3 elavult szabály a plus-size divattal kapcsolatban, amit ideje lenne elfejteni

A nagyobb méret ne legyen akadály

A plus-size divat íratlan szabályaival tele a padlás, de szerencsére a testpozitív mozgalmak hatására elkezdtük felülbírálni a maradi korlátozásokat!

Egy művészeti képzés diákjaként már a középiskola első évében a fejembe vertek néhány íratlan szabályt az öltözködéssel kapcsolatban. Divat- és stílus alapismeretek órán megtanultuk az alapfogalmakat, a komplementer színpárokat, valamint a különböző testalkatokat és az ezekhez passzoló ruhákat. Máig jól emlékszem arra a feladatra, amikor egy plus-size modellnek kellett olyan szetteket terveznünk, amik karcsúsították és olyanokat is, amik ‚‚szörnyen álltak’’ neki. Osztálytársaimmal azonnal az összes feketelistás klisét bevetettük – hatalmas mintákkal díszített, színes, oversized ruhákat rajzoltunk és természetesen a vízszintes csíkokat sem felejtettük el.

Ezeket a kerülendő példákat örökre megjegyeztem és ez sajnos nem mindig vált a hasznomra. Ezek után úgy tekintettem a horizontális csíkokra vagy a hatalmas mintákra, mint magára az ördögre és az évek alatt én magam is csupán egy-két ilyen darabot vásároltam. Ráadásul, ha felszaladt egy-két plusz kiló azonnal fekete zsákszerű ruhákba bújtam, hiszen az ‚‚ápol és eltakar’’ tűnt a legjobb megoldásnak. Persze ezekben a ruhákban gyakran azt éreztem, nemcsak én tűnök el, hanem a személyiségem is. Ha felvettem egy keresztbe csíkos felsőt, azon stresszeltem, vajon tényleg kétszer szélesebbnek tűnök-e benne. Tudom, nem ezek a világ legnagyobb problémái, de nekem mégis sok szorongást okoztak. Mindezt úgy, hogy a testalkatomat az átlagos kategóriába sorolnám, szóval elképzelni sem tudom, mit érezhetnek azok, akiket a testalkatuk miatt skatulyáznak be.

Szerencsére a body positive mozgalom előretörésével egyre nagyobb az olyan influenszerek tábora, akik a diverzitást támogatják és ezeket a régóta fennálló plus-size tévhiteket próbálják eltörölni. Nekik köszönhetően egyre több olyan nő meri felvállalni sajátos stílusát és megmutatni a személyiségét az öltözködésén keresztül, aki az S-M mérettől nagyobb ruhákat visel. Ilyen véleményvezér például Ansley Morgan, aki egyfajta küldetésként tekint a plus-size divattal kapcsolatos hiedelmek eltörlésére. ‚‚Olyan ruhát veszek fel, amilyenhez csak kedvem van. Mindenkinek így kellene hozzáállnia a divathoz’’ – írta követőinek Ansley. ‚‚Miután eldöntöttem, hogy nem érdekel mások véleménye végre szabadnak érzetem magam. Ha te is követed a példám, fontos tudni, ez a hozzáállásbeli változás nem egyetlen éjszaka alatt történik meg.’’

Vegyünk példát Ansley-ről és mi is bátran szegjük meg ezt a három letűnt, ‚‚mit ne viseljünk’’ szabályt a ruhaméretünktől függetlenül!

‚‚Kerüld a vízszintes csíkokat!’’

@ansleymorgan/Instagram

Miért kellene korlátozni azt, hogy kik viselhetnek vízszintes csíkokkal díszített ruhákat? Ma már egyre több divatvállalat dobja piacra saját plus-size kollekcióját, amelyben – a hiedelmekkel ellentétben – nagyon csinos ruhákat találhatunk és igen, csíkos darabokat is. A ‚‚keresztbe csíkos szélesít’’ szabály ideje lejárt. Ha jól érzed magad az adott ruhában, ne tartsanak vissza a rakoncátlan vonalak. Csak nézz rá Ansley csodás képére és te is megérted, miért mondjuk ezt.

‚‚Ne válassz harsány színeket!’’

@ansleymorgan/Instagram

Kvázi, aki eltér az idealizált testalkattól, az csak fekete és sötét ruhákba bújhat? Elég komor gardrób az, amiben egy piros, egy sárga vagy egy feltűnő kék árnyalat sem rejtőzik. Tudjuk, hogy a fekete karcsúsít, de miért ne párosíthatnánk mellé egy színes felsőt vagy éppen egy statement nadrágot? Ha pedig tetőtől talpig harsány outfitbe akarsz bújni, akkor tedd azt és magabiztosan indulj el otthonról. Hidd el, többen fogják megdicsérni a szettedet, mint gondolnád.

‚‚Ne viselj oversized ruhákat!’’

@ansleymorgan/Instagram

‚Ne válassz túlméretezett ruhát, de túl szűk szabásút se, figyelj arra, milyen sziluettek állnak jól… És még sorolhatnánk, elméletileg milyen sok szempontot kell figyelembe vennie valakinek, aki az átlagosnál nagyobb méretekkel rendelkezik. Ezzel nagyon leszűkülnek a lehetőségek és a jól bevált biztonsági megoldásra esik a választás, azaz egy enyhén A-vonalban bővülő ruhára vagy felsőre. Ki szeretne ennyire egyhangúan öltözködni? Nyugodtan szerezz be néhány bővebb ruhát és a testhezálló daraboktól se riadj vissza! Mindenki csodálja a magabiztos nőket.

Nyitókép: Instagram/@modachrome, @nearandchar

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: