Ha olyan fogásra vágysz, amivel nincs túl sok feladat, ugyanakkor egészséges és finom, akkor mindig tarts otthon uborkát. Íme, 3 szuper recept, amit akár már ma vacsorára elkészíthetsz.
Unod már az esti sonkás-sajtos szendvicset, de nincs se kedved, se energiád a főzéshez? Akkor ez a 3 uborkás recept a kedvenced lesz. Nem igényel sok előkészületet, gyorsan megvan, egészséges, és még jól is mutat a tányéron. Ha az alakodra is ügyelnél, az uborkás ételek ebben is a segítségedre lesznek, mert a gazdag ásványi anyag, rost és antioxidáns tartalom mellett alacsony kalóriatartalmuk van. Az uborkát ha nem levesként készíted, akkor nyersen érdemes fogyasztani. Értékes tulajdonságai ugyanis így érvényesülnek a legjobban, sőt magas víztartalma miatt a szervezet hidratálásához is hozzájárul.
1. Uborkaleves
Hozzávalók:
- 1 ek vaj
- 1 ek olívaolaj
- 1 kis vöröshagyma apróra vágva
- 1 nagy gerezd fokhagyma, felaprítva
- 2 nagyobb uborka, meghámozva és vékonyra szeletelve
- 2 kisebb cukkini vékonyra szeletelve
- 3 csésze zöldségalaplé
Elkészítése:
Melegítsük fel a vajat és az olajat egy nagy serpenyőben közepesen magas lángon, amíg a vaj elolvad. Adjuk hozzá a hagymát és fokhagymát, és 3-5 perc alatt áttetszővé pároljuk. Majd adjuk hozzá az uborkát és a cukkinit, és alapos kevergetés mellett, főzzük, amíg megpuhul. Ezután adjuk hozzá az alaplét, és forrlajuk fel. Vegyük kisebbre a hőfokot, és addig főzzük tovább, amíg a zöldségek megpuhulnak, ezután botmixerrel simára pürésítjük.
2. Joghurtos uborkakrém

Hozzávalók 4 személyre:
- 2 uborka
- 1 avokádó
- 2 joghurt
- 2 evőkanál aprított menta
- ½ gerezd fokhagyma
- 2 dl hideg víz vagy húsleves
- 1 evőkanál olívaolaj
- bors és só
Elkészítés:
Az uborkát meghámozzuk, és kockákra vágjuk, a fokhagymát gerezdre aprítjuk. A friss mentát megmossuk, szárítjuk, és apróra vágjuk. Meghámozzuk az avokádót, eltávolítjuk a központi csontot, és kockákra vágjuk. Ezután az uborkát, az avokádót és a joghurtot beletesszük a turmixpohárba, és addig turmixszoljuk, amíg sima és finom krém lesz belőle. Majd adjunk hozzá hideg vizet, amíg el nem érjük a kívánt állagot. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az apróra vágott mentával, és tálalás előtt meglocsoljuk egy kis olívaolajjal. Pirítósra kenve, pitába töltve vagy zöldséghasábokkal fogyasszuk.
3. Görög uborka csészében
Hozzávalók:
- 4 nagy uborka
- 1 doboz koktélparadicsom, negyedelve
- Fél üveg olajbogyó, apróra vágva
- 20 dkg morzsolt feta
- 2 ek. apróra vágott kapor, plusz még a díszítéshez
- 1 citrom leve
- 1 gerezd aprított fokhagyma
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 tk. oregano
- só
- Frissen őrölt fekete bors
Elkészítés:
Vágjuk az uborkát 3 centis darabokra. Kanál segítségével mindegyikbe készítsünk egy mélyedést. Egy nagy tálban keverjük össze a paradicsomot, az olajbogyót, a fetát, a kaprot, a citromlével, majd adjuk hozzá a fokhagymát, az olívaolajat és az oregánót, és keverjük össze alaposan. Sózzuk, borsozzuk, és kicsit hagyjuk állni hűtőben, hogy összeérjenek az ízek. Tíz perc elteltével a keveréket kanalazzuk bele az uborkákba. Ízlés szerint még kaporral díszíthetjük és tálaljuk.
Nyitókép: peredniankina/GettyImages