Á la vegán: gourmet receptek, amivel még a húsimádókat is lenyűgözöd

Újragondolt olasz fogás és hamburger á la vegán

Vegán ételek a hétvégére, amiknek a legnagyobb húsevők sem tudnak majd ellenállni. Próbáld ki ezeket az éttermi fogásokat is leköröző növényi alapú recepteket!

Lencsés-tahinis burger ecetes lila káposztával

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Cooking Light (@cookinglight) által megosztott bejegyzés,

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 2 csésze reszelt lila káposzta
  • 3 evőkanál vörösborecet
  • 3/4 teáskanál só
  • 1 teáskanál szezámmag
  • 4 teáskanál olívaolaj
  • fél csésze vöröshagyma, apróra vágva
  • 4 evőkanál tahini
  • fél teáskanál őrölt római kömény
  • fél teáskanál bors
  • 225 gramm lencse (főtt)
  • fél csésze reszelt répa
  • 1/4 csésze apróra vágott koriander
  • 3 evőkanál szójajoghurt
  • 2 teáskanál citromlé
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál víz
  • 4 hamburger zsemle

Elkészítés:

  1. A lereszelt lila káposztát, a vörösborecetet és fél teáskanál sót keverj össze egy tálban és hagyd állni 20-25 percig. Ha letelt az idő, a káposztát lecsöpögtetjük, jól kifacsarjuk és megszórjuk a szezámmaggal.
  2. Egy felmelegített serpenyőben egy teáskanál olívaolajon kb. 3 perc alatt párold meg az apróra vágott vöröshagymát.
  3. A maradék sót (1/4 teáskanál), 2 evőkanál tahinit, a római köményt, a borsot, és a lencsét egy aprítógépben daráld le. Az így kapott mixet öntsd egy nagy tálba és add hozzá a megpárolt vöröshagymát, a répát és a koriandert. Oszd négy egyenlő részre és formáld meg a „húspogácsákat”.
  4. A maradék olívaolajon nagyjából 4-4 percig süsd a pogácsák mindkét oldalát.
  5. Készítsd el az öntetet: egy tálban keverd össze a maradék 2 evőkanál tahinit, a joghurtot, a citromlevet és a reszelt fokhagymát, majd apránként add hozzá a vizet is.
  6. Vágd félbe a zsemléket és mindkét felüket kend meg az elkészült szósszal. Állítsd össze a hamburgert: az alsó bucira tedd rá a lencsepogácsát, egy kis lila káposztát és végül a zsemle felső felét. El is készült az isteni vegán burgered!

Quinoa tabuléval töltött édesburgonya hajók

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Lauren Caris (@lauren.caris) által megosztott bejegyzés,

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 4 nagyméretű édesburgonya
  • 85 gramm quinoa
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 3-4 friss mentalevél
  • 1 lila hagyma
  • 1 fürt koktélparadicsom
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 1 fekete bab konzerv, átmosva, lecsepegtetve
  • 4 evőkanál paradicsomszósz
  • 2 evőkanál vegán majonéz
  • kerti zsázsa a tálaláshoz (opcionális)

Elkészítés:

  1. Az édesburgonyákat tedd a 180 fokra előmelegített sütőbe és nagyjából 40-45 percig süsd (amíg teljesen meg nem puhulnak). A méretüktől függően ez az időtartam lehet kicsit több vagy kevesebb is.
  2. Amíg a burgonyák a sütőben vannak, készítsd el a tölteléket. Párold meg a quinoát, szűrd le és hagyd egy picit kihűlni.
  3. Az apróra vágott petrezselymet és a mentát keverd össze a quinoával. A koktélparadicsomokat vágd félbe, a lila hagymát pedig apróra és ezt is add hozzá a quinoához. Végül jöhet a citromlé, a balzsamecet, az olívaolaj és egy utolsó nagy keverés.
  4. Az édesburgonyákat vágd félbe, de ne teljesen csak épp annyira, hogy meg tudd tölteni a tabuléval. Szórd meg őket a babbal, egy-egy evőkanál paradicsomszósszal, a vegán majonézzel (joghurttal is helyettesíthető) és a friss zsázsával.

Sütőtökös carbonara vegán baconnel

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Food & Photography • Izy (@izyhossack) által megosztott bejegyzés,

Hozzávalók (2 adaghoz):

  • egy közepes méretű sütőtök nyaka
  • 1,5 evőkanál olívaolaj
  • 3-5 zsályalevél
  • 1 közepes fehér hagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél zöldségleveskocka
  • 3 evőkanál élesztőpehely
  • 3 evőkanál tahini
  • 125 ml forró víz
  • 170 gramm spagetti tészta (vegán)
  • 125 ml a tészta főzővizéből
  • tálaláshoz: kókusz bacon (recept lejjebb), mandula

Elkészítés:

  1. A meghámozott sütőtököt vágd apró kockákra, helyezd egy sütőpapíros tepsire és locsold meg fél evőkanál olívaolajjal. Előmelegített sütőben 180 fokon süsd, nagyjából 30-40 percig.
  2. A maradék olívaolajat öntsd egy serpenyőbe és pirítsd ropogósra rajta a zsályaleveleket.
  3. Főzd meg a spagetti tésztát a rajta található leírások alapján, de ne felejts el 125 ml főzővizet félretenni miután elkészült. A felesleges vizet öntsd ki, csepegtesd le a tésztát és tedd vissza a lábosba.
  4. Az apróra vágott fehér hagymát pirítsd meg a serpenyőben (amiben a zsálya is készült), ha nem maradt sok olaj az alján, locsolj rá még egy picit. Add hozzá az aprított fokhagymát és pirítsd tovább még egy percig.
  5. Ha ez kész egy aprítógépbe öntsd át a hagymákat. Add hozzá a leveskockát, az élesztőpelyhet, a tahinit és a forró vizet. Ha ezeket összeturmixoltad, szórd rá az elkészült sütőtök kockákat. Végül apránként adj hozzá a főzéshez használt vízből annyit, hogy egy krémes állagú szószt kapj.
  6. A tésztát tedd egy tányérra, locsold meg a carbonara szósszal és szórd meg a zsályalevél darabokkal, a kókusz baconnel és reszelj rá egy kis mandulát.

Hozzávalók a kókusz baconhöz:

  • 1 evőkanál miso paszta
  • 2 evőkanál juharszirup
  • 2 teáskanál füstölt paprika
  • 1 evőkanál szójaszósz vagy tamari
  • néhány csipet bors
  • 1 evőkanál kókuszolaj (megolvasztva)
  • 2 csésze kókuszpehely (kókuszszirom, vagy kókuszchips)

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 160 fokra és egy tepsit bélelj ki sütőpapírral.
  2. Keverd össze a miso pasztát és a juharszirupot egy kis tálban. Majd add hozzá a füstölt paprikát (ha nincs, a sima paprika is megteszi), a szójaszószt, a borsot és a kókuszolajat.
  3. Öntsd a kókuszpelyhet egy nagy tálba, öntsd rá az elkészült szószt és a kezeddel keverd össze, hogy minden oldalukra egyenletesen jusson belőle.
  4. Oszlasd el a kókuszt a tepsin és 20-25 perc alatt pirítsd barnára, de ne felejtsd el 5-10 percenként megkevergetni. Akkor van kész, ha a baconhöz hasonló színe van – vigyázat, másodpercek választják el attól, hogy koromfeketévé és felhasználhatatlanná váljon az egész finomság. Ilyenkor még nem puha, de ha kicsit hűlni hagyjuk, akkor tökéletesen roppanós lesz.

Nyitókép: zeljkosantrac/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: