3 hűsítő jegeskávé a legforróbb nyári napokra

Nem túlzás azt állítani, hogy tikkasztó nyarunk van. A hőségben mindenre vágyunk, csak épp forró italokra nem. Az alábbi három jegeskávé recept téged is biztosan felfrissít a meleg napokon!

A kávézás sokunk számára nemcsak a mindennapi rutin része, hanem szinte létkérdés. A napi koffeinadagunk nemcsak energiát ad, de a kávé a hangulatunkat is feldobja. Ma délután állj meg egy kicsit és tedd különlegesebbé a kávészünetet valamelyik hűsítő itallal. 3 jegeskávé, amiben nem fogsz csalódni!

1. Kávés limonádé – ínyenc jegeskávé

Néhányan talán hátrahőkölünk a limonádé és a kávé keresztezésétől, pedig remekül illik egymáshoz a két ital. Ráadásul a legnagyobb melegben még a szomjunkat is oltja! Úgyhogy, ha valami igazi nyári különlegességre vágysz, készítsd el ezt a kávés limonádét.

Hozzávalók

  • cold brew kávé
  • víz
  • cukor
  • citrom
  • mentalevelek

Elkészítés

Először készíts szirupot, úgy, hogy egy kis csésze vizet felteszel forrni és a vízzel azonos mennyiségű cukorral felöntöd. Kevergesd, amíg a cukor feloldódik, és kész is a szirup. Majd fogj egy poharat és a háromnegyedéig öntsd fel a cold brew-val. Ha nem tudsz otthon cold brewt készíteni, elég, ha a lefőzött kávét lehűtöd. Majd add a pohárhoz a citrom levét, ízlés szerinti mennyiségben. Végül jöhet két kanálnyi szirup, majd keverd össze az egészet. Adj hozzá még egy kis jeget, és díszítsd citromszeletekkel és mentalevelekkel. Vendégváráshoz is szuper ital!

2. Vaníliás jegeskávé – mint a Starbucksban!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

KAFE NA ROHU (@kafe_na_rohu_zlin) által megosztott bejegyzés

A hagyományos ízek kedvelői biztosan nem fognak csalódni ebben a vaníliás jegeskávéban. Ha a Starbucksos verzió ízélményét szeretnéd otthon is élvezni, próbáld ki az alábbi receptet!

Elkészítés

Készítsd el a reggeli kávédat, majd hűtsd le. Adj hozzá 1-2 kanál tejet vagy tejszínt. Ezután kb. 1 g cukorral vagy cukorhelyettesítővel édesítsd. Végül pedig adj hozzá fél teáskanál vaníliakivonatot. Ez az a jegeskávé, amihez szinte kötelező a tejszínhab, de ha igazán édesszájú vagy, még egy gombóc vaníliafagyit is a pohárhoz adhatsz. Ettől lesz a délutáni kávé egyszerre édesség is!

3. Olasz ízélmény! – pirított kókuszos shakerato

A shakerato egy olyan olasz kávé, amiben az espresso és a jég találkozik. A forró olasz nyárban igazi hűsítő ital. Ezt pedig otthon is elkészítheted, méghozzá egy kis kókusszal megbolondítva.

Elkészítés

Pirítsd meg a kókuszreszeléket a sütőben 160 fokon 5-10 perc alatt. Ezután készítsd el a pirított kókuszos szirupot víz és cukor hozzáadásával 1:1 arányban. Kevergesd a tűzhelyen, közepes hőfokon addig, míg a cukor fel nem olvad. Majd ugyanennyi mennyiségben add hozzá a pirított kókuszreszeléket. Végül pedig fél teáskanál kókuszkivonattal tedd még trópusibbá. 5 percig pihentesd, majd szűrd le, hogy a kókuszdarabok ne kerüljenek bele a kávéba. Közben készítsd el a kávédat egy french press kávéfőzőben, és hagyd, hogy kihűljön. Majd egy turmixgépbe öntsd bele a kávét, a leszűrt szirupot, adj hozzá egy kis jeget. Turmixold össze, és már kész is a shakerato. Ha szeretnél, a tetejére önts még egy kis kókusztejet. Érdemes a konzerves, krémesebb verziót választani. Tálaláshoz a pohár szélét mártsd bele a szirupba és a pirított kókuszreszelékbe, így nem csak ízre, látványra is különleges lesz a délutáni kávészünet élménye.

Bármelyik italt is válaszd a kikapcsolódáshoz, biztosan új szintre emeli a kávézást a forró nyári napokon!

Nyitókép: TARIK KIZILKAYA/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk: