3 különleges gondolat, amely segít megtalálni az élet értelmét a mindennapokban

A hawaiiak kultúrájából számos fontos dolgot megtanulhatunk, ami megkönnyítheti az életünket. Íme, 3 különleges gondolat, amit te is felhasználhatsz, ha az élet értelmét szeretnéd megtalálni a mindennapokban.

Manapság mindenkinek szüksége van kapaszkodókra. A világ pár éve olyan fordulatokat vesz, amellyel kapcsolatban tehetetlenek vagyunk, nincsen sok befolyásunk a történésekre. De az élet ezekben a nehéz helyzetekben sem áll meg, ezért nekünk kell alkalmazkodni a kihívásokhoz. Akkor is, ha néha kilátástalannak tűnik minden körülöttünk. Bölcsen mondhatnánk, hogy vigasztalódjunk a ténnyel, hogy ebben az időszakban senkinek nem könnyű, de ez nem feltétlenül hoz megnyugvást a gondokkal terhelt hétköznapokban.

Az élet igenis szép!

Ebben az időszakban bizony hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az élet csodálatos. S hogy számos apró örömöt ad, amit talán ilyenkor észre sem veszünk. Pedig érdemes a kis dolgokba is belekapaszkodni és megbecsülni őket. Az okosok nem véletlenül hangoztatják, hogy sok kicsi sokra megy.

Annie Daly egy New Yorki-i újságíró, aki egy hawaii lakossal, Kainoa Daines-sel összefogva megírta a Sziget bölcsessége: Hawaii hagyományok és gyakorlatok az értelmes életért című könyvet. Bár Hawaii nem tartozik a hazánkból leggyakrabban felkeresett úti célok közé, azért mindenkinek van róla valamilyen képe. Vagy legalábbis elképzelése. Hiszen számos filmben láthattuk a lenyűgöző szigeteket, álomszerű partszakaszaival, a mesés strandjaival körülölelve, és a varázslatos naplementét. A két szerző arra vállalkozik a könyvvel, hogy bemutassa azokat a leckéket, amelyeket érdemes eltanulni a helyiek kultúrájából.

A könyv azokhoz az alapelvekhez és filozófiákhoz nyújt útmutatót, amelyek évszázadokon át segítették a hawaiiakat értelmesen élni, mióta az ókori hawaiiak közel kétezer évvel ezelőtt a Csendes-óceán déli részének szigeteire hajóztak. De ezek a leckék nemcsak útmutatások, hanem cselekvésre való felhívások is.

Egy tiszteletet érdemlő kultúra, és néhány különleges gondolat

A Hawaii-on élők évtizedekig tartó kulturális elnyomás alatt éltek, de manapság is jócskán szenvednek, szinte fuldokolnak a turistákban. „Bízunk abban, hogy a könyv elolvasása segít az embereknek megérteni, miről is szól valójában Hawaii, így tudni fogják, miképp kell tisztelni a kultúrát, amikor ide látogatnak. És talán azt is megértik, hogy ez miért fontosabb, mint valaha” – mondta a könyv kapcsán Annie. Mielőtt azonban hanyatt homlok Hawaii-ra rohannál (bár, ha megteheted, akkor semmiképpen ne hagyd ki!) jó ha tudod, hogy nem kell ott lenned fizikailag ahhoz, hogy megértsd és alkalmazni tudd az életedben a leírtakat. Hiszen ezek olyan univerzális témák, amelyek bárhol megvalósíthatóak.

Ne ess kétségbe, teljesen természetes, ha aggályaid vannak a jövővel kapcsolatban. Mindannyian próbáljuk megtalálni a helyes utat, hogy melyik irányban érdemes továbbmenni. A hawaiiak az ilyen helyzetekben három lehetséges filozófiát vesznek alapul, amely nekünk is a segítségükre lehet.

