3 hely a Földön, ahol egy embert se látnak szívesen

A lenyűgöző tájak és természeti csodák környezetében élő állatokra komoly veszélyt is jelenthet az ember.

Sokszor fantáziálunk arról, hogy milyen lehetne egy lakatlan szigeten élni, legalább egy kis ideig, ahol feltöltődhetnénk, vagy a legnagyobb nyugalomban újraindíthatnánk a szoftverünket. Ilyenkor mindig egzotikus tájak jelennek meg a gondolatainkban, ahol a csodálatos környezetről arra asszociálunk, hogy biztosítja számunkra a gondtalanságot, hogy segít lecsendesedni és kiszakítani a mindennapok körforgásából. Sokan még sportot is űznek abból, hogy olyan helyek legyenek a bakancslistáikon, ahova embernek csak korlátozottan van lehetősége eljutni.

Az elképesztő látványt nyújtó növényvilág mellett rengeteg állat is él ezeken az egzotikus területeken, nem véletlenül, hiszen itt őket sem háborgatja senki. A Földön létezik 3 olyan hely, ahol az emberek nemcsak különböző kihívásoknak és életveszélynek lennének kitéve, hanem az ott élő állatfajok életét is veszélybe sodornák.

3 hely a Földön, ahol nem látják szívesen az embereket:

Pusztulás sziget

fotó: lighthousefriends.com

Az óceánban van egy sziget, amelyet a „Pusztulás szigetének”, történelmi nevén Green Island-nek hívnak. Ez a 30 hektáros sziget 6 km-re található Washington partjaitól. Tengeri madarak és emlősök otthona, de többnyire kígyók „lakják”, különösen a Desolation Island viperák, amelyek a hely endemikus fajai. Ezek különösen mérgező kígyók, ami miatt tilos a szigetet látogatni. Ez az a hely, ahol a spanyol felfedező, tengerésztiszt, Bodega y Quadra százados parancsnoksága alatt álló két hajó horgonyzott 1775. július 14-én. A Sonora hét emberét a partra küldték, hogy fát és vizet szerezzenek, de az őslakosok azonnali ellenséges fogadtatásban részesítették őket. A társaságot rövid időn belül megölték, majd a hajójukat ellopták. Bodega y Quadra elhajózott, majd, a naplófeljegyzései alapján, a Pusztulás szigete nevet adta neki.

1787-ben Barkley kapitány, az Osztrák Kelet-Indiai Társaság Imperial Eagle hajójának kapitánya ugyanebből az okból küldött egy csapatot a partra, hogy vizet és fát gyűjtsenek a hajó feltöltéséhez. A legénység azonban ekkor sem jutott messzire és egyikük sem élte túl az akciót. A szigeten 1888-ban világítótorony épült, amit szinte teljesen vasba burkoltak, hogy megvédjék az erős széltől és téli viharoktól. Amikor a munka befejeződött, ez a világítótorony volt a legdrágább, amit valaha építettek a nyugati part mentén. A világítást később automatizálták, az őröket pedig 1968-ban visszavonták.

Karácsony-sziget

fotó: christmas.net

Az Ausztráliához tartozó Karácsony-sziget a hatalmas Indiai-óceán trópusi mélyéről emelkedik ki, és az azúrkék vízzel körülvéve egy lenyűgöző természeti csoda. A ritka és szokatlan madarak mellett, a vörösrákok populációjáról híresült el a terület, amelyek minden évben október és december között kelnek ki a szárazföldről, hogy a tengerbe vándoroljanak és szaporodjanak. Ebben az időszakban éppen azért akadályozzák meg az emberek bejutását a szigetre, hogy elkerüljék a felmerülő akadályokat és veszélyeket.

A Karácsony-sziget mögött viharos történelem húzódik meg. A foszfát 1888-as felfedezése határozta meg a sziget sorsát a következő évszázadban. Ez két férfi, George Clunies Ross és John Murray története, az ő törekvésük volt, hogy learassák a foszfát jutalmát importált kínai, maláj és szikh munkaerővel, akik sokszor embertelen körülmények között dolgoztak. Nagy-Britannia Viktória királynő nevében vette birtokba a szigetet, de 1946-ban a szingapúri koronagyarmat fennhatósága alá került. 1958-ban aztán Nagy-Britannia Ausztráliára ruházta a szuverenitást, és a szigetet ausztrál területté tette.

Komodo sziget

fotó: indonesiatourism.com

Szintén nem fogadják szívesen az emberek jelenlétét az indonéziai Komodo-szigeten. Bár hivatalosan „nyitva” áll a látogatók előtt, az őskori hüllőkről elhíresült szigeten a megfigyelések szerint az ember befolyásolhatja a párzási szokásokat, ezért veszélyeztetheti a faj túlélését. A Komodo Nemzeti Parkot, 1915-ben a holland kormány természetvédelmi területé nyilvánította, és 1986 óta az UNESCO Világörökségnek is a része. A természet látványos csodáival büszkélkedő szigetre sokak álma eljutni, amire egy speciális hajós túra keretében (és komolyabb összeg mellett) van lehetőség.

Forrás: pourfemme.it

Nyitókép: Reinhard Dirscherl/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: