3 kedvenc kosztümös filmünk női főhősökkel

Melyiket nézed meg ma este?

Nemcsak a gyönyörű ruhaköltemények miatt kívánjuk, hogy ezek a filmek soha ne érjenek véget, hanem az inspiráló női karakterek miatt is. Te mivel bővítenéd a listánkat?

Péntek este 8 óra van, semmi energiád a nyakadba venni a várost, és borozgatni a barátnőiddel, helyette már a kedvenc pizsamádban gubbasztasz a takaród alatt? Nos, egy ilyen szituban engem már csak egy kérdés foglalkoztat: milyen filmet nézzek? Na, meg persze az, hogy popcornt vagy valami édeset nassoljak-e közben? Ha nincs kedvem sokáig gondolkodni, megspórolom a hosszú percekig tartó keresgélést, és egy már bevált klasszikust választok. Például egyet a három kedvenc kosztümös filmem közül, amelyekben olyan nők szerepelnek, akik a történeteikkel is inspirálnak.

Szerelem és barátság (2016)

A komikus helyzetekkel átitatott romantikus dráma Jane Austen egy kevésbé ismert levélregénye alapján készült, és a 18. századi Angliába kalauzolja a nézőit. A fiatalon megözvegyült Lady Susan vidéki rokonaihoz költözik lányával. Azért dönt így, hogy meghúzza magát, amíg a róla és afférjairól keringő pletykák elülnek. De a valódi célja, hogy gazdag és jóképű férjet keressen magának és eladósorban levő lányának, Fredericának. Ármány, cselszövés, titkok és kacérkodás. Kalandos sztori.

Az ifjúság végrendelete (2014)

Mit tesz egy fiatal lány, amikor hadba hívják azt a két férfit, aki számára a legfontosabb? Verának ezt 18 évesen kellett eldöntenie. Elfogadja az Oxfordi Egyetem ösztöndíját, és elindul az íróvá válás útján, vagy mindent felad, és a fiú után megy? A lány az utóbbit választja és önkéntes ápolónőnek jelentkezik. Vera Brittain önéletrajzi könyvén alapuló filmje az első olyan alkotás, amely a világháborút nem a fronton harcoló férfiak szemszögéből, hanem egy fiatal nő viszontagságain keresztül mutatja be. A főszerepet játszó Alicia Vikandert pedig ezúttal is csak imádni lehet.

Marie Antoinette (2006)

Az osztrák hercegnő – későbbi francia királyné – életét rejtélyek és titkok övezik. Ezért is született róla oly sok könyv és film. A művet azután néztem meg, miután néhány éve elolvastam Szerb Antal: A királyné nyaklánca című regényét. Kíváncsi voltam, milyen is lehetett Marie Antoinette, vagyis, milyennek látták mások. A fiatal királyné nem érzi magát otthonosan a francia udvarban: pletykák és intrikák övezik mindennapjait. De mit tesz, amikor megtudja, hogy a férje félrelép a szobalánnyal? Nos, belesimul a miliőbe, amibe került, és gátlástalan kicsapongásba kezd. Az ország népe így ismeri meg Antoinette-t, ez pedig megpecsételi sorsát. A filmben az uralkodónőt Kirsten Dunst játssza.

Nyitókép: IMDb

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk: