Gnocci, pesto és egy immunrendszert felturbozó vitaminshake a nem túl népszerű zöldségből – próbáld ki ezeket a könnyű, de fenséges fogásokat, és másképp tekintesz a kelkáposztára
A kelkáposzta olasz gyökerekkel rendelkező viszonylag igénytelen zöldség: bár a normál hőmérséklet idején fejlődik a legjobban, jól bírja a hideget is. Nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé, köszönhető ez többek között az óvodai, és iskolai menzás emlékeinknek. Pedig egy kis fantáziával, hihetetlenül finom, változatos és tápláló fogásokat készíthetünk belőle. A sötétzöld leveles zöldségekhez hasonlóan, a kelkáposztának is kimagasló a vitamin és ásványi anyag tartalma. Magas rosttartalma miatt pedig emésztési problémák esetén és diétába is könnyedén beilleszthető. A szervezet különféle gyulladásos megbetegedései esetén is érdemes fogyasztani, magas vastartalma miatt pedig a vérképzésben van fontos szerepe. Ma már bioboltokban por formában is elérhető, ami kiváló turmixokba, üdítőkbe is, és ebben a kiszerelésben is tartalmazza a hasznos tápanyagokat.
1. Kelkáposzta gnocci
Hozzávalók:
- 250 g kelkáposzta, szárát eltávolítva
- 2 ek olívaolaj
- 1 tk szárított chili pehely
- 500 g gnocchi
- 50 g parmezánsajt reszelve
- 250 g golyós mozzarella, kockákra tépve
- 50 g friss zsemlemorzsa
- paradicsomszósz
Elkészítés:
A kelkáposztát, az olívaolajat, a chilipehelyet és az ételízesítőt egy tálba tesszük, és összedolgozzuk. Szétterítjük egy tepsire, és 10 percig sütjük, hogy ropogós legyen. A gnocchit a csomagolási utasítások szerint főzzük meg egy nagy serpenyőben enyhén sós, forrásban lévő vízben, majd kanalazzuk ki és csepegtessük le. Adjuk hozzá a gnocchit a paradicsomszószhoz, és keverjük össze. Tegyük a paradicsomszósz és a gnocchi egyharmadát egy tűzálló tepsibe (kb. 28-30 cm), majd szórjuk meg a parmezánnal, és tegyünk rá néhány szelet mozzarellát és a kelkáposzta egyharmadát. Ezt a folyamatot ismételjük meg még kétszer. A tetejére rátesszük a zsemlemorzsát, a és a többi parmezánt. 20 percig sütjük, amikor már megpirult, hagyjuk picit hűlni és fogyaszthatjuk is.
2. Kelkáposzta pesto
Hozzávalók:
- 75 g kelkáposzta, apróra vágva, a kemény szárát eldobjuk
- ½ gerezd fokhagyma apítva
- 50 g parmezán finomra reszelve
- 3 ek extra szűz olívaolaj
- 50 g fenyőmag, pirítva
- 1 citrom héjában és leve
Elkészítés:
A kelkáposztát aprítógépbe tesszük, és apróra vágjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a parmezánt, az olajat, a fenyőmagot és a citrom héját és levét, és addig keverjük, ameddig teljesen sima nem lesz. Adjunk hozzá egy csepp vizet, hogy öntetszerű állagot kapjunk, és fűszerezzük. Pirítósra, tortillába vagy tésztára is tehetjük, de zöldséghasábokkal mártogatóként is fogyaszthatjuk.
3. Kelkáposzta smoothie
Hozzávalók:
- 140 g fagyasztott mangódarabok
- ½ fagyasztott banán
- 1 nagy marék kelkáposztalevél, alaposan megmosva
- 240 ml kókuszvíz
Elkészítés:
Tegyük a fagyasztott gyümölcsöt egy turmixgépbe. Öntsük fel a kelkáposztával és a kókuszvízzel, majd magas fokozaton turmixoljuk, amíg sima és krémes nem lesz. Poharakba tálaljuk és azonnal fogyasszuk. Minden korosztálynak ideális reggel, a nap indításához, ez az üdítő immunerősítő vitaminbomba.
Forrás: olivemagazine.com
Nyitókép: Westend61/Gettyimages