3 magyarországi kirándulóhely, ahol tényleg mindent magad mögött hagysz

Van, hogy úgy érezzük, elmennénk jó messzire egy kicsit, kikapcsolni és önmagunkra találni. Ha most te is így vagy ezzel, húzz túrabakancsot és irány a következő 3 kis község valamelyike!

Nincs az a gigantikus strandidő, utazni is inkább belföldön ajánlott. Viszont egy percig sem kell attól félned, hogy itthon nem találsz felfedezésre váró desztinációkat, el se hinnéd, milyen csodálatos helyek rejtőznek például Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Én sem hittem el, egészen addig, amíg néhány nappal ezelőtt be nem ültünk az autóba, és nem mentünk el megnézni ezeket a saját szemünkkel. Az egy nap alatt bejárható, egymástól ugrásnyira lévő falvak adtak egy kis csendet és megnyugvást, napsütést és reményt a zűrzavaros időszak után:

Tivadar

A Bereg kapujában, a Tisza partján fekvő apró települést ma már sokan inkább csak nosztalgiázás céljából látogatják meg, pedig a néhány évvel ezelőtt még híres üdülőövezetében zajlott az élet. Nyaranta ellepték az itt található magasított, takaros hétvégi házak tulajdonosai és családjai az önálló, külön kis világként működő területet, hogy csobbanjanak egyet a néhány méterre folyó Tiszában és sütkérezzenek annak apró homokos partján. Aki pedig megunta a strandolást beülhetett mondjuk a Szőke Tiszába, az Aranyhordó étterembe, vagy a Calipsoba, hogy elnyaljon egy jégkrémet, egyen egy jó halas fogást, vagy szerencsét próbáljon a játékgépeken. Mi július közepén jártunk itt, és jó lett volna azt hinni, hogy csak rosszkor érkeztünk – az ebédidőben mindenki ad a kilóknak és ejtőzik a kis házában -, de a híres tivadari üdülőövezet a maga csendességében várt bennünket.

Tivadar
Fotó: woohoo.
Tivadar
Fotó: woohoo.
Tivadar
Fotó: woohoo.
Tivadar
Fotó: woohoo.
Tivadar
Fotó: woohoo.

Ugyan lézengtek itt-ott nyaralók, és egy-két vendéglátóhely is nyitva volt, de a valamikori Ifjúsági Camping és a Szőke Tisza nevű szórakozóhely már csak a kifüggesztett cégérével emlékeztetett arra, hogy korábban mekkora élet volt itt. Ennek ellenére jó volt egy sétát tenni és felemlegetni a régi nyarakat.

Túristvándi

A múltidézés, és a régi sztorik után Szatmárcsekén, Kisaron és Nagyaron keresztül közelítettük meg következő állomásunkat, ami nem más volt, mint a vízimalmáról híres Túristvándi. 20 perc alatt értünk a takaros kis faluba, az autóút során elhaladtunk a csodás Luby Kastély és Rosarium mellett is, de mivel idő szűkében voltunk, így csak a kocsiból gyönyörködtünk annak rózsakertjében és a több száz különleges növényt rejtő pálmaházában. Azt, hogy egy eldugott vidéken járunk onnan is tudtam, hogy alig volt internetkapcsolat, nehezen találtunk oda a vízimalomhoz, de volt abban valami különösen jó, hogy elvész az ember.

Túristvándi vízimalom
Fotó: woohoo.

Túristvándiban körülbelül hétszázan laknak, a Túr folyó által alkotott félszigeten, egy egészen bájos környezetben fekszik, amit a háborítatlan természet ural. A falutáblát elhagyva, két utcányira található a népies stílusban megépült, Európában egyedi vízimalom, ami bár még működőképes, ma már csak múzeumként funkcionál. Mivel délidőben érkeztünk, így az épületbe nem tudtunk bemenni, viszont kívülről is lenyűgöző élmény volt látni.

Túristvándi vízimalom
Fotó: woohoo.
Túristvándi vízimalom
Fotó: woohoo.
Túristvándi vízimalom
Fotó: woohoo.

A három, nagyméretű, alulcsapós vízkereke nagy ritkaságnak számít egész Közép-Európában, ezért tényleg minden oldalról lefotóztuk, aztán pedig a víz élővilágában gyönyörködtünk.

Csaroda

Valójában ez a község nem tartalmazta a programtervünket, de a vízimalomnál lévő, a látnivalókat térképen jelölő táblán kiszúrtuk Csarodát, ezért elmentünk megnézni az ott található, „mosolygó szentek templomának” becézett késő Árpád-kori református templomot is. És milyen jól tettük! Ha jártál már bájos, rendezett és turistacsalogató faluban, akkor pont így képzeld el ezt az ukrán határtól csupán néhány kilométerre található községet. Híres temploma a 13. századtól a Csaronda-patakból kiemelkedő félszigeten áll, melynek falain szent alakok és színes, hímzésekre emlékeztető virágminták láthatók.

Fotó: woohoo.
Fotó: woohoo.
Fotó: woohoo.
Fotó: woohoo.
Fotó: woohoo.
Fotó: woohoo.
Fotó: woohoo.

A templom gondnoka mesélt röviden a szent hely történetéről, aztán pedig jó volt ebben az emelkedett hangulatban kicsit elmélázni a nádfedeles házak és a virágoktól hemzsegő környéken.

Nyitókép: woohoo.

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: