3 immunerősítő leves az influenzaszezonra

Ha te is sóvárogsz egy tál forró leves után, akkor a következő recepteknek biztosan nem tudsz majd ellenállni.

Fokhagymás gombaleves, ami erőt ad

Fotó: Westend61/Getty Images

Hozzávalók:

  • 28 g szárított siitake, vargánya és laskagomba
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 közepes fehérhagyma, apróra vágva
  • 1 hüvelykujjnyi gyömbér, hámozva és reszelve
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 4 csésze víz
  • 1 zöldségleveskocka vagy alaplé
  • 1 citrom leve
  • tengeri só és frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

  1. Önts 1 csésze forrásban lévő vizet a szárított gombákra, és hagyd 10 percig ázni.
  2. Közben melegítsd fel az olajat egy lábasban, add hozzá a hagymát és a gyömbért, majd törd bele a fokhagyma-gerezdeket. Finoman pirítsd meg, amíg lágyan megpuhulnak.
  3. Add hozzá a gombákat a vízzel együtt, majd keverd bele a citromlevet és a zöldségleveskockát.
  4. Fűszerezd, tedd rá a tetőt, és hagyd legalább 2 órán keresztül főni, majd tálald pirítóssal!

Zöld méregtelenítő leves spenóttal és kelkáposztával

Fotó: istetiana/Getty Images

Hozzávalók:

  • 1 fej brokkoli
  • 1 cukkini
  • 3 marék friss spenót és kelkáposzta
  • 2 csésze héjas édes borsó
  • 4 csésze zöldségleves alaplé
  • 1 apróra vágott póréhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • ½ csésze friss koriander
  • 1 citrom leve
  • tengeri só és frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

  1. Mosd meg és vágd apróra a brokkolit, a cukkinit, a spenótot, a kelkáposztát.
  2. Szeleteld fel a fokhagymát és a póréhagymát.
  3. Melegítsd fel egy lábasban az olajat közepesen magas hőmérsékleten.
  4. Add hozzá a póréhagymát, kevergesd 5 percig, majd a fokhagymát is.
  5. Jöhet a brokkoli, a cukkini, a borsó és a kelkáposzta; keverd össze és főzd további 5 percig.
  6. Öntsd bele a zöldséglevest, és forrald fel, majd vedd alacsonyabbra a hőfokot és főzd még 15 percig, időnként kavargasd meg.
  7. Add hozzá a spenótot és a borsót, majd párold még 2 percig.
  8. Hagyd lehűlni a levest!
  9. Mixeld össze a citromlével, a korianderrel és a petrezselyemmel!
  10. Tálaláskor feldobhatod például korianderlevéllel, vagy szeletelt mandulával!

Ínyenceknek: kókuszos, gyömbéres, kurkumás leves

Fotó: Enrique Díaz/ 7cero/Getty Images

Hozzávalók:

  • 1 liter csontleves vagy zöldségleves
  • 1 és ¾ csésze (teljes zsírtartalmú) kókusztej
  • 1 diónyi hámozott gyömbér apróra szeletelve
  • ½ teáskanál őrölt kurkuma vagy egy diónyi kurkuma, apróra szeletelve
  • ½ vagy egy egész citrom leve (ízlés szerint)
  • ¼ teáskanál vörös chilipehely vagy cayenne bors
  • 1 maroknyi aprított koriander
  • 2 teáskanál nyers, szűz kókuszolaj
  • tengeri só és frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

  1. A kókuszolaj és a koriander kivételével tedd az összes hozzávalót egy lábasba, és lassan forrald fel.
  2. Főzd 5-10 percig, majd vedd le a tűzről és hagyd pár percig hűlni.
  3. Fűszerezd tengeri sóval és borssal, szórd rá a koriandert és kanalazd bele a kókuszolajat. Kóstold meg, és ha szükséges adj még hozzá citromlevet, majd tálald.

Nyitókép: Foxys_forest_manufacture/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: