A rebarbara hihetetlenül sokoldalú, desszertként, főételként vagy koktélokhoz adva is kiváló. Próbáld ki ezt a három szuperkönnyű, de különleges receptet.
Bár fanyar és csípős íze miatt nem feltétlenül mindenki kedvence a rebarbara, sokoldalúsága miatt érdemes bátran kísérletezni vele. Elsősorban desszertek és édes fogások alapanyagaként használatos, de sós ételekhez, húsfélékhez vagy a lazachoz is remekül illik. Eperrel együtt adja a legtökéletesebb ízt, de naranccsal, kókusszal és gyömbérrel is fenséges.
Ha kísérletező kedvű vagy a konyhában, ezt a 3 könnyű, nyári receptet ajánljuk:
Rebarbara csusza
Hozzávalók:
- 250 ml almaecet
- 100 g porcukor
- 300 g apróra vágott rebarbara
- 4 szem apróra vágott datolya
- 1 tk reszelt gyömbér
- 1 kardamon
- Főtt tészta vagy palacsinta
Elkészítés:
Az almaecetet és a porcukrot addig melegítjük egy serpenyőben, amíg a cukor fel nem oldódik. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott rebarbarát, datolyát, kardamont és a gyömbért. Nagyjából 20 percig főzzük, amíg a rebarbara le nem bomlik, és sűrű állagúvá nem válik. Kevés sóval ízesítjük és főtt tésztára öntjük, vagy palacsintába töltjük.
Rebarbara sorbet pisztáciával

Hozzávalók:
- 800 g rebarbara
- 400 g porcukor
- 1 lime
- Tört pisztácia
- 100 g héjas pisztácia
- növényi olaj
- fél kávéskanál matcha por
- tengeri só
Elkészítés:
Vágjuk fel a rebarbarát és tegyük egy nagyobb serpenyőbe 175 g porcukorral és 100 ml vízzel, és fedjük le. Forraljuk fel, majd vegyük le a fedőt, és pároljuk tovább 5 percig, amíg a rebarbara meg nem fő. Ezután tegyük félre kicsit hűlni. Ha már kihűlt, akkor kanalazzuk turmixgépbe, és pürésítsük. Facsarjuk bele a fél lime levét, és kóstoljuk meg, ha szükséges adjunk még hozzá porcukrot és lime-ot. Forraljuk fagylaltkészítőben körülbelül 20 percig, vagy amíg sima és megszilárdul. Ha nincs fagylaltgép, akkor tegyük a keveréket egy tálba, és tegyük be a fagyasztóba. Óránként keverjünk rajta, addig, amíg megfelelő állaga nem lesz. Amíg a sorbet hűl, addig egy sütőpapírral bélelt tepsit kikenünk növényi olajjal. A matcha port kevés forró vízzel összekeverjük, és feltöltjük 75 ml-re. Porcukorral együtt egy kis serpenyőbe öntjük, és közepes lángon, óvatosan, keverés nélkül felforraljuk. 4-5 percig pároljuk, amíg sötétebb barnás-zöldes színűvé válik, majd a kiolajozott tepsibe öntjük. A pisztáciát nagyobb darabokra vágjuk, összekeverjük a sóval, és beleszórjuk a tepsibe. Miután „belesül” a matchás masszába, darabokra törjük. Tálaláskor a sorbetet 10 percig hagyjuk szobahőmérsékleten, majd tálkákba kanalazzuk, és a pisztáciás töredékekkel tálaljuk.
Pavlova rebarbarával és eperrel

Hozzávalók:
- 6db L-es tojásfehérje
- 360 g porcukor
- minőségi fehér csokoládé
- A kompóthoz:
- 400 g rebarbara
- 400 g eper
- 1 vaníliarúd
- 50 g porcukor
- A krémhez:
- 300 ml tejszín
- 1 ek porcukor
- 1 vaníliarúd vagy ½ teáskanál vanília kivonat
Elkészítés:
A kompóthoz a rebarbarát feldaraboljuk és 2 cm-es kockákra vágjuk, majd meghámozzuk és félbevágjuk az epret is. A kompót összes hozzávalóját egy serpenyőbe tesszük, felöntjük vízzel, és lassú tűzön addig főzzük, amíg a gyümölcs megpuhul. Hagyjuk kihűlni. Előmelegítjük a sütőt 150 fokra, és kibélelünk egy tepsit sütőpapírral. Közben a tojásfehérjét és a cukrot egy serpenyőbe tesszük, és folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg a cukor fel nem oldódik. Öntsük egy keverőtálba és keverjük addig, amíg lágy nem lesz. Sütőpapírra kanalazzuk 8 mini pavlovába, és 40-45 perc alatt süssük, amíg kívül ropogós, belül puha nem lesz. A vaníliakrémhez az összes hozzávalót addig keverjük, amíg a krém térfogata megnő és megtartja formáját. Állítsuk össze a pavlovát úgy, hogy a krémet a habcsókra kenjük, majd ráteszünk egy kis gyümölcsöt. A legvégén, tálalás előtt nagylyukú reszelőn fehér csokit reszelünk rá.
Forrás: jamieoliver.com, bbcgoodfood.com
Nyitókép: JuliaLototskava/GettyImages