3 könnyű, nyári rebarbarás finomság

A rebarbara hihetetlenül sokoldalú, desszertként, főételként vagy koktélokhoz adva is kiváló. Próbáld ki ezt a három szuperkönnyű, de különleges receptet.

Bár fanyar és csípős íze miatt nem feltétlenül mindenki kedvence a rebarbara, sokoldalúsága miatt érdemes bátran kísérletezni vele. Elsősorban desszertek és édes fogások alapanyagaként használatos, de sós ételekhez, húsfélékhez vagy a lazachoz is remekül illik. Eperrel együtt adja a legtökéletesebb ízt, de naranccsal, kókusszal és gyömbérrel is fenséges.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Ewelina (@ewelina0926) által megosztott bejegyzés

Ha kísérletező kedvű vagy a konyhában, ezt a 3 könnyű, nyári receptet ajánljuk:

Rebarbara csusza

Hozzávalók:

  • 250 ml almaecet
  • 100 g porcukor
  • 300 g apróra vágott rebarbara
  • 4 szem apróra vágott datolya
  • 1 tk reszelt gyömbér
  • 1 kardamon
  • Főtt tészta vagy palacsinta

Elkészítés:

Az almaecetet és a porcukrot addig melegítjük egy serpenyőben, amíg a cukor fel nem oldódik. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott rebarbarát, datolyát, kardamont és a gyömbért. Nagyjából 20 percig főzzük, amíg a rebarbara le nem bomlik, és sűrű állagúvá nem válik. Kevés sóval ízesítjük és főtt tésztára öntjük, vagy palacsintába töltjük.

Rebarbara sorbet pisztáciával

rebarbara sorbet
Rebarbara sorbet. Fotó: Jamie Oliver

Hozzávalók:

  • 800 g rebarbara
  • 400 g porcukor
  • 1 lime
  • Tört pisztácia
  • 100 g héjas pisztácia
  • növényi olaj
  • fél kávéskanál matcha por
  • tengeri só

Elkészítés:

Vágjuk fel a rebarbarát és tegyük egy nagyobb serpenyőbe 175 g porcukorral és 100 ml vízzel, és fedjük le. Forraljuk fel, majd vegyük le a fedőt, és pároljuk tovább 5 percig, amíg a rebarbara meg nem fő. Ezután tegyük félre kicsit hűlni. Ha már kihűlt, akkor kanalazzuk turmixgépbe, és pürésítsük. Facsarjuk bele a fél lime levét, és kóstoljuk meg, ha szükséges adjunk még hozzá porcukrot és lime-ot. Forraljuk fagylaltkészítőben körülbelül 20 percig, vagy amíg sima és megszilárdul. Ha nincs fagylaltgép, akkor tegyük a keveréket egy tálba, és tegyük be a fagyasztóba. Óránként keverjünk rajta, addig, amíg megfelelő állaga nem lesz. Amíg a sorbet hűl, addig egy sütőpapírral bélelt tepsit kikenünk növényi olajjal. A matcha port kevés forró vízzel összekeverjük, és feltöltjük 75 ml-re. Porcukorral együtt egy kis serpenyőbe öntjük, és közepes lángon, óvatosan, keverés nélkül felforraljuk. 4-5 percig pároljuk, amíg sötétebb barnás-zöldes színűvé válik, majd a kiolajozott tepsibe öntjük. A pisztáciát nagyobb darabokra vágjuk, összekeverjük a sóval, és beleszórjuk a tepsibe. Miután „belesül” a matchás masszába, darabokra törjük. Tálaláskor a sorbetet 10 percig hagyjuk szobahőmérsékleten, majd tálkákba kanalazzuk, és a pisztáciás töredékekkel tálaljuk.

Pavlova rebarbarával és eperrel

rebarbarás pavlova
Epres-rebarbarás pavlova. Fotó: Jamie Oliver

Hozzávalók:

  • 6db L-es tojásfehérje
  • 360 g porcukor
  • minőségi fehér csokoládé
  • A kompóthoz:
  • 400 g rebarbara
  • 400 g eper
  • 1 vaníliarúd
  • 50 g porcukor
  • A krémhez:
  • 300 ml tejszín
  • 1 ek porcukor
  • 1 vaníliarúd vagy ½ teáskanál vanília kivonat

Elkészítés:

A kompóthoz a rebarbarát feldaraboljuk és 2 cm-es kockákra vágjuk, majd meghámozzuk és félbevágjuk az epret is. A kompót összes hozzávalóját egy serpenyőbe tesszük, felöntjük vízzel, és lassú tűzön addig főzzük, amíg a gyümölcs megpuhul. Hagyjuk kihűlni. Előmelegítjük a sütőt 150 fokra, és kibélelünk egy tepsit sütőpapírral. Közben a tojásfehérjét és a cukrot egy serpenyőbe tesszük, és folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg a cukor fel nem oldódik. Öntsük egy keverőtálba és keverjük addig, amíg lágy nem lesz. Sütőpapírra kanalazzuk 8 mini pavlovába, és 40-45 perc alatt süssük, amíg kívül ropogós, belül puha nem lesz. A vaníliakrémhez az összes hozzávalót addig keverjük, amíg a krém térfogata megnő és megtartja formáját. Állítsuk össze a pavlovát úgy, hogy a krémet a habcsókra kenjük, majd ráteszünk egy kis gyümölcsöt. A legvégén, tálalás előtt nagylyukú reszelőn fehér csokit reszelünk rá.

Forrás: jamieoliver.com, bbcgoodfood.com

Nyitókép: JuliaLototskava/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk: