Az olaszok kedvenc tésztáját a hagyományos ízek mellett édesen, citromosan, vagy akár sütve is érdemes fogyasztani. Ha el tudsz szakadni a klasszikus bolognai ízvilágától, akkor ezt a három szokatlan, de mennyei olasz tésztareceptet szívből ajánljuk.
A pizza után a tészta a legnépszerűbb és legkedveltebb étel az olasz konyha kínálatából. Az olaszok úgy tartják, hogy minden magára valamit adó embernek egy héten legalább egyszer tésztát kell ennie. A számtalan tészta közül a legismertebb a spagetti, ami szinte az ország szimbóluma is. A jól megfőzött al dante – azaz fogkemény– tésztákat, gyakran a létező legegyszerűbb verzióban, mindössze fokhagymával és paradicsommal fogyasztják. De természetesen a variációk száma végtelen, és jóval túlmutat a legismertebb, bolognai, milanói vagy carbonara ízesítésen.
A jó spagetti titka az olaszok szerint az, hogy a tészta is és a feltét is frissen készül. A tészta ízesítésével kapcsolatban pedig néha érdemes elengedni a fantáziánkat, és kicsit kísérletezni a különböző fűszerekkel, feltétekkel. A nyári álomalak miatt sem kell megvonnod magadtól a spagettit, egyél inkább kisebb adagot és durum, vagy teljes kiőrlésű tésztából készült verziót válassz. Az olasz nők tudatosak, de nem viszik túlzásba a diétát, már csak azért sem, mert náluk az étkezés, „szent”, és családi programnak számít. Kifinomult stílusukhoz pedig az is hozzátartozik, hogy megadják a módját az evésnek, nem esznek állva vagy útközben.
Ha te is tésztarajongó vagy, akkor ezeket a recepteket érdemes kipróbálnod:
Citromos spagetti mandulával
Hozzávalók:
- 350 g spagetti
- 250 g ricotta
- 100 ml citromlé
- 50 g mandula
- só, petrezselyem
- extra szűz olívaolaj
Elkészítés:
Tegyük fel a tésztához a vizet, és közben a mandulát pirítsuk meg egy serpenyőben. Egy tálban keverjük össze a ricottát a frissen facsart citromlével, egy csipet sóval és egy kevés extra szűz olívaolajjal, amíg krémes állagot nem kapunk. Főzzük meg a spagettit, majd tegyük a krémes tálba. A tésztát alaposan összekeverjük, tányérokra tesszük, majd kevés petrezselyemzölddel és a pirított mandulával meghintve tálaljuk.
Sült paprikás-tonhalas spagetti
Hozzávalók:
- 400 g spagetti
- 2 paprika
- 120 g tonhal
- fél gerezd fokhagyma
- friss petrezselyem
- só
- extra szűz olívaolaj
Elkészítés:
A paprikákat megmossuk, áttöröljük, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük egy tepsiben, kb. 40 percre. Ha megsült, hagyjuk kihűlni és meghámozzuk. A tonhalról alaposan lecsepegtetjük a levét, és kevés fokhagymával, sóval, extra szűz olívaolajjal, petrezselyemmel és a sült paprikával együtt a mixerbe tesszük, krémesre turmixoljuk. Megfőzzük a tésztát, és összekeverjük a krémes öntettel. Ha kicsit száraznak érezzük, akkor a tészta főzővízéből keverjünk hozzá egy keveset.
Sült, krémsajtos spagetti fészkek
Hozzávalók:
- 250 g spagetti
- 2 tojás
- 150 g zsemlemorzsa
- 5-6 db szárított paradicsom
- 150 g krémsajt
- 5-6 tk pesto
Elkészítés:
Megfőzzük a tésztát, lecsepegtetjük és egy tiszta konyharuhára tesszük száradni. Még melegen kis fészkeket formázunk belőlük, és így betesszük a mélyhűtőbe pár órára. Majd a felvert tojásokkal átkenjük őket, lecsepegtetjük és zsemlemorzsában panírozzuk. Egy serpenyőben olivaolajat hevítünk, és a kis fészkeket arany barnára sütjük. Megsózzuk őket, és megtöltjük a krémsajttal. Tálalás előtt mindegyikre teszünk egy kanál pestot, és egy szárított paradicsomot.
Forrás: fattoincasadabenedetta.it
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:
- 5 különleges Aperol koktélrecept a nyárra
- Ünnepeld a hummusz világnapját – Íme, a tökéletes hummusz receptje
- Teljes értékű húspótlót keresel? Íme, egy isteni tempeh recept