Ha te is sóvárogsz egy tál forró leves után, akkor a következő recepteknek biztosan nem tudsz majd ellenállni.
Fokhagymás gombaleves, ami erőt ad

Hozzávalók:
- 28 g szárított siitake, vargánya és laskagomba
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 közepes fehérhagyma, apróra vágva
- 1 hüvelykujjnyi gyömbér, hámozva és reszelve
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 4 csésze víz
- 1 zöldségleveskocka vagy alaplé
- 1 citrom leve
- tengeri só és frissen őrölt fekete bors
Elkészítés:
- Önts 1 csésze forrásban lévő vizet a szárított gombákra, és hagyd 10 percig ázni.
- Közben melegítsd fel az olajat egy lábasban, add hozzá a hagymát és a gyömbért, majd törd bele a fokhagyma-gerezdeket. Finoman pirítsd meg, amíg lágyan megpuhulnak.
- Add hozzá a gombákat a vízzel együtt, majd keverd bele a citromlevet és a zöldségleveskockát.
- Fűszerezd, tedd rá a tetőt, és hagyd legalább 2 órán keresztül főni, majd tálald pirítóssal!
Zöld méregtelenítő leves spenóttal és kelkáposztával

Hozzávalók:
- 1 fej brokkoli
- 1 cukkini
- 3 marék friss spenót és kelkáposzta
- 2 csésze héjas édes borsó
- 4 csésze zöldségleves alaplé
- 1 apróra vágott póréhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- ½ csésze friss koriander
- 1 citrom leve
- tengeri só és frissen őrölt fekete bors
Elkészítés:
- Mosd meg és vágd apróra a brokkolit, a cukkinit, a spenótot, a kelkáposztát.
- Szeleteld fel a fokhagymát és a póréhagymát.
- Melegítsd fel egy lábasban az olajat közepesen magas hőmérsékleten.
- Add hozzá a póréhagymát, kevergesd 5 percig, majd a fokhagymát is.
- Jöhet a brokkoli, a cukkini, a borsó és a kelkáposzta; keverd össze és főzd további 5 percig.
- Öntsd bele a zöldséglevest, és forrald fel, majd vedd alacsonyabbra a hőfokot és főzd még 15 percig, időnként kavargasd meg.
- Add hozzá a spenótot és a borsót, majd párold még 2 percig.
- Hagyd lehűlni a levest!
- Mixeld össze a citromlével, a korianderrel és a petrezselyemmel!
- Tálaláskor feldobhatod például korianderlevéllel, vagy szeletelt mandulával!
Ínyenceknek: kókuszos, gyömbéres, kurkumás leves

Hozzávalók:
- 1 liter csontleves vagy zöldségleves
- 1 és ¾ csésze (teljes zsírtartalmú) kókusztej
- 1 diónyi hámozott gyömbér apróra szeletelve
- ½ teáskanál őrölt kurkuma vagy egy diónyi kurkuma, apróra szeletelve
- ½ vagy egy egész citrom leve (ízlés szerint)
- ¼ teáskanál vörös chilipehely vagy cayenne bors
- 1 maroknyi aprított koriander
- 2 teáskanál nyers, szűz kókuszolaj
- tengeri só és frissen őrölt fekete bors
Elkészítés:
- A kókuszolaj és a koriander kivételével tedd az összes hozzávalót egy lábasba, és lassan forrald fel.
- Főzd 5-10 percig, majd vedd le a tűzről és hagyd pár percig hűlni.
- Fűszerezd tengeri sóval és borssal, szórd rá a koriandert és kanalazd bele a kókuszolajat. Kóstold meg, és ha szükséges adj még hozzá citromlevet, majd tálald.
Nyitókép: Foxys_forest_manufacture/Getty Images