3 gyors és egyszerű káposztás recept, amit kár lenne kihagyni

A káposzta sütve, főzve és édesen is nagyon finom, ráadásul igazi vitaminbomba. Érdemes bátran kísérletezni vele a konyhában - ehhez ajánlunk most 3 szuper receptet.

A káposzta lehetőségeit kevesen használják ki a konyhában, sőt kicsit alul is értékeljük ezt a finom és tápanyagokban gazdag zöldséget. Pedig könnyen, gyorsan és sokféle képpen elkészíthető, és fogyaszthatjuk akár ebédre vagy vacsorára. A káposztának nagyon komoly múltja van, már az ősi egyiptomiak és görögök is előszeretettel fogyasztották, sőt bizonyos problémák esetén gyógyító szerként is alkalmazták. Írországban pedig annyira népszerű, hogy Szent Patrik napján (március 17.) szinte kötelező káposztás ételt készíteni.

A káposzta kifejezetten gazdag K-vitaminban, klorofillban, E-vitaminban, valamint magas vas, kalcium- és kálium tartalmú, de tartalmaz béta-karotint, rostanyagot, folsavat, és B1-vitamint is. Rostanyag tartalma serkenti az emésztést, gyorsítja a béltartalom áthaladását, ezáltal tisztítja a szervezetet. Az alacsony szénhidráttartalmú káposzta azért is örvend nagy népszerűségnek, mert nincs olyan speciális diéta, amelybe ne lehetne beilleszteni, ráadásul egész évben elérhető és olcsó is.

Ha eddig mellőzted a káposztát a konyhában, akkor adj esélyt az alábbi recepteknek:

Káposztás tészta hagymával és bacon szalonnával

fotó: Pinterest

Hozzávalók:

  • 3 csésze rövidre vágott vékony spagetti tészta
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 25 dkg bacon
  • 2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
  • 1 db vöröshagyma
  • 50 dkg zöldkáposzta
  • 1 evőkanál sótlan vaj
  • 25 dkg reszelt parmezán sajt
  • 1½ teáskanál durvára őrölt fekete bors
  • 1 evőkanál friss citromlé

Elkészítés:

Egy kis lábosban forraljunk fel 3 liter vizet 3 teáskanál sóval. Adjuk hozzá a tésztát, és főzzük a csomagoláson található utasítások szerint. Egy szűrőedényben szűrjük le, majd tegyük félre. Melegítsük fel az olajat egy nagy, tapadásmentes serpenyőben nagy lángon. Adjuk hozzá a felkockázott bacont, és főzzük körülbelül 30 másodpercig. Ezután adjuk hozzá a fokhagymát és a vöröshagymát, és főzzük, amíg a szalonna aranybarna és a hagyma áttetsző nem lesz, körülbelül 3 percig. Majd a káposztát és a vajat is tegyük a serpenyőbe. Főzzük addig, amíg a káposzta megfonnyad, és adjuk hozzá a tésztát, a parmezánt, a borsot és egy kevés sót. Keverjük össze alaposan, majd adjuk hozzá a citromlevet. Tegyük tányérokba és tálalás előtt szórjuk meg reszelt parmezán sajttal.

Sült káposzta

Grillezett káposzta, fotó: istetiana/GettyImages

Hozávalók:

  • 1 fej zöld káposzta
  • 2 evőkanál olivaolaj
  • só és frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra, és béleljünk ki egy nagy tepsit alufóliával. Vágjuk a káposzta fejét 8 egyforma nagyságú szeletre, vágjuk át a káposzta magját és a szár végét. Ha szükséges, egy késsel óvatosan vágjuk le a szárat mindegyik éken. A szeleteket helyezzük el egy rétegben, a tepsiben. Süteményecsettel kenjük meg mindegyik káposztaszelet felső oldalát olívaolajjal, majd ízesítsük bőségesen sóval és frissen őrölt fekete borssal. Óvatosan fordítsuk meg a káposztaszeleteket, majd ismételjük meg a második oldalon. Körülbelül 10 percig sütjük a káposztát, vagy amíg a káposzta széle és a szeletek alja szépen megpirul. Ezután minden szeletet óvatosan megfordítunk, és még 10-15 percig sütjük, amíg a káposzta szépen megpirul. Frissen, azonnal tálaljuk, ízlés szerint citrommal díszítjük.

Almás káposztasaláta


Hozzávalók:

  • 1 kis édeskömény
  • 1 ropogós alma, kimagozva és vékonyra szeletelve
  • ½ kis fej zöld káposzta vékonyra szeletelve
  • ¼ csésze almaecet
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • ½ citrom leve
  • 1 teáskanál juharszirup
  • 1 teáskanál zellermag
  • 1 teáskanál só
  • ½ teáskanál frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverjük össze az édesköményt, az almát és a káposztát. Egy kisebb edényben keverjük össze az ecetet, az olívaolajat, a citromlevet, a juharszirupot, a zellermagot, a sót és a borsot. Öntsük a salátára, és keverjük jól össze. Kóstoljuk meg és ízlés szerint adjunk hozzá fűszereket, ha szükséges. A félretett édesköményleveleket durvára vágjuk, és tálalás előtt a salátára szórjuk.

Forrás: gimmesomeoven.com

Nyitókép: Tatiana Volgutova /GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

 

Tedd meg a befizetéseidet, mi pedig megnöveljük a nyerési esélyeidet maximum 275 000 forintig. (x)