3 mérgező kapcsolat, amit jobb, ha helyre teszel az életedben

Szabadulj meg az energiavámpíroktól!

Biztosan a te életedben is van olyan szereplő, akinek már a gondolatától is görcsbe rándul a gyomrod. Ez azonban nem kell, hogy így maradjon, mondj búcsút a mérgező embereknek, vagy állítsd ultimátum elé őket!

A mérgező kapcsolataink sajnos komoly hatással vannak a hangulatunkra, a mentális és fizikális egészségünkre, ráadásul befolyással vannak az összes többi emberi kapcsolatunkra is. Egy ilyen toxikus viszonyból általában hiányzik a kölcsönös tisztelet, az elfogadás és az empátia. Ha hagyod, hogy elfajuljanak a dolgok, rövid időn belül már levegőt sem fogsz kapni az illetőtől.

A szülő

Talán a mérgező kapcsolatoknak ez a legnehezebb típusa, hiszen egy tőled független negatív személyt kizárhatsz az életedből, de a családtagokkal egészen más a helyzet. Az ilyen szülőt onnan lehet felismerni, hogy általában mindennek a negatív oldalát látja. Gyerekével életkortól függetlenül gyakran lekicsinylő vagy éppenséggel levegőnek nézi. Elégedetlenségét rendszeresen kifejezi, amivel önbizalomhiányt és túlzott megfelelési kényszert alakít ki az életében. Az ilyen szülők szeretnek minden helyzetben maguknak igazat adni, és nem áll tőlük távol az érzelmi zsarolás vagy a fenyegetőzés sem. Komoly károk keletkezhetnek a gyermek személyiségében, amit aztán egy életen át cipelni fog.

Mit tegyél?

A leghatásosabb módszer egy józan kívülálló szerepét képviselő szakember lehet, aki igazságot tehet a felek között. Fontos, hogy jól kommunikálj a konfliktusos helyzetekben, és próbálj minél kevesebb támadási felületet hagyni magadon. Ha nem muszáj, ne vitatkozz, inkább hagyd meg neki a hangos szavakat: Sajnálom, hogy így látod, természetesen jogod van a véleményedhez.” A legvégső opció az elhatárolódás, de sokkal jobb lenne a megoldásra törekedni, hogy újra teljes családi életet élhessetek.

A főnök

Sajnos nagyon ritka az igazán jó vezető, ezért már biztosan te is dolgoztál együtt toxikus főnökkel. Jellemzően nem tartja nagy becsben az alkalmazottait, holott közös ügyért dolgoznak napi több órán át. Elismerés helyett negatív visszajelzéseket ad, ezt sokszor mindenki előtt teszi, amitől a dolgozó kellemetlenül érzi magát. A mérgező főnök nem kommunikál megfelelően, az információ minden irányban megakad. Egy tanulmány szerint az alkalmazottak 37 %-a elégedett azzal, hogy a felettese meghallgatja és elfogadja az ötleteit. A toxikus főnöknek gondjai vannak a lelkesedéssel és a felelősségvállalással, ami gyakran üres főnökösködéshez vezethet. Mindezek és a példamutatás hiánya hamar egy negatív munkamorált eredményezhet, ami széthúzással, feszültséggel rombolja az irodai hangulatot.

Mit tegyél?

Jó vezető híján kénytelenek az alkalmazottak összefogni. Bizonyítsátok be a kollégákkal, hogy sokkal jobb egy felszabadult, motivált csapattal együtt dolgozni a megfélemlített társaság helyett. Végső esetben forduljatok a HR-eshez vagy a felsőbb vezetőhöz, de először érdemes törekedni a szabályok korrekt betartására és az információk precíz átadására, hogy ne lehessen belétek kötni, ami a hitelességhez elengedhetetlen.

Párkapcsolat

Jóhiszeműen nem is feltételezzük, hogy a párkapcsolatunk akár mérgező lehet, pedig sajnos rengeteg esetben kiderül, hogy nem a legegészségesebb a viszonyunk a társunkkal. Honnan ismerheted fel, ha valami nem stimmel? A mérgező társ visszatartja a partnerét és folyamatosan nehezíti az előrejutását. Sűrűn előfordulnak viták, amikben érezhetően nem te vagy a domináns fél. Kritizál és fenyegetőzik, elfajult esetben élhet szexmegvonással is. A kapcsolat egy idő után érzékelhetően egyoldalú, az önös érdekek kerülnek előtérbe.

Mit tegyél?

Semmiképpen se fogadd el a helyzeted! A legjobb, ha egy higgadt pillanatban óvatosan előhozakodsz a témával, megpróbálod megbeszélni vele, aztán lassú változásra bírod a másikat. Ha látványosan nem alakul át semmi, akkor itt is a szakember bevonása a legcélszerűbb, végső esetben pedig a szakítás lehet a megoldás.

A tanulság mindhárom esetből az, hogy ne hagyd magad, hiszen senki kedvéért nem éri meg szorongva élni a mindennapjaidat. Mérd fel a helyzetet alaposan, vizsgáld meg minden résztvevő álláspontját és próbálj meg a lehető leginkább személyre szabott megoldást kitalálni. Hidd el, hosszú távon kifizetődő, ha az életedet elszomorító mérgező személlyel kibékülsz, vagy kizárod a mindennapjaidból!

Nyitókép: VGstockstudio/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: