3 dolog, amit a nagyitól tanultam ruhavásárlás terén

Fenntartható divat nagyi módra

A fenntartható divat és a tudatos vásárlás a nagyszüleink idejében nem számított különleges életvitelnek, a napi rutin része volt. Úgy döntöttünk, ideje ellesni pár trükköt a nagyitól, amivel mi is ökobarátabb vásárlókká válhatunk!

A körülöttünk lévő élővilág, a környezetünk állapota rohamos iramban romlik, ezt a folyamatot a modern fogyasztói társadalom szokásai csak még jobban felgyorsítják. Ezért is fontos, hogy felhagyjunk a kényelmesnek tűnő megszokásainkkal, és változtassunk az életmódunkon és a gondolkodásunkon. Ahhoz, hogy életünket ökobaráttá alakítsuk, először is a vásárlási szokásainkon érdemes változtatnunk. Részesítsük előnyben az etikus brandek ruháit, és amennyire tudjuk, kerüljük a fast fashion üzleteket. Helyezzük a hangsúlyt a mértékletességre, és ne vásároljunk feleslegesen!

A pazarlás és az olcsó, rossz minőségű ruhák napjainkra elárasztották az üzletek és így a gardróbunk polcait is, ezek a darabok egy-két alkalom után tönkremennek és a szemétben végzik. A legtrendibb ruhák karnyújtásnyira kerültek, ráadásul bárki számára elérhetők. Valóban nem könnyű ellánállni a vásárlás csábításának, és megszabadulni a berögzült szokásoktól: szemléletváltásra van szükség. Amíg mi minden követ megmozgatunk, hogy életünket fenntarthatóbbá alakítsuk, addig nagymamáink egyszerűen csak élték a mindennapjaikat és mégis többet tettek a bolygóért, mint mi. A tudatos vásárlás nem olyan nagy tudomány, mint elsőre gondoljuk. Egyszerűen csak gondoljuk végig, hogyan cselekednének az idősebb generáció tagjai, azaz vegyünk példát a nagyitól!

1. Csak minőségi darabra adjak ki pénzt

Hogy lehet, hogy a nagymama a húsz évvel ezelőtt készült fotón ugyanazt a felsőt viseli, amit a mai napig előszeretettel magára kap? Egyszerűen megfizette a minőséget. A régi időkben a jobb minőséggel egyenesen arányosan nőtt a termék ára is. Így a legdrágább darabot vásárolta meg, amit csak megengedhetett magának. A nagyszüleink generációja arányosan többet költött ruházkodásra, hiszen akkoriban a piacot még nem árasztották el a silány minőségű egyszer használatos vackokkal. A második világháború utáni időszakban az emberek a fizetésük közel 17 százalékát adták ki ruhák és kiegészítők vásárlására. Ma ez a szám kevesebb, mint 3 százalék.

Azonban ma egy drágább termék vásárlásakor már nem biztos, hogy a minőséget fizetjük meg. A márkanév, a marketing kampányok, az A-listás celebekkel közös kollaborációk és az extravagáns divatbemutatók költségei mind megmutatkoznak a végtermék árában. Veled is előfordult már, hogy nem kis összeget szántál egy mutatós ruhadarabra és mégis hamar tönkrement? Ha igen, akkor legközelebb jobban figyelj, hogy biztosan ne kerüljön rossz minőségű termék a kosaradba!

Ezekre figyelj vásárláskor:

  • Kerüld a szintetikus anyagokat, hiszen az ezekből készült ruhákon jóval hamarabb meglátszik az idő vasfoga! Válassz 100%-ban természetes anyagból készült darabokat, vagy olyat, amiben minimális a mesterséges szálak aránya!
  • Az anyagösszetételt böngészve keresd a pamut, a gyapjú, a len és a selyem feliratokat!
  • A varrásokat és a szegélyezést jól szemügyre véve azonnal megtudhatjuk, mekkora hangsúlyt fektettek a minőségre. A kilógó cérnaszálak, a bomlásnak indult szegélyvarrások, a hullámos vagy nem egyenletes varrásszélek láttán jobb, ha visszateszed a ruhát a helyére. Ugyanis ezek az árulkodó jelei annak, hogy nem egy hosszú életű ruhadarabra adnál ki pénzt.
  • A szálhibák és foszlásnak indult szegélyek miatt gyakran valamilyen kedvezménnyel próbálják az üzletek ráédesgetni a hibás darabokat a vásárlókra. Ne dőlj be ezeknek a trükköknek!

2. Kizárólag téli és nyári ruhákat vásároljak

A nagyim gardróbjában kevés vékony kabát vagy hosszú ujjú nyári ruha rejtőzik – ő csak télre és nyárra vásárolt. A vastag gyapjúkabátok és kötött pulcsik mellett ott pihennek a könnyű anyagból készült nyári ruhák, a selyemkendők és a lenge felsők. Ezeknek a daraboknak az ügyes kombinálásával egyszerűen felöltözött a tavaszi és az őszi átmeneti időjárásnak megfelelően is. Újabb indok a természetes szálak mellett, hogy sokkal jobb a légáteresztő képességük, mint mesterséges társaiknak. Azaz télen egy gyapjúból készült ruha könnyebben melegen tart minket, nyáron pedig a pamut és selyem viselése során nem kell azon aggódnunk, hogy egy a karunk alatt megjelenő izzadságfolt okoz kellemetlen pillanatokat.

3. Mindig jusson eszembe: az időtálló stílus és az okos szabás

Egy ügyesen szabott, egyszerű fehér ruha még akkor is elegáns hatást kelt, ha nem is kellett annyira a pénztárcánk mélyére nyúlnunk. A minimál szabású, egyszerű fazon biztosan nem megy ki a divatból, ezért megéri egy-egy minőségi darabra beruházni. A nagyi szekrényében valószínűleg rengeteg olyan ruhát találunk, amit ő viselt fiatal korában, de még ma is bátran felkaphatjuk az utcára. Ezekre a darabokra úgy vigyázott, mint a szeme fényére és csak akkor vált meg tőlük, ha már egyszerűen nem tudta őket tovább viselni. Én például a legmelegebb gyapjúból készült pulcsimat a nagymamám szekrényéből loptam el – természetesen az ő engedélyével. Ez a darab máig olyan kiváló állapotban van, mint 30 évvel ezelőtt.

Az idő múlásával és az olcsó darabokra épülő ruhaipar virágzásának köszönhetően később már ő is megengedhette volna magának, hogy elhalmozza gardróbját egy adag új ruhával. A mamám mégis jól meggondolta, mit vásárol. Sosem adott pénzt ki egy ruhára csak azért, mert tetszett neki. Csak akkor költekezett, ha valóban szüksége volt az adott darabra. A shoppingolás mamának nem hobbi volt, ahhoz túlságosan lefoglalta a munka, a főzés, a takarítás, a gyereknevelés és a kötögetés.

Nyitókép: Troyan/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: