3 isteni őszi desszert, ami eddig csak rád várt!

Főszerepben az alma és a sütőtök

Az ősz egyet jelent a teázással, a gyertyagyújtással és a sütögetéssel. Íme három isteni desszert, ami garantálja, hogy őszi hangulatba kerülj.

A nyári forróságban a legfinomabb hűsítő desszerteket készítettük el magunknak, ám az ősz beköszöntével természetes, hogy inkább egy melengető finomságra vágyunk. A szezonális zöldségek és gyümölcsök szerencsére rengeteg lehetőséget kínálnak azoknak, akik szeretnek a konyhában tüsténkedni. A sütőtökből és az édesburgonyából isteni fogásokat készíthetünk, de nemcsak a főételek során használhatjuk fel őket, hanem a süteményekben is. De ne feledkezzünk meg az őszi gyümölcsökről se.

A receptek között könnyű elveszni, ezért összegyűjtöttünk néhányat, amik biztosan nagy sikert aratnak majd. Íme három isteni recept, ami nemcsak őszi hangulatba hoz, hanem biztos, hogy mind a tíz ujjad megnyalod majd utána.

Gyömbéres-sütőtökös kenyér

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tieghan Gerard (@halfbakedharvest) által megosztott bejegyzés,

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 1/4 csésze növényi tej
  • 1 konzerv sütőtökpüré vagy friss sütőtök pürésítve (kb. 425 gramm)
  • 1 evőkanál étolaj
  • fél csésze almapüré
  • fél csésze juharszirup
  • 2 teáskanál vanília aroma
  • 2 csésze liszt
  • 2 teáskanál reszelt gyömbér
  • 1,5 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/4 teáskanál szerecsendió
  • 1/4 teáskanál só
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csésze gránátalma + a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 165 fokra, a sütőformát béleld ki sütőpapírral vagy kend meg egy kis olajjal.
  2. Egy közepes méretű tálban keverd össze a tojásokat, a tejet, a sütőtököt, az olajat, az almapürét, a juharszirupot és a vanília aromát.
  3. Öntsd a kimért lisztet, a gyömbért, a fahéjat, a szerecsendiót, a sót, a szódabikarbónát és a sütőport egy nagyobb méretű tálba és ezeket is jól keverd el. Ha ezzel megvagy, öntsd rá a tojásos mixet és óvatosan forgasd össze őket. Végül add hozzá a gránátalma magokat és néhány mozdulattal dolgozd össze a masszát.
  4. A sütőformát töltsd meg a tésztával, majd tedd a sütőbe, ahol nagyjából 60-70 perc alatt készül el.
  5. Tűpróbával ellenőrizd. Ha kész, hagyd 10 percet hűlni, majd tálalhatod is néhány szem grátánalmával.

Almaboros fánkok

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Chungah Rhee (@damn_delicious) által megosztott bejegyzés,

Hozzávalók:

  • 3 csésze almabor
  • 1 csésze kristálycukor
  • 4,5 teáskanál őrölt fahéj
  • 3,5 csésze liszt
  • 2/3 csésze barna cukor
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál só
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • fél teáskanál reszelt szerecsendió
  • 6 evőkanál vaj, olvasztva
  • 2 tojás
  • 2 csésze étolaj

Elkészítés:

  1. Egy lábasban melegítsd fel a 3 csészényi almabort nagyjából 15-20 percig, majd tedd hűtőbe körülbelül 30 percre.
  2. Egy kisméretű tálban keverd össze a porcukrot 1 evőkanál fahéjjal, ezt tedd félre.
  3. A lisztet, a barna cukrot, a sütőport, a sót, a szódabikarbónát, a szerecsendiót és a maradék fahéjat öntsd egy nagyobb tálba és keverd össze.
  4. Vegyél elő egy újabb tálat és ebben a megolvasztott vajat, a tojásokat és a kihűlt almabort dolgozd össze.
  5. A tojásos-almaboros mixet keverd össze a száraz hozzávalókkal, majd egy alufóliával takard le és tedd a hűtőbe nagyjából egy órára.
  6. Enyhén lisztezett felületen nyújtsd ki a kb. 1-1,5 cm vastagra és vágd ki a nagyjából 6-7 cm átmérőjű körformákat egy kis lyukkal a közepükön.
  7. Melegítsd fel az olajat és süsd aranybarnára a fánkokat.
  8. Forgasd meg őket a fahéjas cukorban és tálald melegen.

Sós karamellás-almás galette

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Sally McKenney (@sallysbakeblog) által megosztott bejegyzés,

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 190 gramm liszt
  • 50 gramm kristálycukor
  • 1/4 teáskanál só
  • 115 gramm vaj, felkockázva
  • 60 ml hideg víz

A töltelékhez:

  • 2-3 nagyobb alma, meghámozva, vékony szeletekre vágva
  • 50 gramm barna cukor
  • 10 gramm liszt
  • 2 teáskanál citromlé
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/4 teáskanál szerecsendió
  • sós karamell szósz boltban vásárolható vagy házilag készített
  • 1 tojás + 1 evőkanál tej a tészta megkenéséhez
  • 40 gramm apróra vágott dió (opcionális)

Elkészítés:

  1. A lisztet, a cukrot és a sót egy közepes méretű tálban keverd össze. Add hozzá az apró kockákra vágott vajat és morzsold össze a kezeddel. Ha ezzel végeztél öntsd hozzá a kimért hideg vizet és keverd össze a lisztes-vajas tésztával. Ha túl száraznak találod, nyugodtan adj hozzá még egy evőkanál vizet.
  2. Egy enyhén lisztezett felületen gyúrd össze a tésztát, csomagold be és tedd minimum egy órára a hűtőbe.
  3. Amíg a tészta a hűtőben pihen, készítsd el az almás tölteléket. A vékony almaszeleteket, a barna cukrot, a lisztet, a citromlevet, a fahéjat és a szerecsendiót keverd össze egy nagyobb tálban. Amíg a tésztára vársz, ezt is takard le egy konyharuhával és dobd be a hűtőbe.
  4. A sütőt 190 fokon melegítsd elő és egy tepsit bélelj ki sütőpapírral.
  5. Ismét hintsd meg egy kis liszttel a felületet, amin kinyújtod a tésztát. Egy nagyjából 30 cm átmérőjű kör formára (vagy igazából bármilyen más is megteszi) nyújtsd a tésztát és óvatosan tedd a sütőpapíros tepsire.
  6. A fahájas-cukros almát helyezd a tészta közepére úgy, hogy kb. 5-7 cm-re legyen a szélétől. Ezt a részt hajts vissza, ezzel kialakítva a galette szélét.
  7. A sós karamellből 2-3 evőkanállal locsold meg az almás tölteléket, de a tésztára ne kerüljön. A sütemény szélét a tejjel elkevert tojással kend meg és szórd meg egy kis dióval, ha szeretnéd.
  8. Tedd az előmelegített sütőbe és kb. 35-38 percig süsd. Miután elkészült 10 percig pihentesd, ezalatt pont kihűl a tészta és megszilárdul a töltelék. Tálalás előtt még egy kis extra karamellel ízesítheted.

Nyitókép: DimaChechin / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: