3 kulturális program, amit nem érdemes kihagyni a héten

Egy izgalmas ékszerkiállítást, egy 10 éves jubileumot, és egy kitűnő családi programot ajánlunk szeptember közepére.

Bár sok mindenre állítják, a kultúrára is hatványozottan igaz, hogy lehet nélküle élni, de nem érdemes. Egy színházi előadás, egy könyv, egy film, egy kiállítás nem csak elgondolkodtat és szélesíti a nézőpontunkat, hanem számos kapaszkodót is nyújthat.

Kortárs Ékszerhét

fotó: Kortárs Ékszerhét Budapest

A Kortárs Ékszerhét Budapest, idén már 9. alkalommal kerül megrendezésre. A szervezők egyik fő célkitűzése, hogy az esemény egyszerre kínáljon izgalmas programokat szélesebb közönség számára, és az ékszer- illetve iparművészek részére is. Úgy tűnik, hogy ebben nagyon jó úton haladnak, hiszen az Ékszerhét évről-évre egyre több alkotót és érdeklődőt vonz a magyar fővárosba a világ minden tájáról.

A Kortárs Ékszerhét Budapest idei nemzetközi pályázatának hívószava, a Re:Action óriási érdeklődést váltott ki az ékszerkészítőkből – végül a kiírásra több mint 150 alkotás érkezett be. Ezekből választotta ki a világszerte elismert tagokból álló, háromfős, független szakmai zsűri azt a 47 művet, amit az ékszerdobozzá avanzsált Hybridart Space galériában tekinthetnek meg az érdeklődök. A 2023-as kiállítás exkluzívnak ígérkezik, mivel a jelentkezők kreációi mellett az ítészek kiemelkedő alkotásait is szemrevételezhetik a látogatók.

Az Ékszerhét szeptember 22-én veszi kezdetét, a kiállítás két hétig lesz elérhető. A nagyszabású, díjátadóval egybekötött nyitóeseménynek a Hybridart Space ad otthont, ahol a zsűriből Fábián Veronika és a belga David Huycke teszi tiszteletét. Utóbbi szakmai előadást is tart a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Auditóriumában szeptember 23-án, ami kétségkívül kihagyhatatlannak ígérkezik a hozzáértők számára.

A kéthetes programban tárlatvezetés és múzeumpedagógia is szerepel, de természetesen lesz lehetőség workshopon való részvételre is. Bővebb információk elérhetők az esemény weboldalán.

3K

Józan László, fotó: Steindl Gabriella

Ingyenes szabadtéri koncertekkel és színházi gálaműsorral nyitja meg 10. jubileumi évadát az óbudai 3K – Kaszásdűlői Kulturális Központ, amelyen többek között Tasnádi Bence, Eke Angéla, Patkós Márton és Józan László idézik meg a korábbi évek nagy sikerű nyári előadásainak hangulatát. Keleti Éva, Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotográfus, érdemes és kiváló művész külön erre az alkalomra készített képei is megtekinthetők lesznek az Ők is vannak még című fotókiállításon, egészen október végéig.

Óbuda egyik legnépszerűbb játszóhelye és közösségi tere, 2013. szeptember 21-én azzal a célkitűzéssel nyílt meg, hogy közelebb hozza a kultúrát, és egyben új közösségi, közművelődési teret teremtsen a Kaszásdűlő környékén élők számára. Az elmúlt 10 évben 129 színházi előadás, 64 koncert, 38 kiállítás és számtalan egyéb program valósult meg a 150 fős színházteremben.

A szervezők szeptember 23-án ingyenes szabadtéri programokkal várják közös ünneplésre a nézőket a Pethe Ferenc téren. 15 óra 30 perctől Bársony Bálint és zenekara szórakoztatja interaktív Hangszersimogató koncertjével a gyerekeket és szüleiket. 17 órától az elmúlt években bemutatott nyári, szabadtéri színházi előadásokat megidéző élőzenés gálaműsor tekinthető meg. Részleteket láthatnak a Sok hűhó semmiért, a Liliom, a Rómeó és Júlia és a Tévedések vígjátéka című produkciókból. 20 órakor a Budapest Orchestra Project koncertje zárja a napot, Karosi Júlia és Tasnádi Bence közreműködésével.

HAB pARTy – Családi nap

HAB Party

A HAB, azaz Hungarian Art & Business egész nap várja a kortárs művészet kedvelőit, vagy az iránta érdeklődő családokat szombaton.  A HAB Party keretén belül folyamatos tárlatvezetések, élőszavas mesemondás, grafikai workshop várja a látogatókat. A név kötelez, így a HAB party-n, lesz lehetőség buborékfújásra is a kertben, de habos kalapkészítés és felhőépítés is szerepel a programban. A zene kedvelőit Szabó Balázs akusztik koncertje varázsolja el délután. A foglalkozásokhoz egész nap, folyamatosan lehet csatlakozni, és minden korosztály számára ajánlottak.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A részvételi szándékot itt lehet jelezni: event@arthab.hu

Nyitókép: Kortárs Ékszerhét Budapest

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: