3 ételmentő recept a két ünnep köztre

Ne dobd ki a karácsonyi maradékot, inkább gondold újra! Ebben segítenek az alábbi szuper ételmentő receptek.

A karácsony kapcsán a legtöbb háztartásban az a közös, hogy egyrészt kiköltekezünk, másrészt túl sok étellel készülünk az ünnepre. Mintha a havi kajamennyiség kétharmadát akarnánk szentestétől 26-áig eltüntetni, ami persze, nem sikerülhet. A maradékot viszont nagy hiba lenne a kukába dobni, hiszen kis kreativitással, na meg például az alábbi ételmentő receptek segítségével isteni finomságok készülhetnek belőle. Az pedig már csak hab azon a bizonyos tortán, hogy ez a megoldás környezetbarát, és spórolni is lehet a segítségével.

Ételmentő receptek, hogy te is okosan használd fel az ünnepi maradékot

Ha te is pulykát készítettél karácsonyra, és némiképp elmérted a mennyiséget, egy-két napig még biztosan örömmel eszi a család a megmaradt körettel, de a harmadik napra ideje kitalálni valamit belőle. Mit szólnál egy könnyű, rizses-zöldséges egytálételhez? Összedobni is nagyon könnyű. Főzd meg a rizst, ahogy szoktad, majd amikor már csak pár percet kell főnie, adj hozzá mirelit zöldségeket. Amíg elkészül a zöldséges rizs, vágd kis kockákra a pulykahúst, add a kész rizshez, és voilá! Senki sem fogja érteni, hogyan lett ilyen gyorsan kész az ebéd.

Csirkéből maradt egy hadseregre való? Akkor a Férjem egyik kedvenc maradékmentő receptjét ajánlom figyelmedbe. Vegyél elő egy csomag levelestésztát, amit pár percig hagyj akklimatizálódni szobahőmérsékleten, majd a sütőpapírjával együtt tedd egy tepsibe. Kend meg mustárral és kecsappal, ízlés szerint, majd vágd nagyobb kockákra. Úgy mérd ki ezeket, hogy kényelmesen tudd kis buktákká hajtogatni majd. Ha megvagy, jöhetnek bele a felkockázott csirkefalatok. Zöldséget vagy tejfölt is tehetsz rá, mi nem szoktunk. Sózd-borsozd, majd hajtogasd készre a buktákat. A tetejüket kend be egy kis tojással (csak vékonyan), majd a sütőpapír csomagolásán látható sütési utasításokat követve süsd készre, és kész is a mennyei uzsonna vagy vacsora!

fotó: Drazen_/GettyImages

A maradék kenyér és kalács felhasználásának egyik legszuperebb módja szerintem a kenyérpuding. Ehhez vágd apróra a kenyeret vagy kalácsot, és három csészényit tegyél egy mélyebb, kikent sütőedény aljára. Utána keverj össze két csésze tejet, négy tojást, három evőkanál olvasztott vajat, egy csésze cukrot, egy csipet sót és egy csipet fahéjat. Öntsd rá a kenyérdarabokra, majd mehet a sütőbe: 180 fokon kb. 45 perc alatt elkészül. Akkor vedd ki, amikor a közepébe szúrt villát tisztán tudod kihúzni a sütiből. Ha többféle lekvárt is felbontottál az ünnepek előtti sütéshez, és mindegyikben már csak egy kevés van, azokat is feltálalhatod a kenyérpudinghoz. Szerintem barack- vagy narancslekvárral a legfinomabb!

Fotó: iko636 / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk: