A receptkönyvek népszerűsége ma már sokszor a bestsellerekét is túlszárnyalja: lássunk három népszerű hazai sztárt, akik más nemzetek finomságaiból készítettek saját szakácskönyvet!
A főzésnek pár éve egyre nagyobb kultusza van, mondhatni divatba jött a konyhában tüsténkedni. Régen főzős műsor elképzelhetetlen volt, ha mégis, akkor kizárólag vasárnap délelőtt, a gyerekműsorok után, és hát legyünk őszinték, nem döntött nézettségi rekordokat. Aztán nagyot fordult a világ, és jött egy időszak, amikor a létező összes kereskedelmi és kábeltelevízióban sztárok főztek főműsoridőben. Egyre nagyobb menőség lett szakácskönyvet írni, míg évtizedeken át Horváth Rozi szinte az egyetlen éllovasa volt a műfajnak, ma már számos ismert személyhez köthetünk szakácskönyvet.
Az inflációnak és a folyamatos áremelkedéseknek köszönhetően szinte luxus lesz mostanában étterembe járni, ezzel párhuzamosan pedig egyre többen fognak otthon kísérletezni. Szakácskönyvekből kínálat van bőven, kinek ne lenne otthon legalább egy, karácsonyi ajándékként kapott gyöngyszeme? Ha esetleg már meguntad ezeket és a nagymamád összegyűjtött kincseit is, és vágysz egy kis változatosságra, akkor próbáld ki az alábbi recepteket.
Steiner Kristóf és a Kristóf konyhája – Mesés menük (nem csak) vegánoknak
Az első hazai zenei csatornának köszönhetően ismert híresség a vegán életmód egyik oszlopos nagykövete. Messzi földön híres húsmentes étkezéséről, és ma már több szakácskönyv is köthető a nevéhez. Közösségi oldalán is a főzés és az étkezés a meghatározó irányvonal, a szerelmével jó ideje Izraelben élő, buddhista, hippi családban felnőtt sztárnak. „Ez a könyv azért született, hogy megmutassa: főzni bizony bárki tud, és egy szempillantás alatt is lehet lenyűgözően finom, egészséges lakomákat rittyenteni. Minden érző lénynek boldogságot, békésséget, szabadságot, és jó étvágyat kívánok!” – adja meg a felütést Kristóf a húsnélküli finomságokhoz.
Lábasban sült szódakenyér, ami kifejezetten az NIK (Nincs itthon kenyér) nevű helyzet elkerülésére született meg
Hozzávalók:
- 3 csésze liszt (1,5 csésze finomliszt, 0,5 csészényi teljes kiőrlésű és 0,5 csészényi rozsliszt összekeverve)
- 1 kk. szódabikarbóna
- 1 ek. olívaolaj
- 1 csésze növényi tej
- kevés só
Elkészítése:
A lisztet, a sót és a szódabikarbónát beleszórjuk egy nagy keverőtálba, és jól összekeverjük őket. A tejbe csöpögtetjük az olajat, összekeverjük és a liszthez adjuk. Ahogy sűrűsödik, adagolunk hozzá még folyadékot, annyira, hogy muffin tészta szerű állagú legyen. Lassan, fokozatosan adjuk hozzá a vizet, s közben a tésztát óvatosan „emelgetve” keverjük. Egy lábast kiolajozunk, beleöntjük a masszát, és jól elegyengetjük, hogy mindenhova ugyanannyi jusson. lefedve, közepes lángon 10 percig sütjük, majd további 5 percen át, fedő nélkül. Ilyenkor a tészta teteje buborékos lesz, a pereme pedig pirulni kezd. És ekkor jön a cirkuszi mutatvány: ha a teteje már nem folyékony, akkor a lábost a fülénél fogva egy határozott mozdulattal a vágódeszkára fordítjuk a tésztát, majd visszatesszük a lábosba, úgy, hogy az eddigi teteje legyen alul. Így sütjük tovább 5 percig, alacsony lángon. Ha elkészült, rácsra borítjuk és hagyjuk kihűlni.
Gombos Edina és A mi Kubánk, a mi konyhánk
Az egykori műsorvezetőnő kubai származású férjével Alberto-val sokáig élt Magyarországon, családot is alapítottak, majd úgy döntöttek, hogy kipróbálják milyen az élet a tengeren túl. Némi nosztalgiát hozva az életükbe megírták a férj családjának féltve őrzött, autentikus receptjeit. „Ha valaki szereti az egyszerű, enyhén fűszeres és erőteljesen citrusos ételeket, amelyekben a hús, a rizs és a laktató zöldek játszák a főszerepet, akkor a kubai konyhában igazán kedvét leli” – ajánlja Edina receptválogatásukat. De az édesburgonya és a banán is elengedhetetlen alapanyag a mindennapi étkezésükben, akárcsak a nemzeti italnak számított kubai rum.
Szalonnás banánpüré
Hozzávalók:
- banán
- kevés zsír vagy olaj, só
- pirított szalonna vagy tepertő
Elkészítése: Vágjuk le a banán végeit és hosszában, ejtsünk rajta bemetszéseket. Középen vágjuk ketté, majd kezdjük el főzni egy lábasban. Amikor felforrt a víz, sózzuk meg. 30-40 perc múlva villával ellenőrizzük, hogy teljesen megpuhult-e már. Ha igen, akkor vegyük ki a lábasból, fejtsük róla le a héját, tegyük bele egy tálba, és törjük össze villával. Kevés zsíron vagy olajon pirítsunk szalonnát (de tepertőt is használhatunk) és borítsuk rá a pépesített banánra. Ízesítésként, igény szerint pirított fokhagymát is adhatunk hozzá.
Náray Tamás és a Kedvenc spanyol süteményreceptjeim
A neves divattervező pár éve tette át a székhelyét a Katalán fővárosba, Barcelonába. „A szokásos turistás tengerpart-napfény-buli háromszög bűvköréből kikerülve Spanyolországgal történő mélyrehatóbb megismerkedésem a divat világában kezdődött” – vallja be Náray, a tőle egyáltalán nem meglepő első kötődési szálat. Mert elsősorban alapanyagért utazott a csodálatos városba, majd ezután szeretett bele Barcelona építészetébe, művészetébe, lüktetésébe és persze a gasztronómiájába is. A tojáshabos citromtorta döntött el végérvényesen mindent, onnantól tudta, hogy megírja a saját szakácskönyvét, a legínycsiklandóbb spanyol desszertekből.
Katalán krém
Az egész világon nagy népszerűségnek örvendő Spanyol desszertkülönlegesség (amit gluténérzékenyek is fogyaszthatnak) receptjét Tamás, a komoly történelmi hagyományokkal rendelkező National étterem séfjétől kapta.
Hozzávalók:
- 600 ml tej
- 1 rúd fahéj
- 1 kisebb narancs és citrom hámozott héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 tojássárgája
- 100 gr. kristálycukor
- 50 gr. kukoricakeményítő
Elkészítése:
A tejet a fahéjjal, a narancs- és citromhéjjal, valamint a vaníliás cukorral felmelegítjük, és kicsit hűlni hagyjuk. A tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, a keményítőt hozzáadjuk, majd ráöntjük a lehűtött tejet és simára keverve krémsűrűségűre főzzük. A krémet kerámiatálkákba szűrjük, hogy teljesen sima, bársonyos állagú legyen. Ezután frissen tartó fóliával lefedjük, és 4 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt kristálycukorral meghintjük, amit cukrászfáklyával a krémre karamellizálunk.
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:
- Az IKEA ingyen letölthető szakácskönyve segít, hogy az alapanyag egy része se menjen kárba
- Ünnepi lakoma egy nem mindennapi szakácskönyvből
- 3 könnyű dinnyés recept, amit feltétlenül ki kell próbálnod a nyáron