Vesd bele magad a gasztronómiai élvezetekbe: a klasszikus sárgadinnye és prosciutto kombinációval sosem lehet mellélőni, de ha valami extrábbra vágysz, egy különleges tésztaételt is mutatunk.
A görögdinnye-mánia miatt gyakran méltatlanul kevés figyelmet kap a mézédes sárgadinnye. Pedig ez a nyári gyümölcs éppolyan ízletes és sokoldalúan felhasználható, mint piros rokona. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy édes és sós ételek alapanyagaként is a kerti partik sztárja lehet. A teljesség igénye nélkül: isteni salátaként, grillezve, prosciutto sonkával körbetekerve, hűsítő desszertként vagy akár koktélként is felszolgálhatjuk.
Ráadásul nemcsak íze, hanem a szervezetünkre gyakorolt jótékony hatása miatt is érdemes a nyári hónapokban gyakran fogyasztani. Hiszen megerősíti az immunrendszert, valamint a bélrendszer, a szív és az érrendszer működésére is pozitívan hat. Kiváló kalcium-, foszfor- és magnéziumforrás, illetve C- és E-vitaminban is gazdag. Emellett a béta-karotin tartalma is igen magas, amely az A-vitamin legfontosabb forrása. Víztartalma miatt pedig igazi aduász, ha a kánikulában szeretnénk hidratáltak maradni. Szerintünk ez elég indok ahhoz, hogy a napokban kipróbálj néhány klasszikus vagy új, kifejezetten izgalmas sárgadinnyés receptet. Mi ezeket ajánljuk.
Grillezett sárgadinnye és prosciutto saslik
Hozzávalók (kb. 12 db kicsi vagy 6 db nagy saslikhoz):
- olívaolaj
- 1 kisebb sárgadinnye, meghámozva és 24 darab kockára vágva (2-3 cm)
- 12 darab friss mentalevél
- 6 vékony szelet prosciutto, hosszában félbevágva
- 400-450 gramm Halloumi sajt, felkockázva (2-3 cm)
- 180-200 gramm ciabatta, felkockázva (2-3 cm)
- 2 evőkanál balzsamecet
Elkészítés:
- Melegítsd elő a grillt és kend be olívaolajjal a rácsot.
- A prosciutto egyik végére helyezz egy sárgadinnyekockát és egy mentalevelet, majd csavard fel úgy, hogy a sonka körülölje. Ezt ismételd meg tizenegyszer. A nyársokra ízlés szerint tűzd fel a sonkás dinnyekockákat, a sima sárgadinnyekockákat, a Halloumi sajtot és a ciabattát. Ha végeztél, kend be egy kis olívaolajjal.
- Helyezd az előmelegített grillrácsra és mindkét oldalát süsd kb. 1-1 percig.
- Tálalás előtt locsold meg egy kis balzsamecettel.
Pancettás tészta krémes sárgadinnyeszósszal
Hozzávalók:
- 3 evőkanál vaj
- 60-70 gramm pancetta, apró kockákra vágva
- 1/4 csésze salottahagyma, felkockázva
- 3 csésze sárgadinnye, felkockázva (kb. egy közepes sárgadinnye)
- 1/2 csésze főzőtejszín
- 1/2 teáskanál só
- 1/4 teáskanál bors
- 1 teáskanál majoránna
- 250 gramm tészta (spagetti, linguine vagy fettucine)
- 1/2 csésze reszelt parmezán
Elkészítés:
- Egy nagy serpenyőben olvassz meg egy evőkanál vajat, add hozzá a pancettát és folyamatos kevergetés mellett, 3-4 perc alatt pirítsd meg. Add hozzá a felkockázott salottahagymát, 1-2 percig kevergesd tovább. Olvaszd meg a maradék (2 evőkanál) vajat, és add hozzá a sárgadinnyét és főzd puhára. Kb. 8-10 perc alatt, folyamatos kevergetés mellett elkészül a sűrű szósz.
- Add hozzá a tejszínt, a sót, a borsot és a majoránnát. Addig főzd, amíg a mártás sűrű, sima állagú lesz (kb. 3 perc).
- Egy nagy lábasban forralj vizet, sózd meg és főzd meg benne a tésztát. Ha elkészült fél csésze főzővizet tegyél félre, a tésztát csepegtesd le.
- A meleg tésztát öntsd a mártáshoz, adj hozzá 1/4 csésze parmezánt. Közepes lángon melegítsd fel, közben jól forgasd össze. Ha a szósz túl sűrűnek tűnik, óvatosan önts hozzá egy kicsit a félretett főzővízből.
- Tálalás előtt szórd meg a maradék parmezánnal és egy kis borssal.
Sárgadinnyés-kókuszos jégkrém
Hozzávalók:
- 2,5 csésze sárgadinnye, felkockázva
- 400 ml kókusztejszín
- 1/4 csésze nyírfacukor (vagy más édesítőszer)
- 3 friss bazsalikomlevél
- 1 lime reszelt héja
- 1/4 csésze kókuszreszelék
Elkészítés:
- Az apró kockákra vágott sárgadinnyét turmixold le, majd töltsd meg vele a jégkrémkészítő formákat (nagyjából a feléig). Tedd a mélyhűtőbe kb. 30-40 percre.
- Egy lábasban keverd össze a kókusztejszínt, a cukrot és a bazsalikomot. Közepes lángon főzd, amíg a cukor felolvad (kb. 4 perc). Vedd le a tűzről, szedd ki belőle a bazsalikomleveleket és keverd hozzá a lime lereszelt héját. Hagyd szobahőmérsékletűre hűlni.
- Töltsd meg a formákat, és tedd vissza a fagyasztóba 1 órára (vagy amíg megszilárdul a tejszínes rész is).
- Vedd ki újra fagyasztóból és szórd meg a jégkrémet egy kis kókuszreszelékkel (ezt akár előtte meg is piríthatod). Tedd vissza a mélyhűtőbe. Ha teljesen megszilárdult, fogyaszthatod is.
Nyitókép: Lisovskaya/Getty Images