A mimosa gyakori kísérője a hétvégi brunch-oknak, hiszen a legtöbb reggeli fogással remek párost alkot. De nem ez az egyetlen alkoholos ital, amit a palacsinta, az omlett vagy a smoothie bowl kísérőjeként jóízűen elfogyaszthatsz.
Nem tudom, te hogy vagy ezzel, de én a nyári hónapokban elég gyakran eljátszom azzal a gondolattal, hogy egy kicsit nagyzolni fogok, és egy fancy brunch-csal ünneplem meg a hétvégét. Előfordul, hogy ezeket az álmaimat meg is valósítom, és – hogy kimaxoljam az élvezeteket – a nap első étkezése mellé egy finom alkoholos frissítőt is elfogyasztunk a barátaimmal. Legyen szó egy menő étteremről, ahol olyan Instagram-kompatibilis shakshukát és Buddha-tálat szolgálnak fel, hogy nincs szívünk tönkretenni az ételkompozíciót; vagy egy baráti piknikezésről, amely során képzeletben az Eiffel-torony lábánál heverészünk a fűben – a valóságban viszont a házi készítésű mártogatósokba tunkoljuk a zöldséget, miközben a lehető legfranciásabb akcentussal próbáljuk kiejteni a „croissant” és a „baguette” szót. Mindezt persze egy finom koktél társaságában.
A példákban több közös nevező is megtalálható: mindkettő személyes élményen alapul és olyan jól sikerült, hogy biztosan sokáig emlékezni fogok rájuk. A másik, hogy mindkét alkalommal mimosával koccintottunk. Így döbbentünk rá, hogy más „brunch koktélt” nem igazán ismerünk. Úgyhogy már el is kezdtük gyűjteni azokat a barátaimmal azokat a recepteket, amelyeket a jövőbeli közös reggelik során szeretnénk kipróbálni. Következzen 3 személyes kedvencem – ezzel bátorítanék mindenkit arra, hogy szervezzen gyakrabban spontán brunchokat, mert fantasztikusak. És a koktélok se maradjanak el!
Morning Margarita
Hozzávalók (2 adaghoz):
- 120 ml tequila (ajánlott a kék agavéból készült Corralejo Reposado, de más is megfelel)
- 120 ml vérnarancslé
- 30 ml friss limelé
- 30 ml agavé szirup
- jégkockák
Elkészítés:
- Töltsd egy shakerbe a hozzávalókat, és jól rázd össze.
- Egy-egy pohár peremét nedvesítsd be, majd mártsd sóba.
- Dobj néhány jégkockát két pohárba, majd öntsd rá a koktélt.
- Díszítsd friss vérnarancs karikával.
Oaxacan Coffee
Hozzávalók (2 adaghoz):
- 90 ml mezcal
- 15 ml nádcukor-szirup
- 60 ml cold brew (vagy fekete kávé)
- 4 csepp Chocolate Mole Bitter
- 45 ml Amaro
- jégkockák
Elkészítés:
- A hozzávalókat öntsd egy shakerbe és jól rázd össze.
- A poharakba tegyél jégkockát, öntsd rá a koktélt és díszítsd kandírozott naranccsal vagy narancshéjjal.
Pamplemousse
Hozzávalók (2 adaghoz):
- 120 gin
- 60 ml bodzaszirup
- 120 ml grapefruitlé
- 60 ml friss citromlé
- 2 db friss bazsalikom levél (díszítéshez)
- jég
Elkészítés:
- A shakert töltsd meg jéggel, majd (a bazsalikom kivételével) öntsd rá a hozzávalókat.
- Jól rázd össze, és öntsd a jéggel teli poharakba.
- Egy-egy bazsalikomlevéllel díszítsd őket.
Nyitókép: Kelly Sikkema/Unsplash