3 izgalmas kulturális program a hétre

Filmfesztivált, fotókiállítást és a hazai tervezők kollekcióját bemutató divatnapot is ajánlunk október első hetére.

Szemrevaló Filmfesztivál

Tűzvörös égbolt, Christian-Schulz-Schramm-Film

Rekordszámú vendéggel kezdődik október 5-én a 12. Szemrevaló Filmfesztivál a Művész moziban. Az október 15-éig tartó program, amely a Goethe Institut, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvénye, Christian Petzold az idei Berlinalén Ezüst Medve díjat és a zsűri nagydíját nyert Tűzvörös égbolt című alkotása nyitja, melyet Langston Uibel főszereplő is elkísér. A magyar közönség találkozhat majd az Aranyéveink, a világszerte több mint 100 díjat nyert A róka, a Sisi és én rendezőjével. A Vienna Calling kapcsán Franz Hergovich és Podlovics Péter zenei szakértőkkel beszélgetünk, az Anima vetítését követően Zsirka Hella lesz a vendég, a Mindenki az időjárásról beszélget után pedig Király Edit irodalmárral elemezzük a filmet. A Művész moziban tizenkét német nyelvű, magyar feliratos filmet láthat majd a közönség, később Debrecenben, Szegeden, Pécsett és új helyszínként Veszprémben is vetítik a fesztivál legjobb filmjeit. A teljes program elérhető a fesztivál oldalán.

Fotókiállítás

Kaiser Ottó fotókiállítás, fotó: Bach Máté

A nemzetközi hírű fotóművész, Kaiser Ottó FÉNYBEN, ÁRNYÉKBAN – Válogatás 5 évtized portréiból című kiállítása a Virág Benedek Házban tekinthető meg. A népszerű művész szívéhez a város-, táj-, étel- és portréfotózás egyaránt közel áll. Folyamatosan örökíti meg a magyarországi és a határon túli magyar kulturális élet eseményeit és résztvevőit. 2019 óta a Magyarország 365 fotópályázat mentora, zsűri elnöke. 2021-től a világ legnagyobb kulturális képügynökségének, a Bridgeman Images-nek exkluzív szerződéssel alkotó fotográfusa. Pályáját fotóillusztrátorként kezdte, majd számos Magyarországon megjelenő hetilapnak és magazinnak volt a munkatársa.

Fotográfusként az elmúlt 15 évben a magyar kultúra, a népművészet, valamint építészeti- és tárgyi emlékeinek megörökítésével foglalkozik. Munkája során több ezer helyszínen megfordult és közel 250, Magyarország jelenlegi határain kívül élő magyar alkotót keresett fel. E kiállításon olyan neves személyiségek portréit láthatja a közönség, akik a közelmúltban és napjainkban egyaránt meghatározzák a magyar kultúrát. A november 22-ig látogatható tárlaton mások mellett Rubik Ernő, Oroszlán Szonja, Presser Gábor, Básti Juli portréja is látható.

Fenntartható Divat Napja

Szombaton 13 órától, a divat lesz a főszereplő a Nemzeti Múzeumban. A program során hat divatbemutató kerül megrendezésre 1 órás időciklusokban, a bemutatók között pedig kerekasztal beszélgetések zajlanak majd, melyeknek fókuszában a fenntartható divat áll. A témát meghívott divatszakemberek és divattervezők boncolgatják, egészen biztos, hogy izgalmas és érdekes beszélgetések lesznek. A kupola teremben pedig hazai tervezők accessories kollekciójából rendeznek pop-up kiállítást.

A bemutatók sorát a Budapesti Metropolitan Egyetem alap, és mesterszakos hallgatóinak diplomamunkája nyitja, de találkozhatunk olyan, világszinten is jegyzett tervezőkkel, mint a NUBU,  Ziggi, Merő Péter vagy Viktória Varga. Az esemény nyilvános és díjtalan (!), viszont regisztrációhoz kötött, s mivel a helyek száma korlátozott, érdemes már most lecsapni rájuk.

Nyitókép: Kaiser Ottó fotókiállításának megnyitója (fotó: Bach Máté)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: