Vegán ételek a hétvégére, amiknek a legnagyobb húsevők sem tudnak majd ellenállni. Próbáld ki ezeket az éttermi fogásokat is leköröző növényi alapú recepteket!
Lencsés-tahinis burger ecetes lila káposztával
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 2 csésze reszelt lila káposzta
- 3 evőkanál vörösborecet
- 3/4 teáskanál só
- 1 teáskanál szezámmag
- 4 teáskanál olívaolaj
- fél csésze vöröshagyma, apróra vágva
- 4 evőkanál tahini
- fél teáskanál őrölt római kömény
- fél teáskanál bors
- 225 gramm lencse (főtt)
- fél csésze reszelt répa
- 1/4 csésze apróra vágott koriander
- 3 evőkanál szójajoghurt
- 2 teáskanál citromlé
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál víz
- 4 hamburger zsemle
Elkészítés:
- A lereszelt lila káposztát, a vörösborecetet és fél teáskanál sót keverj össze egy tálban és hagyd állni 20-25 percig. Ha letelt az idő, a káposztát lecsöpögtetjük, jól kifacsarjuk és megszórjuk a szezámmaggal.
- Egy felmelegített serpenyőben egy teáskanál olívaolajon kb. 3 perc alatt párold meg az apróra vágott vöröshagymát.
- A maradék sót (1/4 teáskanál), 2 evőkanál tahinit, a római köményt, a borsot, és a lencsét egy aprítógépben daráld le. Az így kapott mixet öntsd egy nagy tálba és add hozzá a megpárolt vöröshagymát, a répát és a koriandert. Oszd négy egyenlő részre és formáld meg a „húspogácsákat”.
- A maradék olívaolajon nagyjából 4-4 percig süsd a pogácsák mindkét oldalát.
- Készítsd el az öntetet: egy tálban keverd össze a maradék 2 evőkanál tahinit, a joghurtot, a citromlevet és a reszelt fokhagymát, majd apránként add hozzá a vizet is.
- Vágd félbe a zsemléket és mindkét felüket kend meg az elkészült szósszal. Állítsd össze a hamburgert: az alsó bucira tedd rá a lencsepogácsát, egy kis lila káposztát és végül a zsemle felső felét. El is készült az isteni vegán burgered!
Quinoa tabuléval töltött édesburgonya hajók
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 4 nagyméretű édesburgonya
- 85 gramm quinoa
- 1 csokor friss petrezselyem
- 3-4 friss mentalevél
- 1 lila hagyma
- 1 fürt koktélparadicsom
- 1 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 teáskanál olívaolaj
- 1 fekete bab konzerv, átmosva, lecsepegtetve
- 4 evőkanál paradicsomszósz
- 2 evőkanál vegán majonéz
- kerti zsázsa a tálaláshoz (opcionális)
Elkészítés:
- Az édesburgonyákat tedd a 180 fokra előmelegített sütőbe és nagyjából 40-45 percig süsd (amíg teljesen meg nem puhulnak). A méretüktől függően ez az időtartam lehet kicsit több vagy kevesebb is.
- Amíg a burgonyák a sütőben vannak, készítsd el a tölteléket. Párold meg a quinoát, szűrd le és hagyd egy picit kihűlni.
- Az apróra vágott petrezselymet és a mentát keverd össze a quinoával. A koktélparadicsomokat vágd félbe, a lila hagymát pedig apróra és ezt is add hozzá a quinoához. Végül jöhet a citromlé, a balzsamecet, az olívaolaj és egy utolsó nagy keverés.
- Az édesburgonyákat vágd félbe, de ne teljesen csak épp annyira, hogy meg tudd tölteni a tabuléval. Szórd meg őket a babbal, egy-egy evőkanál paradicsomszósszal, a vegán majonézzel (joghurttal is helyettesíthető) és a friss zsázsával.
Sütőtökös carbonara vegán baconnel
Hozzávalók (2 adaghoz):
- egy közepes méretű sütőtök nyaka
- 1,5 evőkanál olívaolaj
- 3-5 zsályalevél
- 1 közepes fehér hagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma
- fél zöldségleveskocka
- 3 evőkanál élesztőpehely
- 3 evőkanál tahini
- 125 ml forró víz
- 170 gramm spagetti tészta (vegán)
- 125 ml a tészta főzővizéből
- tálaláshoz: kókusz bacon (recept lejjebb), mandula
Elkészítés:
- A meghámozott sütőtököt vágd apró kockákra, helyezd egy sütőpapíros tepsire és locsold meg fél evőkanál olívaolajjal. Előmelegített sütőben 180 fokon süsd, nagyjából 30-40 percig.
- A maradék olívaolajat öntsd egy serpenyőbe és pirítsd ropogósra rajta a zsályaleveleket.
- Főzd meg a spagetti tésztát a rajta található leírások alapján, de ne felejts el 125 ml főzővizet félretenni miután elkészült. A felesleges vizet öntsd ki, csepegtesd le a tésztát és tedd vissza a lábosba.
- Az apróra vágott fehér hagymát pirítsd meg a serpenyőben (amiben a zsálya is készült), ha nem maradt sok olaj az alján, locsolj rá még egy picit. Add hozzá az aprított fokhagymát és pirítsd tovább még egy percig.
- Ha ez kész egy aprítógépbe öntsd át a hagymákat. Add hozzá a leveskockát, az élesztőpelyhet, a tahinit és a forró vizet. Ha ezeket összeturmixoltad, szórd rá az elkészült sütőtök kockákat. Végül apránként adj hozzá a főzéshez használt vízből annyit, hogy egy krémes állagú szószt kapj.
- A tésztát tedd egy tányérra, locsold meg a carbonara szósszal és szórd meg a zsályalevél darabokkal, a kókusz baconnel és reszelj rá egy kis mandulát.
Hozzávalók a kókusz baconhöz:
- 1 evőkanál miso paszta
- 2 evőkanál juharszirup
- 2 teáskanál füstölt paprika
- 1 evőkanál szójaszósz vagy tamari
- néhány csipet bors
- 1 evőkanál kókuszolaj (megolvasztva)
- 2 csésze kókuszpehely (kókuszszirom, vagy kókuszchips)
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 160 fokra és egy tepsit bélelj ki sütőpapírral.
- Keverd össze a miso pasztát és a juharszirupot egy kis tálban. Majd add hozzá a füstölt paprikát (ha nincs, a sima paprika is megteszi), a szójaszószt, a borsot és a kókuszolajat.
- Öntsd a kókuszpelyhet egy nagy tálba, öntsd rá az elkészült szószt és a kezeddel keverd össze, hogy minden oldalukra egyenletesen jusson belőle.
- Oszlasd el a kókuszt a tepsin és 20-25 perc alatt pirítsd barnára, de ne felejtsd el 5-10 percenként megkevergetni. Akkor van kész, ha a baconhöz hasonló színe van – vigyázat, másodpercek választják el attól, hogy koromfeketévé és felhasználhatatlanná váljon az egész finomság. Ilyenkor még nem puha, de ha kicsit hűlni hagyjuk, akkor tökéletesen roppanós lesz.
Nyitókép: zeljkosantrac/Getty Images