Pono

Ez a filozófia a kiegyensúlyozott életről szól. Vajon létezik olyan ember, aki ne vágyna erre? Az életünkben nagyon gyakran billegünk előre, vagy hátra, és nem tudjuk, hogy melyik a jó irány. A pono abban segít, hogy a legsötétebb időszakban is a helyes irányba tudjunk elmozdulni. Ehhez persze nem árt, ha tudatában vagy annak, hogy hogyan mennek a dolgok az életedben, másrészt szükséges a problémák megoldásának szándéka, mielőtt azok egy nagyobb problémába torkollnak. Tehát a pono valójában egy ige, amely arról szól, hogy napi szinten cselekedj és reagálj konkrét helyzetekre, hogy végül a lehető legkiegyenlítettebb és kiegyensúlyozottabb maradhass. Ahogy egy helyi lakos fogalmaz: „A pono erénye az, hogy minden nap gyakorolunk, különösen, ha a dolgok dél felé mennek.” S mielőtt rávágnánk, hogy na jó, de mikor kell cselekedni? – erre is van válasz: „legbelül tudni fogod.” A pono filozófiához hozzátartozik a tudat, hogy a családodban és a társadalom egészének tagjaként, a te felelősséged is, hogy kezeled ezeket a problémákat. Annál is inkább, mert ha hagyod, hogy a gondok a szőnyeg alá kerüljenek, azzal is egészen biztos, hogy tisztában vagy, hogy rövid időn belül újból előkerülnek onnan.

Nem kell nagy dolgokra gondolni a pono élethez: legyél figyelmes! De ne csak magadra ügyelj, a környezetedre is! Ismerd fel az érzéseidet és hallgass rájuk! Sírj, ha sírnod kell, mosolyogj, ha ara van igényed!

Kuleana

A kuleana a felelősség és kiváltság filozófiája. Amikor megérted az életed célját, és ezt a célt mindennap teljesíted is. A hawaiiak úgy tartják, hogy így jóval több értelmet találsz az életedben a hétköznapjaid során. A kuleana gondolata több ezer évre nyúlik vissza, amikor az ókori hawaiiaknak nagyon speciális szerepeik voltak a társadalom működésének fenntartása érdekében, és az ő kuleánájuk volt, hogy ezeket a szerepeket betartsák, azért, hogy a közösség fennmaradjon. A helyiek szerint: „A kenu a mi szigetünk, a sziget a mi kenunk.” Ebben az esetben a kenu annak a metaforája, hogy hogyan és miért olyan fontos a kuleana. Ha innen nézzük, akkor tisztában kell lennünk azzal, hogy mekkora jelentősége van annak, hogy hogy a kenuban minden ülésen a legmegfelelőbb ember üljön.

Találd meg a saját életed kuleanáját, keress meg egy felmenődet, aki fontos számodra, akivel közös hullámhosszon vagy. Beszélgess vele, tervezzetek közös programot vagy csak vigyázz valamelyikük gyerekére, ameddig azt nem érzed, hogy közösek az energiáitok.

Ha’aha’a

A hawaii-ak hitében gyökerező ha’aha’a alázatot jelent, ahol az alázatosság tulajdonképpen arra utal, hogy tanuljunk mások tanításaiból. Egy bizonyos fokú tudás után sokan szakértőnek mondják magukat, addig a hawaii-ak inkább azt vallják, hogy ők folyamatosan tanulók. A gyerekek többségét is arra tanítják, hogy „Figyelj a szemeddel, hallgass a füleddel, csukd be a szád”. Hisznek abban, hogy annyi szépség rejlik abban is, ha csak figyelünk és hallgatunk, ahelyett, hogy folyton beszélnénk vagy cselekednénk. „Ha az alázat szemüvegén keresztül szemléljük az életet, az segít több értelmet találni, mert megértjük, hogy a világ hajlamos arra, hogy pontosan azt kínálja neked, amire szükséged van – de elég hosszú szünetet kell tartanod ahhoz, hogy ezt meghalld”.

Ülj le és hallgass mindent magad körül. Ez nem meditálást jelent, csak azt, hogy megpróbálsz kilépni a téged körülvevő zajból és kapcsolatba kerülsz azzal, ami valójában történik körülötted. „Ilyenkor a lelki szemeidet használd, nyugodj meg és hallgass a békére”. Ha hallgatsz, teljesen tisztán fogsz látni, és bár nem biztos, hogy mindig ínyedre lesz, amit hallasz, de jól jöhet ahhoz, hogy tanulj belőlük.

Forrás: mindbodygreen.com
Nyitókép: Matelly/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: