Főszerepben a sárgadinnye: 3 isteni recept, amit egyszer mindenkinek ki kell próbálni

Vesd bele magad a gasztronómiai élvezetekbe: a klasszikus sárgadinnye és prosciutto kombinációval sosem lehet mellélőni, de ha valami extrábbra vágysz, egy különleges tésztaételt is mutatunk.

A görögdinnye-mánia miatt gyakran méltatlanul kevés figyelmet kap a mézédes sárgadinnye. Pedig ez a nyári gyümölcs éppolyan ízletes és sokoldalúan felhasználható, mint piros rokona. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy édes és sós ételek alapanyagaként is a kerti partik sztárja lehet. A teljesség igénye nélkül: isteni salátaként, grillezve, prosciutto sonkával körbetekerve, hűsítő desszertként vagy akár koktélként is felszolgálhatjuk.

Ráadásul nemcsak íze, hanem a szervezetünkre gyakorolt jótékony hatása miatt is érdemes a nyári hónapokban gyakran fogyasztani. Hiszen megerősíti az immunrendszert, valamint a bélrendszer, a szív és az érrendszer működésére is pozitívan hat. Kiváló kalcium-, foszfor- és magnéziumforrás, illetve C- és E-vitaminban is gazdag. Emellett a béta-karotin tartalma is igen magas, amely az A-vitamin legfontosabb forrása. Víztartalma miatt pedig igazi aduász, ha a kánikulában szeretnénk hidratáltak maradni. Szerintünk ez elég indok ahhoz, hogy a napokban kipróbálj néhány klasszikus vagy új, kifejezetten izgalmas sárgadinnyés receptet. Mi ezeket ajánljuk.

Grillezett sárgadinnye és prosciutto saslik

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Real Simple (@real_simple) által megosztott bejegyzés

Hozzávalók (kb. 12 db kicsi vagy 6 db nagy saslikhoz):

  • olívaolaj
  • 1 kisebb sárgadinnye, meghámozva és 24 darab kockára vágva (2-3 cm)
  • 12 darab friss mentalevél
  • 6 vékony szelet prosciutto, hosszában félbevágva
  • 400-450 gramm Halloumi sajt, felkockázva (2-3 cm)
  • 180-200 gramm ciabatta, felkockázva (2-3 cm)
  • 2 evőkanál balzsamecet

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a grillt és kend be olívaolajjal a rácsot.
  2. A prosciutto egyik végére helyezz egy sárgadinnyekockát és egy mentalevelet, majd csavard fel úgy, hogy a sonka körülölje. Ezt ismételd meg tizenegyszer. A nyársokra ízlés szerint tűzd fel a sonkás dinnyekockákat, a sima sárgadinnyekockákat, a Halloumi sajtot és a ciabattát. Ha végeztél, kend be egy kis olívaolajjal.
  3. Helyezd az előmelegített grillrácsra és mindkét oldalát süsd kb. 1-1 percig.
  4. Tálalás előtt locsold meg egy kis balzsamecettel.

Pancettás tészta krémes sárgadinnyeszósszal

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Jess-Food Blogger (@choosingchia) által megosztott bejegyzés

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál vaj
  • 60-70 gramm pancetta, apró kockákra vágva
  • 1/4 csésze salottahagyma, felkockázva
  • 3 csésze sárgadinnye, felkockázva (kb. egy közepes sárgadinnye)
  • 1/2 csésze főzőtejszín
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál bors
  • 1 teáskanál majoránna
  • 250 gramm tészta (spagetti, linguine vagy fettucine)
  • 1/2 csésze reszelt parmezán

Elkészítés:

  1. Egy nagy serpenyőben olvassz meg egy evőkanál vajat, add hozzá a pancettát és folyamatos kevergetés mellett, 3-4 perc alatt pirítsd meg. Add hozzá a felkockázott salottahagymát, 1-2 percig kevergesd tovább. Olvaszd meg a maradék (2 evőkanál) vajat, és add hozzá a sárgadinnyét és főzd puhára. Kb. 8-10 perc alatt, folyamatos kevergetés mellett elkészül a sűrű szósz.
  2. Add hozzá a tejszínt, a sót, a borsot és a majoránnát. Addig főzd, amíg a mártás sűrű, sima állagú lesz (kb. 3 perc). 
  3. Egy nagy lábasban forralj vizet, sózd meg és főzd meg benne a tésztát. Ha elkészült fél csésze főzővizet tegyél félre, a tésztát csepegtesd le.
  4. A meleg tésztát öntsd a mártáshoz, adj hozzá 1/4 csésze parmezánt. Közepes lángon melegítsd fel, közben jól forgasd össze. Ha a szósz túl sűrűnek tűnik, óvatosan önts hozzá egy kicsit a félretett főzővízből.
  5. Tálalás előtt szórd meg a maradék parmezánnal és egy kis borssal.

Sárgadinnyés-kókuszos jégkrém

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kristina Cho (@eatchofood) által megosztott bejegyzés

Hozzávalók:

  • 2,5 csésze sárgadinnye, felkockázva
  • 400 ml kókusztejszín
  • 1/4 csésze nyírfacukor (vagy más édesítőszer)
  • 3 friss bazsalikomlevél
  • 1 lime reszelt héja
  • 1/4 csésze kókuszreszelék

Elkészítés:

  1. Az apró kockákra vágott sárgadinnyét turmixold le, majd töltsd meg vele a jégkrémkészítő formákat (nagyjából a feléig). Tedd a mélyhűtőbe kb. 30-40 percre.
  2. Egy lábasban keverd össze a kókusztejszínt, a cukrot és a bazsalikomot. Közepes lángon főzd, amíg a cukor felolvad (kb. 4 perc). Vedd le a tűzről, szedd ki belőle a bazsalikomleveleket és keverd hozzá a lime lereszelt héját. Hagyd szobahőmérsékletűre hűlni.
  3. Töltsd meg a formákat, és tedd vissza a fagyasztóba 1 órára (vagy amíg megszilárdul a tejszínes rész is).
  4. Vedd ki újra fagyasztóból és szórd meg a jégkrémet egy kis kókuszreszelékkel (ezt akár előtte meg is piríthatod). Tedd vissza a mélyhűtőbe. Ha teljesen megszilárdult, fogyaszthatod is.

Nyitókép: Lisovskaya/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: