Akár külföldön nyaralsz idén, akár itthon vakációzol, ez a három étel mindenképpen napsütéses hangulatba hoz.
A legtöbben ilyenkor valamelyik dél-európai ország felé veszik az irányt, az idei vakációk megtervezése azonban kicsit több stresszel jár, mint amit megszoktunk az elmúlt években. Szerencsére a napsütötte tengerpart ízeit anélkül is élvezhetjük, hogy több ezer kilométert utaznánk. Íme, három spanyol recept, ami garantáltan a mediterrán tengerpartra repít már főzés közben is.
Fricando, a katalán pörkölt
Hozzávalók (4 főre):
- 1 kg marhahús felkockázva
- 250 g hagyma megpucolva, felaprítva
- 250 g répa meghámozva, felkarikázva
- 1 fokhagyma gerezd
- 25 g liszt
- 250 g paradicsom meghámozva, felkockázva
- 125 ml vörösbor
- 250 g gomba felszeletelve
- 3-4 szál friss rozmaring
- 1 tk fahéj
- olíva olaj
- 200 ml víz
- só
Elkészítés:
Lassan melegítsük fel az olajat, és pirítsuk aranybarnára a lisztbe forgatott húst. Ha ez kész, akkor a húst tegyük félre, és ugyanabban az olajban dinszteljük meg a hagymát, majd reszeljük rá a fokhagymát, és mehet bele a sárgarépa is, végül lassú tűzön karamellizáljuk a zöldségeket. Ezután adjuk hozzá a paradicsomot, a rozmaringot, a fahéjat, és főzzük 10-15 percig. Öntsük hozzá a bort, és takaréklángon főzzük további 10 percig. Ezt követően mehet bele a hús, a gomba, végül a víz, majd lassú tűzön főzzük még egy bő órát. Tálaljuk a katalán pörköltet durvára vágott mandulával, friss petrezselyemmel és frissen sült kenyérrel.
Sült karfiol romesco szósszal és olívabogyóval
Hozzávalók (6 főre):
- 1 nagy karfiol
- 1 tk füstölt fűszerpaprika
- 6 szál kakukkfű (csak a leveleket használjuk!)
- 4 ek olíva olaj
- 2 ek száraz sherry
- 1 citrom frissen facsart leve
- 25 g szeletelt mandula pirítva
- 2 ek aprított petrezselyem
Hozzávalók a romesco mártáshoz:
- 50 g hámozott mandula
- 50 g hámozott mogyoró
- 3 nagy piros paprika
- 100 g magozott, fekete olívabogyó
- 1 fokhagymagerezd lereszelve
- 1 tk füstölt fűszerpaprika
- 30 g zsemle felkockázva
- 5 ek extra szűz olíva olaj
- 2 ek sherry ecet
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt a karfiolhoz 200 fokra. Keverjük össze a füstölt fűszerpaprikát a kakukkfű leveleivel, adjuk hozzá az olívaolajat, és kenjük át vele alaposan a karfiolt. Tegyük a karfiolt egy hőálló edénybe, öntsük alá egy kevés forró vizet, és tegyük az előmelegített sütőbe 40 percre. Ezután locsoljuk meg a sherryvel, és süssük további 10 percig.
A mártáshoz a mandulát és a mogyorót néhány perc alatt pirítsuk aranybarnára egy serpenyőben. A zsemlekockákat is hasonlóan készítsük, de előmelegített sütőben is megsüthetjük. A paprikákat nyílt láng felett vagy grillben süssük szénfeketére, hagyjuk kihűlni, majd húzzuk le a héját. Először a pirított magvakat aprítsuk az aprítógépben, aztán mehet bele a sült paprika, és az olívabogyó. Végül keverjük a péphez az olívaolajat, a reszelt fokhagymát, a fűszerpaprikát, és a sherry ecetet. A legvégén pedig mehet bele a durvára aprított, pirított zsemlekocka. Tálaljuk a sült karfiolt romesco szósz ágyon, durvára vágott mandulával és friss petrezselyemmel.
Vegán paella, a tökéletes nyári étel
Hozzávalók (4 főre):
- 3 ek olíva olaj
- 1 közepes hagyma apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma reszelve
- 1 közepes piros paprika felaprítva
- 300 g paella rizs
- 1 tk chili pehely
- 2 tk füstölt fűszerpaprika
- 900 ml alaplé
- 1 csipet sáfrány
- fél doboz paradicsompüré
- 75 ml fehérbor
- 150 g ceruzabab
- 4-6 db brokkolirózsa
- 80 g zöldborsó
- 1 marék magozott olíva bogyó
- 1 citrom
- 1 kisebb csokor petrezselyem
Elkészítés:
Szórjuk a sáfrányt az alaplébe, és hagyjuk állni, amíg előkészítjük a többi hozzávalót. Melegítsük meg az olívaolajat, és dinszteljük meg rajta a hagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a felaprított piros paprikát, majd néhány perccel később mehet bele a chili és a fűszerpaprika. Ezután tegyük bele a rizst, keverjük el alaposan, majd öntsük hozzá a fehérbort és a paradicsompürét, majd főzzük néhány percig. Ezután öntsük fel az alaplével, és főzzük tovább még körülbelül 20 percig. Közben főzzük elő a zöldségeket, és hideg víz alatt hűtsük vissza azokat. Amikor kész a rizs, és elfőtt róla a folyadék, akkor ízesítsük frissen facsart citromlével, adjuk hozzá a főtt zöldségeket, és pár perc alatt főzzük készre. Tálaljuk friss petrezselyemmel, olíva bogyóval, és még több frissen facsart citrom levével.
Forrás: Stylist
Nyitókép: Annie Spratt/Unsplash