tesz, ha olyan emberek vesznek körül, akik mellett biztonságban érzed magad. Ezért fontos, hogy a mérgező kapcsolatokat megszüntesd és csak olyan személyek legyenek a környezetedben, akikkel kölcsönösen támogatni tudjátok egymást. Illetve a különböző online felületeken is remek közösségeket találhatsz, ahol új kapcsolatokra tehetsz szert és inspiráló személyeket ismerhetsz meg.

Kíváncsiság

Nem elég, ha egyszer megtanulod, hogyan legyél magabiztos! Az életben számos olyan helyzetbe kerülhetsz, ami lerombolja a kemény munka gyümölcsét, azaz az egészséges önbizalmad. Illetve az is nagy hiba, ha elkényelmesedsz. Amikor hosszabb ideig nem vállalsz olyan kihívást, amihez bátorságra van szükséged, akkor nagyobb valószínűséggel jelentkezik újra az önbizalomhiány. És minél tovább vársz, annál nehezebb lesz újra magabiztossá válnod. Tehát mindig legyél kíváncsi, járj nyitott szemmel és ragadd meg a lehetőségeket!

Nyitókép: Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: